Skip to main content

VIDEO. (2) Tolontan, despre publicarea veniturilor: “O mitocănie şi o ilegalitate comise de statul român.” Acest “bine plătit”, care sună ca o insultă în vocea preşedintelui României, pentru mine este un compliment

 
Screen shot 2014-10-08 at 9.14.42 AM
Screen shot 2014-10-08 at 9.14.42 AM

Screen shot 2014-10-08 at 9.12.40 AM

Publicitate

VIDEO. “Chestia cu veniturile nu e doar o presiune, este o mitocanie si o ilegalitate comise de catre statul roman”, a spus Cătălin Tolontan, la Interviurile Paginademedia.ro.

Cătălin Tolontan:

“Tu, ca stat, vii, îţi controlezi un cotnribuabil care recunoaşte controlul tău, (deşi în instanţă Ministerul Finanţelor a pierdut, nu trebuia să plătim nici TVA-ul, darămite acele amenzi, care erau foarte, foarte mari) şi râzi de el apoi, dai acele informaţii. Şi le dai şi într-un fel anume.

Tu, ca stat, ştii foarte bine câţi erau banii neţi – care-s mult mai puţini - şi câţi ţi-au intrat ţie, înapoi, din plata sancţiunilor, amenzilor şi impozitului. Şi faci asta împotriva unui contribuabil care a fost onest şi ţi-a plătit şi ceea ce nu trebuia, conform instanţelor din România, să plătească.”

Despre nivelul veniturilor?

“Rămâne o sumă consistentă, dar pe care eu nu o discut. Eu nu vreau sa renunt la dreptul pe care îl avem şi pe care l-am câştigat foarte greu. Dreptul la veniturile confidentiale este un drept al meu, în raport cu statul român. Nu cedez statului roman acest drept.”

Ce s-a dorit?

Păpuşarii acestei poveşti mizează pe ideea că dacă nu putem anihila ceea ce spun ei, atunci hai să încercăm să-i discredităm pe ei. Cu alte cuvinte, dacă informaţiile din vocea lor ne deranjează, hai să încercăm să perturbăm vocea respectivă.

De ce ar fi rau ca un jurnalist sa castige bine?

Cătălin Tolontan:

Se vede dupa felul in care spune asta preşedintele Traian Basescu, care, atunci cand rosteste apasat «bine platit » - el, un preşedinte de dreapta - se aude culpa pe care o insinueaza vocea sa. Şi asta este pentru mine uimitor. Cum să spui, într-o ţară în care tu, ca preşedinte, eşti prost plătit? Vedem, în cazul Microsoft, ce înseamnă să-i plăteşti prost pe cei aleşi să te conducă şi să manevreze miliarde de euro în buget. Şi noi trebuie să ne simţim prost în legătură cu Microsoft şi cu ceea ce se întâmplă, în general, cu corupţia din România. Pentru că, dacă îi plăteşti prost pe acei oameni, nu poţi avea pretenţia în absolut a integrităţii lor.

De aceea, acest bine plătit, care suna ca o insulta în vocea preşedintelui României, pentru mine este un compliment.

Eu îmi doresc să fiu bine plătit, ca oamenii cu care lucrez sa fie si ei bine platiti, şi cred că tu, ca presedinte de ţară, trebuie să te bucuri atunci când compatrioţii tăi sunt bine plătiţi.

Aş vrea ca, în această ţară, atunci când spui «rau platit» să nu fie o virtute. Adică ne-am întors la Ion Iliescu? Asta este ceea ce ne propun oamenii de azi şi preşedintele României? Eu nu cred că este normal.

Interviul video a fost realizat la Dynacord Café. Transcrierea a fost făcută de Mediafax Monitorizare

VIDEO. Cătălin Tolontan, despre publicarea veniturilor:

Vezi toate episoadele:

(1) Cătălin Tolontan la interviurile Paginademedia: “Presa română şi Traian Băsescu ne merităm unul pe celălalt”. De ce Antena 3 face o tele-evanghelizare

(2) Tolontan, despre publicarea veniturilor: “O mitocănie şi o ilegalitate comise de statul român.” Acest “bine plătit”, care sună ca o insultă în vocea preşedintelui României, pentru mine este un compliment

(3) Tolontan: Mircea Badea şi-a lăsat plasa la aceeaşi coadă la sifoane cu Traian Băsescu, la prăvălia cu insulte la adresa anchetelor GSP. Radu Banciu este ca un peşte sanitar în acvariu. Sunt la fel de violenti in exprimări

(4) Tolontan. Cazul Turcescu şi ofiţerii din presă: Ar trebui o dezbatere ca să se declare ilegal acest lucru. Dacă aş descoperi un acoperit la Gazetă, l-aş da afară.

(5) Tolontan: Jurnaliştii, în momentul ăsta, chiar vor să ia parte la decizia politică, ceea ce este absolut împotriva meseriei. Despre online: Eldorado nu vine

VEZI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ, AICI.

Transcrierea integrală a fragmentului.

Chestia cu veniturile nu e doar o presiune, este o mitocanie si o ilegalitate comise de catre statul roman. Lucrurile s-au petrecut la mine cum se petrec la oricine lucrează într-o meserie liberală şi nu numai. Se vine într-un control fiscal. Controlul s-a încheiat, ei mi-au prezentat concluziile.

Spre deosebire de alti jurnalisti, artisti, cantareti, intelectuali, eu am acceptat rezultatele respectivului control. Nu i-am dat in judecata, am platit sumele respective.

Ei au pastrat nu numai dosarul meu, ci si alte dosare la care s-a facut referire in zilele acelea. Le-au luat cand au plecat din ANAF si le-au facut publice.

De ce spun ca e o mitocanie? Tu, ca stat, vii, îţi controlezi un conribuabil care recunoaşte controlul tău, (deşi în instanţă Ministerul Finanţelor a pierdut, nu trebuia să plătim nici TVA-ul, darămite acele amenzi, care erau foarte, foarte mari) şi râzi de el apoi, dai acele informaţii. Şi le dai şi într-un fel anume.

Tu, ca stat, ştii foarte bine câţi erau banii neţi – care-s mult mai puţini - şi câţi ţi-au intrat ţie, înapoi, din plata sancţiunilor, amenzilor şi impozitului.
Ca stat, furnizezi acea informaţie, care nu este reală, fiindcă e suma brută. Şi faci asta împotriva unui contribuabil care a fost onest şi ţi-a plătit şi ceea ce nu trebuia, conform instanţelor din România, să plătească.

Oricum ramane o suma consistenta.
Cătălin Tolontan: Da, rămâne o sumă consistentă, dar pe care eu nu o discut. Eu nu vreau sa renunt la dreptul pe care îl avem şi pe care l-am câştigat foarte greu. Dreptul la veniturile confidentiale este un drept al meu, în raport cu statul român. Nu cedez statului roman acest drept.

Păpuşarii acestei poveşti mizează pe ideea că dacă nu putem anihila ceea ce spun ei, atunci hai să încercăm să-i discredităm pe ei. Cu alte cuvinte, dacă informaţiile din vocea lor ne deranjează, hai să încercăm să perturbăm vocea respectivă.

De ce ar fi rau ca un jurnalist sa castige bine?
Cătălin Tolontan: De ce e rău? Se vede dupa felul in care spune asta preşedintele Traian Basescu, care, atunci cand rosteste apasat «bine platit » - el, un preşedinte de dreapta - se aude culpa pe care o insinueaza vocea sa. Şi asta este pentru mine uimitor.

Cum să spui, într-o ţară în care tu, ca preşedinte, eşti prost plătit, de fapt, şi vedem, în cazul Microsoft, ce înseamnă să-i plăteşti prost pe cei aleşi să te conducă şi să manevreze miliarde de euro în buget. Şi noi trebuie să ne simţim prost n legătură cu Microsoft şi cu ceea ce se întâmplă, în general, cu corupţia din România. Pentru că, dacă îi plăteşti prost pe acei oameni, nu poţi avea pretenţia în absolut a integrităţii lor. Sigur, eşti corrupt şi dacă câştigi 100.000 de euro pe ani, şi dacă câştigi 1.000 de eur pe an. Dar nu în egală măsură, să fim rezonabili!

De aceea, acest bine plătit, care suna ca o insulta în vocea preşedintelui României, pentru mine este un compliment.

Eu îmi doresc să fiu bine plătit, ca oamenii cu care lucrez sa fie si ei bine platiti, şi cred că tu, ca presedinte de ţară, trebuie să te bucuri atunci când compatrioţii tăi sunt bine plătiţi.
Aş vrea ca, în această ţară, atunci când spui «rau platit» să nu fie o virtute. Adică ne-am întors la Ion Iliescu? Asta este ceea ce ne propun oamenii de azi şi preşedintele României? Eu nu cred că este normal.

Tu ai dat explicaţii în redacţie? Colegii tai de redactie ce au spus, dupa ce au aparut aceste documente ?
Cătălin Tolontan: Nu, nu. Evident că nu dai explicaţii. Lucrurile astea au fost intelese exact asa cum au fost ele puse. Nu numai eu, dar fiecare om de acolo se află sub o anume presiune. Mirela Neag, colega mea cu care lucrez predominant la investigatii, a fost pur si simplu intr-o seara amenintata de o masina care a ţâşnit spre ea.
Oamenii stiu exact care este pretul pe care il pot plati pentru astfel de lucruri.

Să fim cinstiţi, să spunem lucrurile aşa cum le simţim. Cand faci investigatii de 20 de ani, cand iti intra numai dintr-un singur caz opt oameni, precum Ioan Becali, Gigi Neţoiu, Cristi Borcea, la inchisoare, cand în alt caz, cum a fost cazul Loteria (cu patru-cinci oameni condamnaţi definitiv). În cazul Ridzi, sunt peste zece oameni care au primit condamnări, nu definitive, dar a fost condamnaţi de Înalta Curte. Sunt peste 10 milioane de euro pe care statul roman trebuie sa ii recupereze.

Sunt mai mult de 20 de oameni care sunt la închisoare sau au şansa să intre din cauza, cred ei, lucrurilor pe care le-am scris noi. Sunt alte investigatii pe care le avem in curs. Nu te poţi aştepta acum ca aceşti oameni să nu îţi fie ostili! Este evident ca acesti oameni iti sunt ostili, pentru că e o chestiune pur personală. “Nu vă supăraţi, n-o luaţi personal! Păi suntem la închisoare, cum să nu o luăm personal?” Evident că o iau personal, evident că au bani, evident că sunt nervoşi. Unii dintre ei au vise politice în continuare, e logic să acţioneze împotriva noastră.

Transcriere realizată de Mediafax Monitorizare

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • liviu vartosu liviu vartosu
    Cristian Tudor Popescu: "Dusmanii cei mai mari ai presei nu sunt nici politicienii nici mogulii care platesc anumiti jurnalisti cu 10.000-15.000-25.000-35.000 de Euro/luna. Am auzit recordul asta cu durere in suflet. A fost un soc in viata mea sa aud ca ia acesti bani Catalin Tolontan. 35.000 de Euro! Pentru ce poti sa iei 35.000 Euro in presa romaneasca. Cine esti? Wernher von Braun, Einstein? Cum poti sa iei banii astia in presa romaneasca? 35.000 de Euro. Si asta la Catalin Tolontan, un ziarist pe care il apreciez"
  • Guliver Guliver
    Dl Tolontan e si ziarist, si director general - ceea ce nu se prea pupa cu deontologia si cu cutumele profesionale in orice tara civilizata. Dansul spune ca ia banii aia multi, adica 35.000 eur lunar, pe Drepturi de Autor, din care a platit impozite la greu. Pai pe DA ar trebui platiti doar colaboratorii, nu intreaga redactie in frunte cu dl director - redactor sef. Suna cam a evaziune fiscala smecheria asta practicata pe larg in toata presa de la noi. In plus, mai suna cam asa: directorul general Tolontan i-a dat redactorului sef cu acelasi nume un salariu baban. Hm!... Si inca ceva: colegii aia "bine platiti" din subordinea lui au, majoritatea, sub 800 - 1000 euro/ luna, unii bat chiar spre salariul minim pe economie. Deci, mai usor cu pianul pe scari, maestre.
  • Borzu Borzu
    I-a zis Doamna Udrea sa nu ne puna cu ea. HaHA HA!

Trimite un comentariu

sus