Skip to main content

Emisiunile-pamflet, taxate cu 45.000 de lei. Mircea Badea, cea mai mare amendă. România TV sancţionată şi pentru cazul Sorina Matei

 
CNA
CNA

CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat posturile Antena 3, România TV şi B1 TV pentru mai multe ediţii ale emisiunilor-pamflet. Astfel, Antena 3 a fost sancţionat cu 20.000 de lei pentru emisiunea lui Mircea Badea, România TV cu 15.000 de lei pentru Starea Naţiei (inclusiv cazul Sorina Matei), iar B1 TV a fost amendat cu 10.000 de lei pentru Lumea lui Banciu. Toate cele trei emisiuni au fost sancţionate în special pentru limbaj injurios.

Consiliul a realizat o monitorizare de linie, pe luna martie, a emisiunilor În gura presei, Starea Naţiei şi Lumea lui Banciu.

În cadrul monitorizării, Consiliul a constatat 14 ediţii cu probleme la Antena 3, 16 ediţii la România TV şi 6 ediţii la B1 TV. De precizat că pe lângă monitorizările de linie pe luna martie, s-au adăugat şi reclamaţii din lunile aprilie şi mai.

Propunerea a fost făcută, după discuţii lungi, de Christian Mititelu, membru CNA şi a fost votată de Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turoş, Viorel Vasile Buda şi Christian Mititelu. Răsvan Popescu, membru CNA, a avut o altă propunere, de câte 10.000 de lei pentru toate posturile, care nu a mai apucat să fie supusă la vot întrucât propunerea lui Mititelu a trecut din primul tur.

Mititelu a precizat că în sancţiunea pentru postul România TV intră şi cazul Sorina Matei, jignită de Dragoş Pătraru într-o ediţie a emisiunii Starea Naţiei, în care acesta i-a spus jurnalistei de la B1 TV: „Soro, zi sincer, ai avut orgasm?” a scăpat şi de această dată neamendată.

Acest lucru a fost contestat de Monica Gubernat, care a precizat că subiectul a fost discutat deja în cadrul forului.

Din schimbul de replici din cadrul şedinţei: 

Mirela Bomboe, reprezentantul Antena Group în CNA: Cel mai mult par să deranjeze opiniile, acesta este lucru care se reflectă cel mai mult în reclamaţii.

În altă reclamaţie se menţionează faptul că prezintă insulte telespectatorilor. În emisiunea respectivă nu se divulgă identitatea niciunei persoane, iar realizatorul a răspuns unui mesaj postat pe o reţea de socializare.

(...) În altă reclamaţie se spune că prezentatorul instigă la violenţă şi ură. Din contră, realizatorul a răspuns unor ameninţări. Era vorba de un comentariu, aţi văzut domul Marcu se poza cu un pistol şi a postat un mesaj de ameninţare la adresa unor realizatori ai postului. Se răspunde unor ameninţări şi nu se ameninţă. În aceeaşi emisiune a fost comentată şi prezenţa domnului Liiceanu la CNA şi la alte posturi. A fost o referire la termenul de „hardporno”, dar nu cred că aţi reţinut că ar fi vorba de un limbaj injurios.

În altă reclamaţie se afirmă că realizatorul a repetat de mai multe ori cuvântul chior făcând referire la domnul Preşedinte. Mi-am notat mai multe sintagme utilizate în acea emisiune, au fost comentat mai multe fotografii, 10 anchior, ulchiorul, chiorleone. Au fost nişte jocuri de cuvinte într-o notă mai satirică. Nu e o emisiune de dezbatere, nici una de ştiri, este un procedeu folosit mai mult de emisiunile de divertisment. Nota întregii emisiuni a fost una satirică. De asemenea, o ultimă sesizare reclamă faptul că realizatorul l-a înjurat pe domnul Preşedinte la semafor. Nu cred că CNA este în măsură să judece acest fapt.

Christian Mititelu: Asta cu răspunsul. Se răspund unor ameninţări. De când un post de televiziune este să răspundă unor ameninţări? Să meargă la poliţie, la procurori. De ce e folosit un post să răspundă unor ameninţări. Ce filosofie e asta?

Mirela Bomboe – Nu au ameninţat pe nimeni, a fost un răspuns pentru nişte persoane care au făcu ameninţări pe o reţea de socializare şi se pozau cu arma în mână. Chiar s-au depus plângeri legat pe aceste aspecte.

Narcisa Iorga – Ameninţarea este adusă pe post de către realizatorul Antenei 3.

Mirela Bomboe – Emisiunea În gura presei - n.r.) nu este nici de informare, nici de dezbatere, publicul este informat încă de la început despre genul programului.

Narcisa Iorga – Avem o imagine foarte clară cu această monitorizare de linie. Din aceste trei rapoarte, vedem că la Antena 3 sunt 14 ediţii cu probleme, la România TV sunt 16 ediţii, la B1 TV sunt 6 ediţii cu probleme. De asta vă spun că e bine să procedăm în continuare la fel, dacă vreţi să scăpăm de acest limbaj inadmisibil chiar şi pentru o emisiune de satiră. Demnitatea umană este la fel de mult respectată în orice tip de program. Eu consider că toate cele 3 emisiuni au probleme, le-am şi notat aici dar diferenţele sunt evidente.

Valentin Jucan - Doresc să diferenţiez foarte clar cei trei radiodifuzori deoarece sunt diferenţe foarte mari. Avem un radiodifuzor la care atacul la persoană depăşeşte orice limită, avem altul care foloseşte un limbaj mult prea colorat şi avem un radiodifuzor care într-adevăr are exces în descrieri, dar care este departe de competitorii lui.

Monica Gubernat, membru CNA – În afară de atacul la domnul Pleşu sau Liicenu. celelalte sunt generalităţi. Vorbeşte de nişte fenomene la modul general.

Narcisa Iorga – Sunt generalităţi „Mircea Chiortărescu”, „Ion Chiorstoiu”, „Andrei Pornea”, „se poza ad labam”, „Marcu care trage-n băs cu arcul”?

Monica Gubernat – Sunt jocuri de cuvinte.

Narcisa Iorga - Şi sunt permise?

Monica Gubernat – Unde nu sunt permise?

Narcisa Iorga – În codul audiovizual. Este interzis chiar să se folosească cu rea credinţă numele unor persoane. (...) Sunt 3 pagini numai cu referiri la chiorul Băsescu, sunt cu referire strictă la Traian Băsescu pentru că este şi prezentat în imagini.

Christian Mititelu - Şi eu cred că se merge cam departe cu genul acesta de glume, care pot leza anumite categorii. Banciu îşi bate joc de bătrânii săraci care se ataşează de câini. Nu mi se pare un lucru onorabil să faci lucrul acesta. În lumina a ceea ce s-a spus, cred că trebuie aplicată o sancţiune şi pentru cazul Sorina Matei.

Monica Gubernat – Eu nu voi vota nicio propunere. Din punctul meu de vedere încălcările sunt aceleaşi, pe demnitate umană. Celelalte speţe sunt absolut conjuncturale. Din punctul meu de vedere, mai mult de o somaţie nu aş vota, nu am de gând să o propun aşa că nu voi vota niciuna dintre propuneri.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus