Skip to main content

Analiză Coaliţia pentru o Presă Curată. Probleme cu legea în presa centrală: de la cazul Andrei Bădin, la Dan Voiculescu

 
catuse - foto mediafax
catuse - foto mediafax

Sursa foto: Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Publicitate

Patroni, acţionari, directori sau jurnalişti ai unor publicaţii din presa centrală se află în atenţia organelor de anchetă penală – DNA/DIICOT. Alţii au pierdut definitiv procese de calomnie care le-au fost intentate în curţile civile, arată Coaliţia pentru o Presă Curată într-o analiză a situaţiei.

„Fără a fi exhaustivă, analiza îşi propune să prezinte starea în care ne aflăm în acest moment din perspectiva problemelor judiciare, a insolvenţelor şi a acţionariatului”, spun jurnaliştii Coaliţiei pentru o Presă Curată.

Aceasta este prima parte din trei ce prezintă fapte şi date relevante pentru a înţelege gradul de libertate şi condiţionările presei autohtone.

B1 TV

Realizatorul TV Andrei Bădin a fost trimis în judecată de către DNA, în iulie 2014, fiind acuzat că i-a cerut mită preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, pentru a opri o campanie de presă împotriva ministrului Mediului, Rovana Plumb.

Trustul Intact

În octombrie 2013, DNA i-a trimis în judecată în dosarul de şantaj la RCS/RDS pe Sorin Alexandrescu (director general al Antena TV Group SA), Dan Voiculescu, fiica acestuia, Camelia Rodica Voiculescu, George Matiescu (director general al Intact Publishing), precum şi persoanele juridice Antena 3 SA, Antena TV Group SA şi Intact Publishing. Procesul se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Sursa aici.

Camelia Voiculescu a mai fost trimisă în judecată de DNA în 2008, în dosarul Loteria II, alături de George Copos. Procesul se judecă la Tribunalul Bucureşti.

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv pe 8 august la 10 ani închisoare de Curtea de Apel Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Prejudiciul în acest caz este de 60 de milioane de euro, iar instanţa a dispus confiscarea terenurilor şi a clădirilor unde funcţionează posturile TV. Sursa aici.

Trustul PRO

În luna aprilie 2014, procurorii au descins la studiourile Media Pro din Buftea, într-un dosar de evaziune fiscală. Percheziţiile au legătură cu firmele care au colaborat strâns cu studiourile de la Media Pro. 11 persoane au fost arestate preventiv, iar prejudiciul se ridică la 1,5 milioane euro.

Realitatea TV

Realitatea Media, societate care deţine licenţa postului Realitatea TV, a fost pusă sub acuzare în anul 2013, în calitate de persoană juridică, de către DNA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani.

În acelaşi dosar, procurorii au început urmărirea penală faţă de persoana juridică Strategies Research Investments SRL (care deţine 86,51% din Realitatea Media), dar şi faţă de Maricel Păcuraru (care deţine 50% din acţiunile Strategies Research Investments SRL) şi Liviu Luca (acţionar indirect prin Global Video Media SA şi PSV Company).

Citiţi analiza integrală, AICI. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gabriel Mihai Gabriel Mihai
    Dar de contractele celor de la B1 nu spuneti? Ma refer la contractele de publicitate. Bagati o galusca acolo ca sa spuneti ca ati spus si de ceilalti. Clar faceti referire la antene.
  • andrei andrei
    Cand afisati audientele primei editii de ieri a teoshow?

Trimite un comentariu

sus