Skip to main content

Un sindicat din TVR a chemat în judecată administraţia televiziunii publice

 
tvr
tvr

tvrSindicatul TV-R SIND a chemat în judecată administraţia SRTV pentru obligarea acesteaia să acţioneze, în limitele legii, "pentru recuperarea prejudiciilor aduse Societăţii Române de Televiziune, în decursul timpului, de managementul defectuos".

Publicitate

"TV-R SIND cere în instanţă obligarea pârâtei SRTV să acţioneze, în limitele legii, pentru atragerea răspunderii şi recuperarea prejudiciilor de la membrii organelor de conducere ale SRTV care s-au succedat din anul 2006 până în prezent şi care se dovedesc a fi vinovaţi pentru situaţia financiară precară în care a ajuns Televiziunea Publică Română", se arată într-un comunicat de presă al sindicatului din TV-R SIND.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, conţinutul comunicatului TV-R SIND:

Administraţiile SRTV se rezumă să deplângă public soarta instituţiei pe care o administrează ”în interesul publicului”, să acuze ”greaua moştenire”, deloc secretă altfel la preluarea şi asumarea mandatului, şi să ”rezolve” problemele financiare cu care se confruntă Televiziunea Publică întotdeauna prin sacrificii impuse salariaţilor.

Creşterea anuală a pierderilor financiare a SRTV este, de altfel, publică:

  • 2006 - 17.158.538 lei, 2007 - 29.451.567 lei, 2008 - 53.834.115 lei,
  • 2009 – 48.018.958 lei, 2010 - 161.956.133 lei, 2011 - 160.807.908 lei,
  • 2012 -620.027.464 lei, 2013 - 787.866.013 lei (pierderi = datorii comericale, la bugetul de stat etc.)

Având în vedere îngheţarea salariilor la nivelul din 2008 (absenţa creşterii cu inflaţia) şi eliminarea altor drepturi salariale – pe de o parte -, şi permanent invocata creştere a cheltuielilor cu salariaţii – pe de altă parte – ajungem la o singură concluzie: managementul a semnat în decursul timpului creşterea numărului de angajaţi şi/sau creşteri salariale preferenţiale, netransparente şi peste posibilităţile financiare ale instituţiei.

In urma selecţiei de personal din 2012, la începutul anului 2013 au fost concediaţi 619 angajaţi ai TVR. Astfel, Societatea Română de Televiziune (SRTv) a cheltuit cu personalul 182,9 milioane de lei în 2013, această sumă fiind cu 2,71% mai mică faţă de anul 2012, aşa cum arată Raportul de activitate pe 2013 al SRTV. Timpul demonstrează că aceste economii sunt insignifiante în sine, dar mai ales în raport cu sumele cheltuite de SRTV cu avocaţii colaboratori care au gestionat procesele izvorâte tocmai din viciile de procedură ale procesului de selecţie de personal.

Salariaţii au acceptat în decursul timpului, (aşa cum li s-a explicat de către managerii de atunci!) în interesul instituţiei publice şi sub permanentul spectru al concedierilor colective, sacrificii temporare care apoi s-au permanentizat tacit: au pierdut la primele de Paşte şi de Crăciun (2007), au renunţat la bonurile de masă (2011), au acceptat neplata orelor suplimentare (sectorul producţie editorială - 2011), au pierdut indexarea salariilor cu indicele creşterii preţurilor de consum (în 2008-2012 CCM prevedea amânarea plăţilor, prevedere nerespectată de administraţii, în 2012 CCM a anulat indexarea), au suportat o concediere colectivă cu procedură şi criterii sancţionate deja de instanţă (în 2013, 619 salariaţi au fost concediaţi în numele unei redresări economice care astăzi se dovedeşte – iată! - ineficientă).

Toate acestea în timp ce, massmedia, dar mai ales documente publice ale Curţii de Conturi vorbesc despre „management defectuos”, ”decizii manageriale cu impact financiar negativ”, ”lipsa unor măsuri manageriale care ar fi trebuit să asigure creşterea veniturilor”, „promisiuni nerealiste”, ”creşterea continuă a numărului de salariaţi şi a cheltuielilor cu salariaţii proprii şi cu colaboratorii externi”, ”lipsa de eficienţă, eficacitate şi economicitate în efectuarea cheltuielilor”, ”preocupare insuficientă pentru realizarea veniturilor proprii ale entităţii”.

De altfel, preocuparea managementului exclusiv pentru reducerea cheltuielilor este asumată în Raportul de activitate al SRTV pentru anul 2013: ”În perioada ianuarie - decembrie 2013, pierderea SRTv a fost stopată, începându-se o etapă de echilibrare financiară a societăţii. Această situaţie pozitivă s-a realizat doar printr-o mai bună gestionare a cheltuielilor”, se spune în raportul de activitate al SRTV pentru 2013.

Cât priveşte promovarea în prezent cu precădere, dacă nu chiar exclusiv, a unor măsuri manageriale care se referă la restrângerea activităţii SRTV (prin consecinţă a drepturilor salariale) sau la reducerea numărului de angajaţi,
• în absenţa unei strategii coerente şi realiste de dezvoltare pe termen lung,
• în absenţa unor expuneri publice de motive şi cifre care să demonstreze necesitatea dar şi eficienţa unor măsuri luate,
• în absenţa unor analize care să demonstreze impactul pe termen mediu şi lung al restrângerii activităţii asupra fidelizării publicului (a se vedea scăderea drastică de audienţă după măsurile manageriale de redresare economică luate deja sau doar aruncate în spaţiul public până acum!),
• în absenţa unei transparenţe responsabile a cheltuirii banului public (licitaţii, achiziţii, colaboratori externi etc.), în limita legii 544/2001 privind accesul la informaţia de interes public,
TV-R SIND reaminteşte administraţiei că responsabilitatea deplină pentru situaţia criticată astăzi este exclusiv a managementului, singurul în măsură să facă angajări, având permanent acces la cifrele interne corecte şi deci la înţelegerea deplină a situaţiei financiare a Societăţii Române de Televiziune.

TV-R SIND apără, conform statutului şi legilor în virtutea cărora funcţionează, drepturile salariaţilor în înţelegerea deplină a interesului comun, de eficienţă şi de dezvoltare a societăţii publice de televiziune în care muncim toţi.

TV-R SIND se alătură acţiunilor tuturor forţelor legitime din TVR care, conştientizând permanenta şi deplina responsabilitate a managementului defectuos pentru situaţia în care se află SRTV, apără interesele salariaţilor şi se opun vehement unor noi concedieri şi/sau unor reduceri salariale.

TV-R SIND reclamă însă, fără urmă de ezitare, asumarea răspunderii celor care au semnat contracte păguboase pentru SRTV, au semnat angajări peste posibilităţile finaciare ale instituţiei, au făcut promisiuni nerealiste partenerilor sociali şi care, în mod netransparent şi având acces la cunoaşterea corectă şi deplină a situaţiei economice a Societăţii, au încurajat şi aprobat de la nivel decizional colaborările externe în detrimentul resurselor interne ale instituţiei, pe de o parte, şi măsurile netransparente şi discreţionare de creşterea a salariilor şi/sau plata unor avantaje financiare pentru unii dintre salariaţi, pe de altă parte.

Potrivit unor rapoarte de audit realizate în decursul timpului, salariile managerilor nu scad, ba dimpotrivă, “se măresc”, “se fac achiziţii nepotrivite şi angajări pe ultimele zile de mandat ale PDG”, iar “administraţia nu face publice expuneri de motive şi cifre care să demonstreze necesitatea unor măsuri luate” - iată, constatăm şi astăzi! - fără a obţine redresarea economică a SRTV.

Cu respect,
Preşedinte TV-R SIND
SORIN RADA
L.S.
Vicepreşedinte comunicare TV-R SIND
MIHAELA CĂCIULEANU

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus