Skip to main content

INTERVIU. Liviu Mihaiu: Televiziunii publice i se vrea falimentul. "La ultima mea discuţie telefonică, Stelian Tănase m-a ameninţat că-mi scoate emisiunea dacă nu scot un invitat"

 
Liviu Mihaiu_6022
Liviu Mihaiu_6022

Liviu Mihaiu_6022Liviu Mihaiu, realizatorul "Între bine şi rău", care recent a fost exclus din TVR, a povestit într-un interviu acordat Paginademedia.ro despre tensiunile din TVR. El spune că Stelian Tănase, preşedintele TVR, a încercat sa-i impună pe cine să nu invite în emisiunea sa.

Publicitate

"La ultima mea discutie telefonică m-a amenintat că-mi scoate emisiunea daca nu scot un invitat de pe post cu cinci ore inainte. Nimeni, niciodată nu a îndrăznit să-mi spună aşa ceva în nici o televiziune din Romania", a declarat Liviu Mihaiu în interviul acordat Paginademedia.ro. Mihaiu nu a precizat despre ce invitat este vorba, doar că este "un jurnalist".

Realizatorul TV a mai spus că "televiziunii publice i se vrea falimentul" şi că va oferi în curând mai multe detalii despre acest lucru.

Mihaiu a povestit că emisiunea a fost scoasă de pe post cu câteva ore înainte de ultima sa ediţie. Spune că nu se va lăsa şi că va realiza emisiunea Între bine şi rău tot la TVR.

Liviu Mihaiu a vorbit şi despre noul său proiect de expediţii în Delta Dunării.

"În schimbul unei donatii la "Salvati Dunare si Delta" voi fi ghidul saptamanal al unui grup de zece oameni care vor sa vada Delta asa cum o vad eu (...) pretul o sa-l anunt pe site.ul in curand, dar cu siguranta donatia minima este sub 2000 de lei", a spus Mihaiu.

Interviul complet, în continuare.

Reporter Paginademedia.ro: De ce crezi că a intrerupt Televiziunea Romana colaborarea cu tine?

Liviu Mihaiu: Din prostie si degringolada. S-au gandit ca daca tot sunt pusi sa faca o operatiune de tip Boc de taiere a salariilor angajatilor cu 20-25% si vor avea miscari sindicale interne, atunci au tinut "sa faca economie" scotand o emisiune cu rating cu 0,5 puncte peste media postului si care trata inedit si fara publicitate mari teme cetatenesti ca "Republica versus Monarhie", "Banci versus Clienti"; "Tortionari versus Victime" "Sanatate versus Alimentatie" sau "Pro sau Contra unirii cu Basarabia".

Daca ma intrebati pe mine, Televiziunii publice i se vrea falimentul. Nu e nici o teorie a conspiratiei.

O sa scriu despre asta cat de curand si o sa va dau mai multe date despre cine si de ce vrea o televiziune nationala "moarta in cotet".

Chiar si jandarmul national si intaiul informat al tarii, presedintele Basescu a aruncat-o in eter in urma cu ceva timp.

Ai avut conflicte cu cineva din conducere?

Stelian Tanase ameninta demult in binecunoscutul "stil BBC" prin boardul TVR ca-mi va scoate emisiunea la toamna. Desigur, fara argumente, ca asa-i la "britanici".

Cu toate ca intregul board al tevereului o vrea si acum si la toamna. Cu toate ca este o emisiune laudata de critica, cu toate ca are audienta si priza la public.

Insa modul sau de a conduce TVR-ul al noului sau cap este unul destul de greu de inchipuit pentru cine ar pune o camera de luat vederi in birou. Subiectivsimul si autoritarismul de pumn in masa - a scos in timp real emisiuni de pe post - sunt destul de grobiene pentru un intelectual de factura liberala.

Pentru mine a fost o mare deziluzie acest om. Stiti vorba aceea: daca vrei sa cunosti un om da-i o functie.

Managementul unei uzine cu datorii de peste 150 de milioane de euro caruia guvernul nu ii aproba cu premeditare si "in forma continuata" nici macar indexarea taxei nu e pentru un scriitor cu probleme grave de sanatate.

Cine l-a pus acolo cu siguranta nu s-a gandit la institutia strategica a TVReului.

Ai discutat cu Stelian Tanase inante sa pleci din TVR?

Stelian Tanase nu discuta. El acuza, tipa si ia decizii viscerale, nu exista vreo perspectiva rationala intr-o discutie cu el. La ultima mea discutie telefonica m-a amenintat ca-mi scoate emisiunea daca nu scot un invitat de pe post cu cinci ore inainte. Nimeni, niciodata nu a indraznit sa-mi spuna asa ceva in nici o televiziune din Romania.

"Omul BBC" a facut-o cu jurnalistul Mihaiu, ceea ce spune multe despre lipsa lui de discernamant si instinct de conservare.

Am fost anuntat de scoaterea emisiunii inainte de vreme de catre producatoarea emisiunii "Intre Bine si Rau" cu cateva ore inainte de ultima mea emisiune.

Emisiunea asta exista de sapte ani in TVR, cu intreruperi de circumstanta, atunci cand am fost guvernator, de exemplu, si ultima ei intrerupere a fost politica, in mandatul Lazescu-Culcer, cand fosta lucratoare in amabsada USA inainte de '89 i-a fortat mana lui Lazescu s-o scoata, ca deh, gradul bate functia si astazi.

Pacat, pentru ca televiziunea publica ar trebui sa fie un spatiu aerat al neutralitatii.

In care marile teme sa poata fi discutate de catre toate "triburile nationale". Dar dupa cum stiti, nu ma las, eu tot la TVR o sa vreau sa fac emisiunea "Intre Bine si Rau".

Eu deranjez tot timpul pe cineva. Fac asta din februarie 1990, dar chiar daca risc sa devin somer de presa cu acte in regula si perspective de refugiat al onlineului, chiar daca securistii au destructurat trustul Catavencu (pe unul l-am vazut in catuse zilele trecute), tot nu pot sta sub moguli analfabeti, descreierati sau sa devin ventilator cu rahat contra cost. La Catavencu si la Guerrilla nu mi-a zis nimeni niciodata ce si cum sa fac. De fapt asta e defectul si atavismul meu de cal salbatic.

Ce vei face in continuare? Am inteles de pe Facebook ca vei face expeditii in Delta? Poti sa-mi povestesti putin despre acest proiect? Cat costa o expeditie cu Mihaiu?

Asa ca, daca tot am pomenit de cai verzi pe pereti, urmeaza foarte curand operatiunea : "Somer fiind paduri cutreieram"...adica "Expeditii in Delta Dunarii cu Guvernatorul" in care, in schimbul unei donatii la "Salvati Dunare si Delta" voi fi ghidul saptamanal al unui grup de zece oameni care vor sa vada Delta asa cum o vad eu, doua zile in care iti spun eu pe unde s-o iei si cum si ce este acolo. E un fel de "Let.s travel with Nat Geo"/SDD. Feedback.ul a fost coplesitor de bun, asa ca de saptamana viitoare incep inscrierile. Pretul o sa-l anunt pe site.ul in curand, dar cu siguranta donatia minima este sub 2000 de lei. Este si o forma creativa de finantare a unui ong care acum este finantat numai din proiecte europene, nu de la stat si nici macar de la corporatii in acest an, an foarte ostil financiar pentru societatea civila militantista..

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Feli Feli
    Mda, din nou propaganda pro vaccinare de la cineva care are acasa DOI copii bolnavi de boli autoimune si inca nu s-a trezit la realitate! Ce bine ca sunt tot mai multi parinti care rezoneaza cu abordarea sanatoasa a Oliviei Steer si nu isi indoapa copiii cu cortizoane si prednisoane!
  • Feli Feli
    Domnul Mihaiu a deranjat pe cineva sus de tot in industria farmaceutica, dupa aceea s-au intins frumusel tentaculele coruptiei si iata cum emisiunea a fost eliminata. Prea multi invitati curajosi, care au spus prea multe adevaruri incomode pt. cei care ne vor consumatori bolnavi. Nu se doreste informarea onesta a oamenilor din alte surse decat autoritatile platite de cartelul farma.
  • un terc-berc un terc-berc
    Nea Liviu,te vreau cu emisiuni bune în continuare;unii cred că libertatea lor este aceea în care îi calcă pe alţii înpicioare-dintr.un închipuit "mare.porc",s.au născut de nu le mai găseşti capătul...(vor să trăiască,ce n.au putut atunci!)Libertatea prost înţeleasă apare din puterea pe care LE.O dă banul-a se citi salarii şi profituri uriaşe pentru un grup,sau o persoană-cu care e floare la ureche să CORUPI***
  • Adrian Adrian
    Interesant. Sper sa revina Guerrilla radio on air si Intre bine si rau la TVR. Inafara de Ora de business, Teleencilopedia, Garantat 100% si Semnaturi celebre nu prea vizualizez altceva... Imi pare rau ca se discuta in astfel de termeni. As merge si eu in delta... da' am famelie grea suntem deja 5 si cel mic are cca 2 luni... Cele bune Mihaiule nu te lasa!
  • adi adi
    A fost iresponsabilă pentru că este vorba de sănătatea publică. A preluat idei conspiraționiste de pe internet și le-a dat voce la televizor.

    Cum aceste teorii sunt false și poate că părinții vor alege greșit bazându-se pe ediția lui Liviu Mihaiu și vreun copil va muri din cauza unei boli prevenibile prin vaccinare, atunci o parte din responsabilitate o au și cei care au făcut jurnalism pe proastă calitate.

    O argumentare mai detaliată găsești aici

    http://provaccin.wordpress.com/2014/05/14/intre-bine-si-rau/
  • eu0800 eu0800
    Si de ce ma rog a fost iresponsabila ? in urma caror studii lecturate de tine ai ajuns la concluzia asta ? Eu is un pic confuz, adica in orice loc de pe planeta asta corporatiile distrug totul in calea lor pentru profit . Dar cand vine vorba de corporatiile producatoare de vaccinuri si medicamente, dintr-o data se gandesc la binele meu, si nu la bani . mda, ma gandeam eu .
  • mariana mariana
    Se vede ca Mihaiu vrea sa se razbune! Pana acum n-a croncanit nimic. Lua pe sest 9 mii de euroi pe o audienta de rahat si acum s-a suparat. De teme si invitati nici macar nu se ocupa el. El doar "modera'. Dar trebuia sa gasim un motiv inainte de expeditia din Delta.
  • ion ion
    ..radio guerrilla ERA singurul radio care putea fi ascultat .. era intradevar cand facea parte din Realitatea-Catavencu.. Acum este doar o trista reflexie a frustrarilor celor ce lupta cu dictatorul Basescu :)) La fel de trist ca si Basescu insusi :) Deci, radio guerrilla a murit, de vro 4 ani, traiasca Radio RomaniaOTV!
  • nuconteazacnumele nuconteazacnumele
    Imi pare rau ca esti asa de prost sa crezi chestiile astea..radio guerrilla era singurul radio care putea fi ascultat de oameni normali, oameni cu cultura care vor alta muzica in afara de gunoaiele ce canta pe la radiourile astea "bomba", eu am 23 de ani si am ascultat in fiecare zi emisiunea lui liviu pentru ca nu era o emisiune unde venea lumea sa se certe..acolo se discutau probleme reale ale acestei societati nu mizeriile de la tv cu toti cocalarii si toate pitipoancele..data viitoare cand vrei sa pari dur cu un comment pe internet te rog informeaza-te inainte..
  • Geo Anti Limonada Geo Anti Limonada
    Apropo de Delta, Mihaiu, dupa ce a praduit si exterminat canalul Sf. Gheorghe, cu insula Sahalin, cu lacurile Rosu , Rosulet samd il are acum partener pe securistul Dragos Anastasiu , cu care vor desavarsi violurile asupra Deltei... Al treilea bandit in ecuatie era Ovidiu Tender , cu avioane ce ar fi aterizat la Tulcea, dar a luat tzeapa... Vara asta e ultima in care Delta scapa de la distrugerea definitiva, din partea acestor Jnapani fara scrupule...
  • Victor Victor
    Pai numai de Boc si Basescu dragutule? De Ponta care l-a pus pe Stelica nimic, nimic?
  • Horea Horea
    Nivelul TVR-ului e aaaaaaaa, bbbbbbb, ccccccc,...
    Te-ai prins ... "profesionistule?!"
  • Horea Horea
    @adi

    Tu, fie n-ai urmarit regulat emisiunea in cauza, fie NU-i INTELEGI continutul!
    Daca Olivia Steer, de exemplu, a facut parte din partea REA a emisiunii (si eu chiar sunt aici de acord cu tine) a existat altcineva, in emisiune, care a fost partea BUNA si care a combatut-o pe Olivia si ideile sale.
    Intelegi oare?
  • ion ion
    Mihaiu a declarat in direct la Dobro ca radio guerrilla nu are licente din cauza lui Basescu. Asta, dupa ce dimineata, se pupa cu Ponta prin ceva balcoane la inaugurarea "deltei" de bucuresti.
    .
    Este pacat ca fostul radio guerrilla a ajuns o anexa a RomaniaOTV... Seful lor este acum Ghita de la PESEDEU. Vantu era macar mai simpatic :)
  • Pic Pic
    Incredibil cum stau postacii sa debiteze tampenii securistice: Guerrilla, cu Dobro si Mihaiu nu a fost niciodata inregimentate de nimeni politic. La fel cum emisiunea lui Mihaiu, cu toate imperfectiunile, a fost mereu echilibrata. Acultati Zu si uitati-va la Antena 3. O sa va salveze, nu doar de Basescu dar si de infima posibilitate sa ganditi cu propriul cap.

Trimite un comentariu

sus