Skip to main content

Înregistrarea care a aruncat în aer politica din Moldova, cu Renato Usatîi a fost făcută de un jurnalist român. Exclusiv Paginademedia.ro: “A fost publicată fără acordul nostru. E parte a unei documentări"

 
Renato Usatii Adevarul
Renato Usatii Adevarul

Renato Usatii Adevarul
Renato Usatîi, om de afaceri şi preşedintele Partidului Patria, scos din cursa electorală, vorbeşte în înregistrare despre legăturile cu serviciile secrete ruseşti. Sursa foto: Adevărul

Publicitate

INTERVIU EXCLUSIV. O înregistrare audio detonată în Republica Moldova cu doar câteva zile înaintea alegerilor a fost făcută de un jurnalist român încă de anul trecut, dar a fost dată publicităţii fără voia acestuia. Despre ce ziarist din România este vorba?

Paginademedia.ro vă prezintă în exclusivitate un interviu cu jurnalistul român de investigaţie, în care acesta spune cum filmul a fost furat, cel mai probabil, din telefonul pe care era înregistrat, dar şi care a fost contextul în care a avut loc discuţia cu politicianul de peste Prut.

Acum două zile, o secvenţă audio publicată pe Youtube îl avea ca actor principal pe Renato Usatîi, preşedintele Partidului Patria, din Republica Moldova.

Filmul a venit într-un moment tensionat: înaintea alegerilor, în perioada în care Partidul Patria era acuzat de finanţări ilegale şi cu doar o zi înainte ca formaţiunea politică să fie scoasă din lupta electorală.

În înregistrare, Usatîi vorbea de legăturile cu serviciile de informaţii ale Federaţiei Ruse (FSB) şi despre cum relaţiile cu acestea îl ajută în afaceri. Usatîi vorbea cu un “necunoscut”.

Mihai Munteanu, “necunoscutul” care l-a demascat pe Usatîi

“Necunoscutul” este un jurnalist român cu ştate vechi în munca de investigaţie: Mihai Munteanu, ziarist la Rise Project. Premiat de-a lungul timpului la concursuri internaţionale de jurnalism, Mihai Munteanu a fost cel care a contribuit la demisia Elenei Udrea de la Cotroceni, în urma articolelor publicate de el în Evenimentul zilei.

Mihai Munteanu a declarat pentru Paginademedia.ro că discuţia cu Renato Usatîi a fost făcută anul trecut şi că era doar pe telefonul lui. "N-am dat-o nimănui", spune Munteanu. "Încă nu ştim cum s-a scurs".

Mihai Munteanu, pentru Paginademedia.ro:

"Înregistrarea aceea a fost făcută cu telefonul meu şi a rămas acolo până când ne-am dat seama ca asta e o imprudenta. A existat un moment critic insa când am inceput sa banuim ca suntem spionaţi."

Secvenţa apărută pe Youtube fără aprobarea ziaristului era o bucată din documentarea pentru filmul documentar Asasin în Lege, un insight jurnalistic în lumea asasinilor plătiţi din spaţiul post-sovietic, pe care Rise Project îl lansează azi.

"Usatîi este una dintre verigile care conectează grupări de crimă organizată la interesele de afaceri ale nomenclaturii ruseşti, dar şi la structurile de forţă ale Kremlinului", spune Munteanu în interviu.

Usatîi ştia că Mihai Munteanu este ziarist şi a acordat şi un interviu video jurnalistului din România, altul decât cel din discuţia apărută pe net.

Mihai Munteanu, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro:

Paginademedia.ro: Când a fost făcută înregistrarea cu Usatîi?
Mihai Munteanu: Discuţia la care te referi a fost înregistrată în iunie 2013, la aproape o luna dupa ce l-am cunoscut pe Renato Usatii. Ea a fost precedata de altele şi, mai ales, urmata de foarte multe intalniri.

In ce context au avut loc aceste discutii?
Pe parcursul unei investigaţii RISE care a durat doi ani şi jumătate, timp în care noi am folosit mai multe tehnici de documentare, inclusiv incognito şi înregistrări audio-video luate cu echipamente ascunse.

Documentarea a plecat de la mişcările unui asasin moldovean prin Europa. Cred ca iti amintesti, de pilda, de atentatul din Bucureşti, cartierul Vitan, comis în noiembrie 2012, cand un cetăţean din Bucureşti a fost confundat cu un lider interlop şi ciuruit cu un Kalashnikov.

Omul a scăpat, dar noi am mers pe urmele asasinului, ceea ce s-a dovedit o muncă de anduranţă, din om în om, dintr-o ţara într-alta alta, şi astfel am reuşit să punem cap la cap un puzzle complicat. Evident, pe noi ne-au interesat beneficiarii din umbră, oamenii care au comandat aceste crime. Asasin în lege te ajută să-ţi faci o idee.

Care era scopul acestei intalniri cu el?
Asa cum vei vedea peste cateva ore, urmărind documentarul Asasin în lege, Renato Usatii este unul dintre personajele cheie ale investigaţiei noastre. Practic, Usatii este una dintre verigile care conectează grupări de crimă organizată la interesele de afaceri ale nomenclaturii ruseşti, dar şi la structurile de forţă ale Kremlinului.

Înregistrarea aceea a fost făcută cu telefonul meu şi a rămas acolo până când ne-am dat seama ca asta e o imprudenta

Cum a transpirat aceasta inregistrare? De ce acum? Le-ai dat-o tu?

Nu, n-am dat-o nimanui. Noi suntem ziarişti, n-avem alt comandament decat ceea ce credem noi ca raspunde interesului public. Documentările noastre, de orice natură ar fi ele, sunt dedicate exclusiv website-urilor noastre si ale partenerilor mass-media din regiune.

Încă nu ştim cum s-a scurs şi marea problemă este că există o mie de variante de raspuns. În tot acest timp, ne-am întalnit cu fel si fel de oameni, cu profesii, anturaje şi interese diferite, am intrat în sedii de instituţii sau in locatii secrete alese de sursele noastre de informatii. Am fost urmăriţi si permanent sub presiune, lucru firesc în condiţiile in care avansam în ancheta.

Înregistrarea aceea a fost făcută cu telefonul meu şi a rămas acolo până când ne-am dat seama ca asta e o imprudenta. Pe teren insa prevalează interesul de a obţine informaţii şi, mai ales, de a le confirma din alte surse.

Uneori, miscandu-ne în viteză, neglijam ca prostii protectia datelor stocate in device-urile proprii, deşi e limpede pentru toti că logistica unui jurnalist este vulnerabila la atacuri profesioniste din exterior.

De fapt, nu exista un sistem infailibil, chiar dacă organizăm crypto-party-uri la RISE, incercand sa ne protejam computerele si sa facem backup-uri cand si cum putem. A existat un moment critic insa când am inceput sa banuim ca suntem spionaţi. Filmul ASASIN IN LEGE subliniază inclusiv acest moment.

Noi suntem reporteri, deci nu contra-spioni, or atunci cand exista pericolul ca cineva sa te spioneze, grija noastra de baza va rămâne protecţia surselor. Ăsta-i primul reflex

Discutia a fost inregistrata pentru a fi facuta publica ulterior sau doar pentru documentare? Aveati de gand sa o publicati?

Înregistrările au fost făcute in cadrul acestei documentări. Înregistram pe ascuns numai in cazuri speciale, atunci cand informatiile sunt foarte importante pentru public si cand avem de-a face cu oameni periculoşi care au multe lucruri de ascuns. Cazul de faţa se înscrie în această excepţie. În ultimă instanţă, avem nevoie de dovezi clare pentru că oamenii acestia încearcă să nu lase urme, aşa că asta e singura soluţie atunci cand, la sfârşit, ne confruntăm noi însine cu un proces dur de fact-checking.

Închipuie-ti ca fiecare informaţie publicată de noi trece prin filtrul unor colegi de-ai nostri, jurnalisti si ei, dar din alta ţară, din alt centru de investigaţii, cum ar fi, de exemplu, CIN din Bosnia-Hertegovina. Este un exerciţiu sănătos în care instituţia "capului limpede" îşi arată adevărata utilitate chiar daca te enervezi crunt uneori cand ti se pun intrebari de genul: "Dar de unde stim noi că Năstase a fost la închisoare, ai vreun document pentru asta?" Avem de gand să publicăm tot ce e de interes public, dar atunci cand incepi o documentare de genul ăsta, e relativ greu de anticipat viitorul imediat, chiar dacă ai un plan cat de cat conturat atunci când pleci de acasa. E un proces in continua miscare.

Cum puteau fi luate inregistrarile, daca le aveai pe telefon? Vei face o plangere?
Încă nu ştim. Nu ştim dacă e cazul, nu ştim împotriva cui. Sigur, e frustrant sa păţeşti asta, dar, pană la urmă, înregistrarea aceea este adevărată, Usatii a confirmat discuţia. Cum spuneam, noi suntem reporteri, deci nu contra-spioni, or atunci cand exista pericolul ca cineva sa te spioneze, grija noastra de baza va rămâne PROTECTIA SURSELOR. Ăsta-i primul reflex.

Înainte de aparitia inregistrarii, ai fost contact, intrebat, ti s-a cerut acordul?
Nu.

Usatii stie că sunt jurnalist, mi-am declinat din primul moment identitatea

Usatii stia ca esti jurnalist si ca e inregistrat? El spune ca “am contacte cu mai multe persoane din domeniul serviciilor speciale, inclusiv din Romania. In cazul acestei inregistrari, interlocutorul meu incerca sa ma atraga intr-o colaborare”.

Usatii stie că sunt jurnalist, mi-am declinat din primul moment identitatea, i-am dat o carte de vizită cu toate coordonatele mele si ale angajatorului meu. Ba chiar a semnat un acord de difuzare a interviului oficial pe care ni l-a acordat, frumos, în faţa camerei de filmat.

Sigur, n-a ştiut că multe dintre întâlnirile noastre au fost înregistrate şi filmate pe ascuns, dar asta a fost un risc asumat de noi din raţiunile expuse de mai sus.

Într-adevăr, el are multe contacte cu ofiţeri de informaţii şi nu numai, dar aici lucrurile stau cu totul altfel, iar filmul nostru documentar face lumină.

VIDEO. Înregistrarea cu Renato Usatîi, apărută fără acordul jurnaliştilor de la Rise Project.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mad79 mad79
    Felicitari celor de la RISE Project,pentru riscul lor si pentru ca inca mai au ramasitele JURNALISTULUI in sange!!!

Trimite un comentariu

sus