Skip to main content

Ministerul Afacerilor Externe i-a răspuns Phenianului în cazul interviului realizat de Adelin Petrişor

 
tvr reportaje
tvr reportaje

tvr reportajeMinisterul Afacerilor Externe a oferit un răspuns regimului de la Phenian în cazul interviului realizat de Adelin Petrişor cu Shin Dong-hyuk, singurul nord-coreean născut în lagăr şi care a evadat.

Publicitate

"Ambasadorului nord-coreean i s-a comunicat că România respectă principiul separaţiei puterilor în stat şi, pe cale de consecinţă, Ministerul Afacerilor Externe nu poate influenţa politica editorială a Televiziunii Publice. Ca şi în răspunsul TVR, diplomaţii au amintit reprezentantului regimului de la Phenian că libertatea de expresie este garantată de Constituţie şi de Convenţia europeană a drepturilor omului", a scris Adelin Petrişor, pe blogul său.

Jurnalistul de război al Televiziunii Române mai spune că răspunsul postului public cu privire la plângerea nord-coreeană a fost redactat încă de săptămâna trecută şi că acum patru zile a primit şi viza departamentului juridic. Reacţia nu a ajuns încă la reprezentanţii Phenianului.

"MAE a trimis o scrisoare la TVR, scrisoare prin care l-a anunţat pe preşedinte de plângerea nord-coreenilor. Răspunsul televiziunii a fost redactat încă de săptămâna trecută. Acum 4 zile, primise viza departamentului juridic, însă nu fusese semnat de Stelian Tănase, preşedintele-director general. Nu ştiu care e situaţia acum. Probabil a fost doar o chestiune de timp, mapă etc. Cel puţin eu aşa sper", mai scrie Adelin Petrişor.

CONTEXT. Săptămâna trecută, autorităţile nord-coreene, prin intermediul ambasadorului de la Bucureşti, au trimis o scrisoare Televiziunii Române prin care îşi exprimă „nemulţumirea şi surprinderea” în legătură cu un interviu difuzat la Telejurnalul TVR şi invită executivul de la Bucureşti la un dialog pe tema drepturilor omului.

Povestea nord-coreeanului e una cutremurătoare. La 14 ani şi-a turnat mama că vrea să evadeze şi a asistat la execuţia ei. E supranumit Martorul nr 1 şi este subiectul cărţii Evadare din lagarul 14.

După difuzarea interviului, a venit şi reacţia ambasadei Coreei de Nord, într-o notă scrisă în care, Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat „nemulţumirea şi surprinderea” în legătură cu difuzarea la TVR 1 a emisiunii în care un fugar nord-coreean aflat în vizită în România a formulat o serie de acuzaţii şi aprecieri denigratoare la adresa regimului nord-coreean

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus