Skip to main content

Chişinăul a suspendat licenţa de emisie a postului Rossiya 24. Moscova denunţă decizia

 
Rossiya 24
Rossiya 24

Rossiya 24Consiliul moldovean pentru coordonarea transmisiei radio şi de televiziune a suspendat vineri licenţa de emisie a postului Rossiya 24 şi a dispus sancţionarea a patru radiodifuzori autohtoni, relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) în ediţa electronică de sâmbătă, potrivit Mediafax.

Publicitate

Consiliul a criticat aceste posturi pentru "lipsa pluralismului de opinie în timpul programelor de ştiri".

Un membru al Consiliului, Dinu Cokan, a declarat că Rossiya 24 a comis cele mai grave încălcări, prezentând programe de analiză dintr-un singur punct de vedere asupra conflictului din Ucraina. "Există numai o sursă", a subliniat el. "Un asemenea post nu are ce căuta pe lista difuzorilor din (Republica) Moldova", a adăugat oficialul moldovean.

Uniunea Jurnaliştilor de la Moscova a criticat dur această măsură. "Un embargo impus postului Rossiya-24, popular în rândul populaţiei care vorbeşte limba rusă, este un act neprietenos faţă de presa noastră", a declarat pentru Itar-Tass Pavel Gusev, liderul Uniunii, denunţând o "decizie motivată politic". El a îndemnat Moscova să "adopte măsuri adecvate ca reacţie faţă de acest embargo, inclusiv măsuri economice".

Decizia Republicii Moldova de suspendare a licenţei postului rus pentru următoarele şase luni, până la 1 ianuarie 2015, este scandaloasă şi va avea cu siguranţă un impact negativ asupra relaţiilor ruso-moldovene, a apreciat vineri Ministerul rus de Externe, citat de agenţia rusă.

"Este clar că (Republica) Moldova a făcut acest pas sub un pretext exagerat, luată de valul euforiei semnării unui acord de asociere cu Uniunea Europeană (UE)", afirmă ministerul într-un comunicat. Însă "decizia nu respectă dreptul integral al cetăţenilor de acces liber la informaţii, unul dintre principiile democratice europene de bază, pe care Chişinăul încearcă să-l aplice cu zel", apreciază ministerul.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus