Skip to main content

SRI vrea să reglementeze internetul

 
internet
internet

internetServiciul Român de Informaţii vrea dreptul de a percheziţiona calculatoarele românilor, scrie Realitatea.net. Mai mult, are de gând să impună “înmatricularea” tuturor dispozitivelor care accesează internetul. Motivul? Infracţionalitatea cibernetică este în creştere.

Publicitate

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a declarat, la Comisia de Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţii din cadrul Camerei Deputaţilor, acolo unde se dezbate proiectul de Lege privind securitatea cibernetică, că realitatea virtuală în care trăim nu mai are răbdare cu dezbaterile îndelungate ale legilor în Parlament, atâta vreme cât „În fiecare secundă sunt 8 noi utilizatori ai Internetului şi 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. În 24 de ore se scriu 250.000 de coduri maliţioase. Un troian poate să infecteze în zilele noastre 1,2 miliarde de PC-uri. Noi putem să avem răbdare, dar realitatea obiectivă şi virtuală nu are răbdare cu noi. Câte victime au fost în cele două săptămâni de secunde de când discutăm noi această lege?”.

Generalul SRI spune că este normal ca serviciile să poată avea acces oricând la datele de logare dintr-un computer infectat, care poate e folosit în criminalitatea cibernetică fără ca utilizatorul lui să ştie (din cauza unui virus).

Dumbravă consideră că, dimpotrivă, apelul la decizia unui judecător nu este esenţital, câtă vreme „dacă mergi cu computerul la depanat nu treci mai întâi pe la judecător ca să-i ceri avizul ca depanatorul să se uite în computerul tău”.

Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale APADOR-CH, ApTI şi ActiveWatch, prezenţi la şedinţa Comisiei de Comunicaţii din Camera Deputaţilor, unde s-a dezbătut subiectul, au declarat că proiectului de lege lasă portiţa deschisă pentru efectuarea percheziţiilor informatice chiar dacă persoana vizată nu a comis nicio faptă penală sau infracţiune şi fără să mai fie nevoie de autorizaţia unui judecător.

Cu alte cuvinte, legea este rezultatul înlocuirii logicii cu vigilenţa serviciilor de informaţii.

Contactaţi de Realitatea TV, reprezentanţii SRI au respins acuzaţiile şi au afirmat că legea este foarte clară şi doar instituie cadrul legal pentru reglementarea securităţii cibernetice.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki consideră însă că “o consecinţă gravă a adoptării proiectului de lege este că persoanele care nu comit infracţiuni vor avea mai puţine drepturi şi garanţii decât cele care comit infracţiuni. Cu alte cuvinte, legea este rezultatul înlocuirii logicii cu vigilenţa serviciilor de informaţii”.

“Când omul merge la depanator o face pe riscul său. E dreptul fiecăruia să facă ce vrea cu computerul personal, e altceva când îţi intră cineva cu forţa în el. Ce propuneţi dumneavoastră este un fel de viol. De ce nu mergeţi acum pe stradă ca să întrebaţi o domnişoară dacă e de acord să-i faceţi un control?”, a declarat deputatul PP-DD Vasile Oajdea, preşedintele Comisiei de IT.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Robert Robert
    SRI are deja acces la calculatoarele noastre, însă nu are și suport legislativ pentru asta.

    Nu cred că are nevoie de noi prevederi legislative, este suficient ce au acum.
  • nadia nitov nadia nitov
    eu n-am auzit de niciun utilizator de fb virusat sa fi cerut ajutorul sri, asa ca sri sa-si vada de treburile lui si sa lase internetul in pace. nu le e mai simplu sa asculte telefoanele? pe net trebuie sa citesti! :) ana are mere! :)
  • radu radu
    Sri? Cine esti?
    K KTINE NU GASESTI?
    Au disparut cumva teroristii?cum ramane cu terorismul secuiesc,domnilor securisti,pardon sri-sti;?

Trimite un comentariu

sus