Skip to main content

Cinematograful "Excelsior", spaţiul unde se filmează Acces Direct şi Sinteza Zilei, ar fi fost închiriat Antenelor de către o companie de stat pentru o sumă lunară echivalentă cu 30 de secunde de publicitate

 
Sinteza Zilei
Sinteza Zilei

Sinteza ZileiJurnalistul de investigatii Stelian Negrea a prezentat pe blogul sau informatii dintr-un document din care reiese ca Antenele au platit, timp de 8 ani, unei companii de stat falimentare o chirie lunara pentru cinematograful "Excelsior", sunt filmate "Acces Direct" si "Sinteza zilei", ce echivaleaza cu 30 de secunde de publicitate, scrie HotNews.ro.

Publicitate

"Antena 1 SA, companie detinuta acum de cele doua fiice ale lui Voiculescu Dan, condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani, a platit timp de 8 ani ani o chirie lunara de doar 650 de dolari catre Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor “Romaniafilm” – Filiala de Exploatare a Filmelor Bucuresti pentru cinematograful Excelsior, unde sunt filmate emisiunile “Acces Direct” cu Simona Gherghe si “Sinteza Zilei” cu Mihai Gadea", scrie Stelian Negrea pe blogul personal.

Contract de inchiriere semnat fara licitatie (informaţii publicate de Stelian Negrea)

Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor “Romaniafilm” – Filiala de Exploatare a Filmelor Bucuresti si Antena 1 SA incheie pe 15.10.2002, fara sa fi fost organizata o licitatie, contractul de inchiriere nr. 139 al carui obiect de activitate era folosirea temporara , de catre televiziunea detinuta oficial in acte de Voiculescu Dan, “a cinematografului Excelsior si spatiile anexe, situate in Bucuresti, b-dul Ion Mihalache nr. 174, sector 1”. Contractul fusese semnat pe 3 ani de zile iar conform articolului IV “locatarul (n.r. Antena 1) va plati locatorului (n.r. RADEF) o chirie cu echivalentul in lei a 650 USD/luna, stabilita la cursul oficial al BNR din ziua emiterii facturii proforma, suma la care se adauga TVA”.

Conform aceluiasi contract, “pentru primele 3 luni in perioada amenajarii (15.10.2002-15.01.2003) chiria va fi de 50%, respective echivalentul in lei a 325 USD/luna”. Printre alte clauze Antena 1 se obliga sa realizeze unele reparatii la cinematograful Excelsior fara sa fie specificate care sunt acestea si cuantumul valoric, sa plateasca utilitatile, sa obtina avizele necesare precum si autorizatiile pentru amenajare si functionare, sa preia cei 4 angajati ai cinematografului si sa-i angajeze cu carte de munca pentru o perioada de minim 6 luni de la semnarea contractului etc

Contractul fusese semnat din partea RADEF de directorul Ion Moraru iar din partea Antena 1 SA de catre Sabin Cutas, fost senator al Partidului Conservator in perioada 2004-2008 si fost eurodeputat din partea Aliantei PSD+PC in perioada 2009-2014, fiind reales pentru un nou mandat la ultimele alegeri europarlamentare.

La expirarea celor trei ani ai contractului initial, RADEF si Antena 1 semneaza un nou contract pe cinci ani, singura modificare de substanta fiind schimbarea cuantumului chiriei din 650 de USD/luna in 650 Euro/luna. Singurul bonus in plus fata de vechiul contract, era faptul ca “Antena 1 va deveni partener media al RADEF “Romaniafilm” in situatia organizarii unor evenimente specifice (premiere cinematografice etc) prin intermediul postului de televiziune Antena 1, prin acordul partilor”. Noul contract a fost semnat din partea RADEF de catre directorul general, Mihail Tintea, iar din partea Antena 1 SA de catre directorul general, Camelia Voiculescu, una din cele doua fiice ale lui Voiculescu Dan. In 2006 se incheie un nou act aditional intre cele doua parti, singura modificare survenind in privinta faptului ca locatarul devine Intact Production SA, o alta firma din grupul media al lui Voiculescu Dan.

O chirie lunara de doar 30 de secunde de publicitate

  • Conform specialistilor din piata de publicitate, pe care i-am consultat (Stelian Negrea), pretul de vanzare al unui punct de audienta (CPP) variaza intre 100-150 de euro iar emisiunea de tip tabloid “Acces Direct” moderata de Simona Gherghe are un rating lunar de circa 8-9 puncte conform datelor Kantar Media, firma care masoara audientele televiziunilor. Adica un minut de publicitate la emisiunea “Acces Direct” filmata in cinema Excelsior atinge un prag minim de circa 800-1350 Euro/minut.
  • In aceeasi locatie este realizata si emisiunea “Sinteza ZIlei” moderata de Mihai Gadea care are un rating lunar de circa 4-5 puncte, conform datelor Kantar Media. Un minut de publicitate la emisiunea lui Mihai Gadea filmata, la randul ei, in studioul Antenei 3 din cinema Excelsior atinge un prag minim de circa 600–750 Euro/minut.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mm Mm
    Asa,si cine a oprit guvernul Boc (de exemplu) sa faca licitatie?Sau o fi fost mana in mana cu Voiculescu?Neeeaaa. :)
  • andrei andrei
    Ne mai miram de ce Protv-ul are pierderi iar jigodiile astea ies pe profit cu rahatul ala de continut.
  • Mihu Mihu
    30 de secunde de publicitatea inseamna foarte multi bani tinand cont de audientele lor.
  • Andrei Andrei
    daca ai pile la stat si normal ca obtii favoruri ....dc crede ti ca il promoveaza pe ponta la tv ? ca sa l voteze lumea si sa aiba antenele "pila mare"
    Totul e pe interes in ziua de azi
  • spagatistu spagatistu
    Nu trebuie sa te basici, dezvaluirile sunt bune doar daca le face A3?
    Acest spatiu apartine statului si normal era sa se organizeze o licitatie. Sa inchiriezi o sala de spectacole cu 650 euro pe luna este pomana curata. Nu stiu suprafata, dar probabil ca plateau in jur de 1 euro/mp. Cam mult, nu?!
  • edward edward
    contractele cu statul NU se negociaza;
    conform legii, pentru orice vanzare/inchiriere/concesiune o institutie publica trebuie sa faca licitatie publica, lucru care evident nu pare a fi facut si in acest caz
  • Basica Basica
    Intr-adevăr daca compari in secunde de publicitate lui laB1 i-ar fi trebuit vreo 6 luni :) In rest este o piata libera iar fiecare negociază dupa cum poate.

Trimite un comentariu

sus