Skip to main content

Asociaţia Ziariştilor Independenţi: Nu a fost încălcată libertatea ziariştilor Antena 3 prin condamnarea lui Voiculescu

 
Asociaţia Ziariştilor Independenţi: Nu a fost încălcată libertatea ziariştilor Antena 3 prin condamnarea lui Voiculescu

Voiculescu special 5

Publicitate

Libertatea de exprimare a ziariştilor Antena 3 nu a fost încălcată prin condamnarea lui Voiculescu, spune într-un punct de vedere Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România – AZIR.

AZIR:

“Considerăm că decizia instanţei de judecată de a confisca clădirile, în care Antena 3 şi alte instituţii media din trustul Intact îşi desfăşoară activitatea, vine ca o necesitate de recuperare a prejudiciului creat în dosarul de corupţie de peste 60 de milioane de euro, în care au fost implicaţi Voiculescu Dan şi alţi 11 inculpaţi, şi, sub nicio formă, din cauza vreunui atac la libertatea de exprimare a jurnaliştilor acestui post tv, aşa cum s-a invocat în repetate rânduri, în ultimele zile.”
AZIR apreciază că jurnaliştii Antena 3 nu se află în nici un pericol de a nu-şi mai desfăşura activitatea jurnalistică.

AZIR "reaminteşte jurnaliştilor şi vedetelor Antena 3 că sunt obligaţi să respecte, mai ales în cazul reflectării condamnării la 10 ani de închisoare a propriului patron de presă, codul deontologic al jurnalistului, ale cărui principale prevederi le mai punem încă o dată la dispoziţia acestora:

• Jurnalistul trebuie să facă eforturi pentru a prezenta punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate.
• Informaţia trebuie delimitată clar de opinii.
• Folosirea statutului de jurnalist pentru a obţine beneficii personale sau în favoarea unor terţe părţi constituie o gravă încălcare a normelor etice şi este inacceptabilă.
• Jurnalistul va evita să se afle într-o situaţie de conflict de interese. Se recomandă separarea activităţilor editoriale ale jurnalistului de cele politice şi economice.
• Jurnalistul are dreptul de a se opune cenzurii de orice fel.
• Jurnalistul are dreptul de a refuza orice demers jurnalistic împotriva principiilor eticii jurnalistice sau a propriilor convingeri. Această libertate derivă din obligaţia jurnalistului de a informa publicul cu bună credinţă."

Poziţia Asociaţiei Ziariştilor Independenţi:

Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România (AZIR), membră a Association of European Journalists (AEJ) constată că nu a fost încălcată în nici un fel libertatea de exprimare a jurnaliştilor de la Antena 3 în urma condamnării la 10 de ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani a lui Voiculescu Dan şi a unui numar de alţi 11 inculpaţi (www.azir.ro).

AZIR apreciază că jurnaliştii Antena 3 nu se află în nici un pericol de a nu-şi mai desfăşura activitatea jurnalistică. Considerăm că decizia instanţei de judecată de a confisca clădirile, în care Antena 3 şi alte instituţii media din trustul Intact îşi desfăşoară activitatea, vine ca o necesitate de recuperare a prejudiciului creat în dosarul de corupţie de peste 60 de milioane de euro, în care au fost implicaţi Voiculescu Dan şi alţi 11 inculpaţi, şi, sub nicio formă, din cauza vreunui atac la libertatea de exprimare a jurnaliştilor acestui post tv, aşa cum s-a invocat în repetate rânduri, în ultimele zile.

Cazul de corupţie al lui Voiculescu Dan şi modul în care acesta este reflectat în mass-media, mai ales în presa deţinută de către acesta, reprezintă un punct de cotitură pentru societatea românească. Vom vedea acum cât de rezistentă este România la manipularea şi minciuna care însoţesc cel mai de notorietate caz de corupţie din ultimii ani.

"În ultimele zile am constatat, în trustul Intact şi mai ales pe postul tv Antena 3, o prezentare lipsită de o minimă obiectivitate, sufocată doar de « argumente » în favoarea exclusivă a patronului lor de presă şi în defavoarea procurorilor DNA şi a judecătorilor din completul de judecată şi extrem de manipulatorie a acestui caz de corupţie în urma căruia Voiculescu Dan a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Am rămas uluit în continuare atât de poziţia publică exprimată de vedetele şi jurnaliştii simpli ai Antena 3 referitoare la motivele arestării lui Voiculescu Dan cât şi de modul în care au înţeles să prezinte publicului acest dosar de corupţie. Este şi mai regretabil faptul că Antena 3 se prezintă drept „Post confiscat”. Există şi riscul ca vedetele şi jurnaliştii simpli ai Antena 3 să confişte ei „libertatea de exprimare”, în dorinţa de a-l apăra cu orice preţ şi prin orice mijloace, dar nicidecum jurnalistice, pe condamnatul la închisoare Voiculescu Dan”, spune Stelian Negrea, secretarul AZIR.

AZIR îndeamnă toţi cetăţenii României, indiferent de ideologia politică pe care o îmbrăţişează, să citească referatul procurorilor DNA (poate fi accesat la adresa de internet http://www.scribd.com/doc/75035548/Rechizitoriu-Voiculescu-watermark-protected şi nu numai), pe baza căruia Dan Voiculescu a primit pedeapsa de 10 ani de închisoare cu executare, după un proces de peste 6 ani de zile şi peste 70 de termene, după ce acesta şi-a dat demisia din Parlamentul României de două ori pentru a prelungi termenele de judecată.

AZIR recomandă încă o data jurnaliştilor Antena 3 să prezinte telespectatorilor săi atât referatul procurorilor DNA pe baza căruia Voiculescu Dan a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare, cât şi minuta judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti (CAB), care prezintă sentinţele celor 12 inculpaţi din dosarul Institutului de Chimie Alimentară (http://www.agerpres.ro/justitie/2014/08/08/sentinta-finala-ica-dan-voiculescu-condamnat-la-10-de-inchisoare-cu-executare-sinteza--19-07-38), dar şi motivele reale pentru care sediul Antena 3 şi alte sedii ale trustului Intact au fost confiscate în urma procesului de corupţie al lui Voiculescu Dan (http://www.mediafax.ro/social/sediile-antena-si-grivco-vor-fi-confiscate-prin-decizia-cab-in-dosarul-ica-lista-completa-a-bunurilor-confiscate-de-la-voiculescu-mencinicopschi-si-alti-condamnati-13059513).

AZIR reaminteşte jurnaliştilor şi vedetelor Antena 3 că sunt obligaţi să respecte, mai ales în cazul reflectării condamnării la 10 ani de închisoare a propriului patron de presă, codul deontologic al jurnalistului, ale cărui principale prevederi le mai punem încă o dată la dispoziţia acestora:

• Jurnalistul trebuie să facă eforturi pentru a prezenta punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate.
• Informaţia trebuie delimitată clar de opinii.
• Folosirea statutului de jurnalist pentru a obţine beneficii personale sau în favoarea unor terţe părţi constituie o gravă încălcare a normelor etice şi este inacceptabilă.
• Jurnalistul va evita să se afle într-o situaţie de conflict de interese. Se recomandă separarea activităţilor editoriale ale jurnalistului de cele politice şi economice.
• Jurnalistul are dreptul de a se opune cenzurii de orice fel.
• Jurnalistul are dreptul de a refuza orice demers jurnalistic împotriva principiilor eticii jurnalistice sau a propriilor convingeri. Această libertate derivă din obligaţia jurnalistului de a informa publicul cu bună credinţă.

AZIR a înaintat deja către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) o sesizare privind modul lipsit de imparţialitate şi obiectivitate jurnalistică, dar şi manipulatoriu mincinos în care Antena 3 a prezentat cazul dosarului de corupţie al lui Voiculescu Dan şi aşteaptă ca CNA să ia măsurile legale care se impun.

AZIR îndeamnă încă o dată şi alte organizaţii, care au în statut apărarea libertăţii de exprimare sau care se erijează în spaţiul public ca apărători ai intereselor mass-media, să ia poziţie publică faţă de modul în care unele instituţii media – cum este şi cazul Antena 3, la care facem referire – aleg să abordeze unele cazuri de corupţie în care sunt implicaţi chiar patronii respectivelor trusturi media.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Laura Laura
    Corect :)
  • spagatu'logic spagatu'logic
    Teoria ca teoria, da' practica te omoara.
    A3 nu a avut niciodata cladirea, ea apartine Grivco si este construita pe terenul ICA. ca atare, nu are cum sa piarda ceva ce nu a avut.
    Instanta nu a decis ca A3 sa fie evacuta, nu-i da nimeni afara, au un contract de inchiriere care va fi in continuare valid pana la expirare. Cand se va vinde cladirea, se pot inscribe la licitatie pentru a-si cumpara sediul sau isi pot cauta un sediu nou.
    In concluzie, in practica sitiuatia este urmatoarea: nu-I da nimeni afara din sediu, nu li s-au confiscat echipamente, nu au pierdut licenta de emisie.
    si atunci poate ne explica vreunul dintre sustinatorii A3 cum de este confiscat postul?!
    care- ipericolul care ii paste?
  • spagatu'logic spagatu'logic
    Dupa "argumentatie" (nu o cautati, nu exista, este inlocuita de lozinci A3), tu esti un reprezentant de seama al celor la care faci referire
  • Valentin Valentin
    Asociaţia 3 membri a dat şi ea un comunicat de presă, iar paginademedia o citează ca şi când ar fi vreo autoritate în domeniu... ce ţară veselă şi nebună avem.
  • Cezar Talcioc Cezar Talcioc
    Parca iti vine sa dai o petrecere ca vei recupera tu ceva. Stimate tovarase Cazacioc intrebarea legitima care se pune este de ce daca Voiculescu a furat (presupunem) un teren care ar valora 60 de milioane nu i se confisca terenul cu pricina si i se confisca alte bunuri? De ce lui Dr. Menci i se ia casa? Terenul de 60 de milioane e tot acolo. Maine ti se va lua dumitale casa tovarase Cazocioc fiindca ai circulat cu tramvaiul fara bilet. Tropaie mai usor tovarase Cazocioc, pentru ca s-ar putea sa deranjezi pe cineva si "statul de drept" minte nu are.
  • emi emi
    @Tiberiu mai draga, Intact media nu mai apartine lui Voiculescu de ceva vreme prin urmare nu poate fi scos la vanzare de catre stat. Nu inteleg de ce pe toata lumea intereseaza cum sa dezintegreze trustul. Ce treaba are fapta lui Voiculescu cu trustul ?
  • Tiberiu Cazacioc Tiberiu Cazacioc
    Victor Ponta, statul, noi, avem de recuperat 60 de milioane de euro de la cei condamnati. Terenul, cladirile, acopera o parte din prejudiciu. Vor fi scoase la vanzare si Intact Media le va rascumpara. Sau altcineva, care va deveni noul proprietar Intact Media. Este capitalism.
  • geo geo
    CNAul trebuie sa puna punct circului celor de la Antena 3 care se autovictimizeaza...
  • Mr. Geo Mr. Geo
    Te referi cumva la faptul ca Stelian Negrea ar lucra pentru un anume serviciu responsabil de siguranta nationala?
  • băseaua stricată băseaua stricată
    Asociația ziariştilor independenți... adica băsişti.
  • tbancu tbancu
    Doar cei spalati pe creier si cei ticalosi avanseaza in spatiul public ideea ca nu se incalca dreptul la libera exprimare in cazul A3. Din pacate sunt multi...
  • Kan Kan
    Asociatia asta a asa zisilor "ziaristi independenti" dovedesc prin afirmatia ca nu a fost incalcata libertatea ziaristilor A3 ca sunt de aceeasi parere cu B1 si ca sunt oricum altfel dar numai independenti nu. Oricum sunt sute de astfel de ONG-uri/asociatii aparute asa de nicaieri care isi dau cu parerea desi parerea lor nu reprezinta nimic.
  • emi emi
    Strict teoretic, daca o firma/post tv/institutie nu mai are cladiri unde sa-si desfasoare activitatea cum oare nu se afla in pericol de a nu-si mai putea desfasura activitatea.

    Asadar punctul de vedere al AZIR poate fi considerat nul, avand in vedere situatia.
  • mirceA mirceA
    Voi stiti foarte bine cine e Stelian Negrea si cu ce se ocupa el... Cu toate astea il citati ca pe un reprezentant al jurnalistilor.
    Toata presa e la fel in acest moment si nimeni nu se mai ascunde: la fel cum Antena 3 e puternic pe o parte, asa sunteti si voi pe partea cealalta. Nicio diferenta.
  • Ina Ina
    Ceea ce face Antena 3 de cand s-a pronuntat sentinta in cazul Voiculescu se numeste dezinformare. Am citit sentinta si nu am regasit nicaieri vreo referire la faptul ca instanta a decis inchiderea Antenei 3 sau ingradirea jurnalistilor de acolo la libera exprimare... ca dovada ca se exprima in continuare liberi...
    Astept reactia companiilor care cumpara spatii publicitare la acest post TV. Daca domniile lor isi asuma faptul ca numele unor branduri sa fie asociate unui post care promoveaza dezinformarea, este strict alegerea lor si este de inteles din ratiuni economice... dar este si dreptul unora dintre noi, sa ne manifestam dezaprobarea prin boicotarea cumpararii unor servicii si produse... exista alternative...
    Nu vreau ca banii pe care ii muncesc din greu sa sponsorizeze DEZINFORMAREA.

Trimite un comentariu

sus