Skip to main content

VIDEO. Cum a supărat jurnalistul Adelin Petrişor Guvernul de la Phenian

 
tvr reportaje
tvr reportaje

tvr reportaje
Shin Dong-hyuk, singurul nord-coreean născut în lagăr şi care a evadat

Publicitate

Un interviu realizat de Adelin Petrişor la TVR tulbură apele la Phenian (capitala Coreei de Nord). Autorităţile nord-coreene, prin intermediul ambasadorului de la Bucureşti, au trimis o scrisoare Televiziunii Române prin care îşi exprimă „nemulţumirea şi surprinderea” în legătură cu un interviu difuzat la Telejurnalul TVR şi invită executivul de la Bucureşti la un dialog pe tema drepturilor omului, după cum anunţă jurnalistul Adelin Petrişor pe blogul său.

Ce i-a deranjat? TVR a avut pe 6 septembrie un interviu, realizat de Adelin Petrişor, cu Shin Dong-hyuk, singurul nord-coreean născut în lagăr şi care a evadat.

Povestea nord-coreeanului e una cutremurătoare. La 14 ani şi-a turnat mama că vrea să evadeze şi a asistat la execuţia ei. E supranumit Martorul nr 1 şi este subiectul cărţii Evadare din lagarul 14.

După difuzarea interviului, a venit şi reacţia ambasadei Coreei de Nord, într-o notă scrisă în care, Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat  „nemulţumirea şi surprinderea” în legătură cu difuzarea la TVR 1 a emisiunii în care un fugar nord-coreean aflat în vizită în România a formulat o serie de acuzaţii şi aprecieri denigratoare la adresa regimului nord-coreean, care în opinia autorităţilor de la Pyongyang „nu au nicio legătură cu realitatea din R.P.D. Coreeană”, se arată în documentul trimis Televiziunii Române şi publicat de Adelin Petrişor pe blogul personal.

După scrisoarea ambasadei Coreei de Nord, şi televiziunea i-a trimis un răspund Phenianului, o scrisoare în care „subliniază că libertatea de expresie este apărată de Constituţia României şi de Convenţia europeană a drepturilor omului”, arată Adelin Petrişor pe blog.

„Sunt profund măgulit de atenţia pe care un regim dictatorial (poate cel mai dur) o acordă reportajelor mele. Ar fi fost ruşinos să fi fost lăudat de un guvern ca cel de la Phenian. Ca jurnalist, nu pot decât să-mi doresc să ajung din nou în Coreea de Nord imediat după căderea regimului Kim.”, a mai scris Adelin Petrişor.

Ce spune textul sesizării: 

„Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Populare Democrate Coreene îşi exprimă „nemulţumirea şi surprinderea” în legătură cu difuzarea la TVR 1, în 12 septembrie 2014, a emisiunii în care un fugar nord-coreean aflat în vizită în România a formulat o serie de acuzaţii şi aprecieri denigratoare la adresa regimului nord-coreean, care în opinia autorităţilor de la Pyongyang „nu au nicio legătură cu realitatea din R.P.D. Coreeană”

document MAE

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • didi didi
    adelin ii suparase mai demult pe nord-coreeni. cred ca regreta si acum ca i-au dat viza acum cativa ani. :) adelin a fost acolo, l-au plimbat peste tot, a fost invitat si la arirang, nu multi pot spune ca au ajuns la spectaculosul festival nord-coreean. si dupa aia, adelin a scos cartea: tara cu un singur gras. :D na, mai spune ceva...
  • mad79 mad79
    Emotionat interviul cu acest EROU!!!
    Nu stiam ca limbricii astia din Coreea de nord au ambasada la noi :-)

Trimite un comentariu

sus