Skip to main content

VIDEO. Dobro: Nu vreau să-mi arog suprapunerea perfectă între Guerrilla şi Gold, dar e o mulţime comună. Dacă nu merge pâna în ianuarie, eu mă opresc. E foarte greu să stai în casă, să n-ai bani să ieşi în oraş şi apoi să fii entuziast la radio

 
Dobrovolschi
Dobrovolschi

Dobrovolschi

Publicitate

PAGINADEMEDIA TV. “După 17 ani, dacă nu sunt lăsat să am libertate, eu nu mai pot funcţiona, e un teribilism să fii om de radio” a declarat Mihai Dobrovolschi la interviurile PaginademediaTV, într-o discuţie despre Radio Guerrilla, despre proiectul Gold FM, despre radio în general, dar şi despre psihologul Dobro.

“Am preferat să ne asumăm că mergem o perioadă fără bani, că poate fi mai bine ulterior, dar produsul rămâne al nostru şi, eventual, să fim printre ultimii care părăsesc vasul. Chiar dorm foarte bine că am ramas printre ultimii” explică realizatorul DobroShow, de la Gold FM, de ce nu a acceptat ofertele altor posturi de radio.

“Era mai simplu, ne-am gândit la asta. Propunerea era pentru întreg matinalul, erau nişte oferte foarte bune, foarte ok, “haideti la noi” safe, ştiam sigur câţi bani. Problema era un pic că DobroShow nu ar mai fi fost aşa, trebuia să respect muzica postului lor şi nu e cea cu care eu aş merge în maşină dimineaţa. La un post mai mult decât la altul trebuia să raspund, ca şi conţinut, într-o anumită măsură.”

La Gold FM au rămaş şapte din cei 40 de oameni pe care îi avea Guerrilla. Proiectul lui Dobrovolschi cu Gold FM:

“Nişa pe care o abordăm pe Gold FM, pentru că am schimbat total direcţia de o săptămână, este cea a unor oameni pe care eu daca îl văd pe stradă pot spune că a ascultat Guerrilla.

Îi vezi, îi simţi, e cumva nedrept poate să-i cataloghezi, sunt îmbrăcaţi mai bine, asculta muzică mai buă, are preocupari bune şi nobile, citesc o carte, comunică între ei, se uita la un film bun. Toate astea îl fac un public de nişă, dar care nu apare în niciun demografic.

Nu vreau să-mi arog o suprapunere perfectă între Guerrilla şi Gold FM, dar e o mulţime comună”.

În cifre?

"Eu zic că anul viitor ajunge la 70-80.000 de ascultători, în medie, pe zi."

Ţi-ai propus ca într-un anumit orizont de timp să renunţi?

Dobro: Cred că dacă nu merge pâna în ianuarie eu mă opresc. Dacă este pe zero din punct de vedere financiar, atunci merge, ai de unde clădi. Dacă în ianuarie vedem că nu am reusit să îl facem să meargă, eu nu mai pot, sunt foarte obosit.

E o meserie în care trebuie să fii entuziast, trebuie să dai entuziasm celorlalţi. Dacă eu simt că am început să mint, că nu mai am încredere că se poate, mă scol în fieare dimineaţă cu bezna în cap şi cu lapoviţa pe casa scării, îţi dai toată verva, toata puterea ţi-o dai în acele trei ore, restul zilei eşti un fel de zombi, este foarte greu, ori să o faci fără niciun ban. La un moment dat organismul tău îţi spune “hei, nu e ok”.

Trebuie să şi mănânc, să mă bucur de ceva, că degeaba tragi şi n-ai bani de o excursie. E foarte greu să stai în casă, să n-ai bani să ieşi în oraş sau la restaurante şi apoi să fii entuziast la radio.

"Încep să se întrevadă nişte bani. Cred că înaintea cifrelor, inainte ca Gold să fie pe piaţă, sunt nişte oameni care au nas, care simt când ceva va merge. Acum câteva săptămâni au început să vina agenţii, lanţuri de magazine, şi să spună “nu ştiu ce audienţă aveţi, dar simt că e ok, că am încredere”, a spus Dobro.

“Toţi venim fără bani, nu e o promoţie ascunsă, venim fără bani din iulie, ca să ne facem meseria fain, aşa cum ne place nouă. Nicio vină nu are nimeni că au picat licenţele de la Guerrilla. Nu vreau să trăiesc sărac, sper să vina bani, dar nimeni nu a furat niciun ban.

Garantez că n-am furat şi că mă las de radio dacă demonstrează cineva că am furat”, a mai spus Dobrovolschi.

Paginademedia.ro vă prezintă cele mai importante declaraţii din interviu, înregistrarea video, dar şi transcrierea integrală:

VIDEO. Mihai Dobrovolschi la PaginademediaTV

Cele mai importante declaraţii din interviu:

Despre Guerrilla:

"Regret mult, nostalgie… Guerrilla a fost un proiect foarte frumos. Sunt convins că vor fi comentarii răutăcioase, pentru că teme ca Guerrilla creează pasiuni şi pro şi contra. Este cred cel mai frumos proiect care s-a facut în România şi sunt absolut subiectiv, dar nu pentru că am lucrat acolo, ci pentru că a fost un proiect care nu a ţinut cont de cifre, ăsta a fost un lucru foarte bun."

Despre politică şi radio acum zece ani, la Guerrilla:

"Eu la Pro FM foarte multă vreme i-am făcut campanie lui Traian Băsescu, eram naiv, apoi au venit schimbari politicie, am văzut ce înseamnă să ţii cu unul, am văzut că de fapt că mai bine tăceai, dar tineam cu Trian Băsescu.

Era schimbarea, mai ales că în presă PSD pusese o batistă mare pe ţambalul presei. Noi, tinerii, vrem să avem voie sa spunem orice. Încă un mandat de Adrian Năstase însemna pentru noi, lucrătorii în presă, un posibil amortizor. Nu voiam treaba asta, eram prea tineri. Cumva cred că l-am susţinut pe Traian Băsescu prin energia noastră.

Între noi n-au fost discuţii "băi, trebuie să ţinem cu ăla" sau "vă zicem noi de ce". A fost o discuţie între noi:"băi nu avem cu cine să ţinem". Să ţii cu Năstase era foarte retrograd atunci."

Mai contează politica atât de mult acum?

"Deloc. Este o decizie interioară, ne e aşa lehamite de politică. Am avut atâtea suişuri şi coborâşuri, rollercosterul ăsta de încredere pe care îl dai. I l-am dat lui Băsescu, eram fan Băsescu în 2004 după care "băi, stai, dar de ce face asta?". Uşor, uşor ajungi să nu mai ai încredere. Pe cât de multă încredere ai avut, pe atât de mare este neîncrederea. Vine Tăriceanu, ai încredere în el, te dezamăgeşte, vine Ponta, ieşi în stradă pentru Ponta, te dezamăgeşte Ponta, ieşi pentru Iohannis sunt absolut convins că în foarte scurt timp va da motive de dezamagire unora. E un fel de maturizare."

Unde sunt foştii ascultători Guerrilla?

Cred că foarte mulţi dintre ei n-au mai ascultat radio. Din feadback-ul primit, o parte dintre ei n-au mai ascultat radio.

Ce face Gold?

"Am primit dreptul de a schimba muzica total de pe Gold FM, de o săptămână este o muzică foarte bună pentru targetul nostru. Tot ce este bun din 90 încoace. Nu facem telefoane cu 20 de secunde din fiecare piesă, nu testăm piese. Noi credem că oamenii care au fost alături de noi au aceste piese în preferinţele lor. Piese mai vechi şi piese mai noi, din 90 până în 2014, un Depeche Mode, un Metallica, un Placebo, un Pulp, tot ce a fost frumos până în 2014, pentru oamenii de orientarea asta muzicală este acum. Deja se poate asculta pe Gold."

Despre Dobro psihologul:

"Am un fel de târg unilaterial, nu voi vorbi niciodată la interviuri sau la radio despre clienţii mei pentru că ei trebuie să se simtă siguri, eu sunt psiholog, psihoterapeut, nu vreau să intru foarte tare aici. Vreau să spun, însă, pentru că şi aici, uman am investit foarte mult, cred ca majoritatea cred că sunt un ageamiu, am undeva la vreo 1.000 de ore de formare, mă formez de vreo patru ani şi jumătate, foarte tough. Ţin foarte mult la meseria asta.

E o meserie atât de nobilă, lucrez cu durere, tristeţe, nu vreau să le amestec, eu cel care activează în domeniul ăsta. Cred că mă ajută foarte mult în ceea ce priveşte echilibrul meu, uitandu-mă prin ce am trecut prin ultimii ani de zile. Dacă n-aş fi fost apropiat de zona asta, atât ca om care a beneficiat de psihoterapie, dar şi ca om care a studiat, cred că clacam, proabil eram angajat într-o agenţie de publicitate, la creativi."

Interviul PaginademediaTV a fost filmat la Dynacord Café.

VIDEO. Mihai Dobrovolschi la PaginademediaTV

Transcrierea integrală a interviului:

Petrişor Obae: Ai venit direct de la matinalul pe care îl realizezi la Gold FM. Cum te simţi, e vreo diferenţă majoră, e acelaşi show de la Guerrilla?

Mihai Dobrovolschi: Cred că nu e zi cand nu mi se întâmplă să fiu întrebat ce se întâmplă cu licenţele Guerrilla. A, voi sunteţi pe Gold, ai aceeaşi emisiune... Şi nu e un reproş, e frustrarea mea pentru că nu ştiu întotdeauna ce răspuns să le dau. Mai ales că atunci când trebuie să dau un răspuns, e necesar să o iau mereu de la capăt. Totdeauna trebuie să te duci să o iei de la zero.

Într-o emisiune ca asta e perfect pentru că e timp, dar pe stradă când te opreşte cineva e mai greu.

Tu când auzi Guerrilla ce simţi?

Regret mult, nostalgie, bineînţeles, speranţă tot mai puţin şi, pe de altă parte, o frustrare foarte mare.

De unde vine această nostalgie foarte mare?
Luam salarii pe atunci, asta era o treabă. Guerrilla a fost un proiect foarte frumos.

Sunt convins că vor fi comentarii răutăcioase, pentru că teme ca Guerrilla creează pasiuni şi pro şi contra. Este cred cel mai frumos proiect care s-a facut în România şi sunt absolut subiectiv, dar nu pentru că am lucrat acolo, ci pentru că a fost un proiect care nu a ţinut cont de cifre, ăsta a fost un lucru foarte bun.

Guerrilla nu avea cifre de teapa Radio ZU sau Kiss FM dar ajunsese, făra să fie interesat de cifre, uneori în Bucureşti să depăşească cu matinalul cifrele Radio 21 pe publicul comercial, care facea cifre pe apartamente, bani, maşini s.a.

Noi, dacă ţii minte, ne-am făcut un stindard din a face contra advertisment.

Care a fost filosofia Guerrilla când a pornit, acum zece ani?

Am vrut să facem acest post pentru că era o nişă foarte goală pe care o simţeam unişte oameni. Eu eram în 2004 la Pro FM şi era nişa muzicii de calitate pentru un anumit gen de oameni foarte greu de descris demografic.

Inclusiv acum, nişa pe care o abordăm pe Gold FM, pentru că am schimbat total direcţia de o săptămână, este cea a unor oameni pe care eu daca îi văd pe stradă pot spune că a ascultat Guerrilla. Îi vezi, îi simţi, e cumva nedrept poate să-i cataloghezi, sunt îmbrăcaţi mai bine, asculta muzică mai buă, are preocupari bune şi nobile, citesc o carte, comunică între ei, se uita la un film bun. Toate astea îl fac un public de nişă, dar care nu apare în niciun demografic.

Nu vreau să-mi arog suprapunere perfectă între Guerrilla şi Gold FM, dar e o mulţime comună.

În 2004 s-a ţinut cont şi de contextul politic, având în vedere că era înainte de alegeri? Radio Guerrilla avea şi un discurs, nu doar muzică.
A fost aşa o suprapunere. Eu la Pro FM foarte multă vreme i-am făcut campanie lui Traian Băsescu, eram naiv. Apoi au venit schimbari politice, am văzut ce înseamnă să ţii cu unul. Am văzut că de fapt că mai bine tăceai, dar tineam cu Trian Băsescu.

Era schimbarea, mai ales că în presă PSD pusese o batistă mare pe ţambalul presei. Noi, tinerii, vrem să avem voie sa spunem orice. Încă un mandat de Adrian Năstase însemna pentru noi, lucrătorii în presă, un posibil amortizor. Nu voiam treaba asta, eram prea tineri. Cumva cred că l-am susţinut pe Traian Băsescu prin energia noastră.

Noi am încercat atunci şi am făcut, de fapt, o împărţire foarte echidistantă. Daca îţi aminteşti, momentul ăla simbolic în care au venit Traian Băsescu şi Adrian Năstase şi au citit buletine de ştiri la Guerrilla. Amândoi au primit buletine de ştiri, amândoi au făcut glume unul despre altul şi lupta politică se subminase în glumiţe bune, zic eu. Atunci, în 2004, am fost noi, Academia Caţavencu, care oricum făceau parte din acelaşi grup cu noi, şi mai era Evenimentul zilei, care era împotriva lui Adrian Năstase, dacă nu mă înşel.

Între noi n-au fost discuţii "băi, trebuie să ţinem cu ăla" sau "vă zicem noi de ce". A fost o discuţie între noi:"băi nu avem cu cine să ţinem". Să ţii cu Năstase era foarte retrograd atunci.

Acum, în 2014, păstrezi la Gold FM muzica de la Radio Guerrilla, dar mai contează politica atât de mult?

Deloc. Este o decizie interioară, ne e aşa lehamite de politică. Am avut atâtea suişuri şi coborâşuri, rollercosterul ăsta de încredere pe care îl dai. I l-am dat lui Băsescu, eram fan Băsescu în 2004 după care "băi, stai, dar de ce face asta?"

Uşor, uşor ajungi să nu mai ai încredere. Pe cât de multă încredere ai avut, pe atât de mare este neîncrederea. Vine Tăriceanu, ai încredere în el, te dezamăgeşte, vine Ponta, ieşi în stradă pentru Ponta, te dezamăgeşte Ponta, ieşi pentru Iohannis sunt absolut convins că în foarte scurt timp va da motive de dezamagire unora. E un fel de maturizare.

La Gold, câţi mai sunteţi din vechea echipă de la Guerrilla?
Sapte.
Din câţi?
Din 40 şi ceva.

Pot şapte oameni să repornească...?
Este foarte greu. Hai să povestesc puţin despre Gold. Să o luăm cronologic, inclusiv cu Guerrilla o scurtă trecere în revistă. Guerrila a făcut parte din Realitatea-Caţavencu.

Nu ne-a interesat cum era organizat, cine îl deţine, am avut independenţă editorială totală de la domnul Vîntu. Ne luam înjurături şi scuipaţi pe stradă. Nu ştiu celelalte elemente din trust cum au fost, pot să bănuiesc...

Guerrilla nu a fost niciodată direcţionat politic sau pe altceva. Cu domnul Vîntu m-am vazut o singură dată, la un team building, după care au început problemele pentru Realitatea, a venit Elan, Guşă, decizii, judecători. Cert este că a început să fie neclară situaţia Guerrila, au inceput mici râci între noi, Guerrilla, şi trust.

Ne-am înţeles cu trustul şi la un moment dat chiar era linişte, ne lăsau în pace, îi lăsam în pace. Ei au făcut o ofertă de vânzare noi am răspuns şi noi, mai erau oameni interesaţi, după care CNA-ul a fost foarte deranjat că nu a fost anunţat.

În anunţ se vorbea despre vânzarea licenţelor, fapt interzis de lege. În mod legal licenţele se pot ceda, nu vinde.

Ei s-au certat atunci cu CNA-ul, noi ne-am bucurat foarte tare, CNA-ul le-a ridicat licenţa. Noi, cei care făceam Guerrilla, ne-am bucurat foarte tare pentru că aveam o preempţiune morală şi profesională, dacă acele licenţe erau ridicate şi apoi scoase la concurs nu putea nimeni să demonstreze că o nişă acoperită foarte bine de Guerrilla, cu un vector etic foarte sănătos, sustenabil economic, nimeni nu putea să o acopere mai bine decât am făcut-o noi până atunci.

Ne bucuram "gata, luăm frecvenţele, luăm un investitor care să bage nişte bani şi ducem mai departe Guerrilla". Sandalul dintre Realitatea şi CNA a continuat, Realitatea a contestat ridicarea licenţelor şi suntem în continuare în proces.

Toată lumea întreabă dacă se mai poate face ceva cu Guerrilla. Noi avem depuse proiectele pentru obţinerea licenţelor, aceste proiecte sunt din banii noştri. Dacă vreodată licenţele vor primi un statut juridic clar, adică CNA-ul le-a ridicat şi nu se mai poate întâmpla nimic sau Realitatea le primeşte înapoi, putem negocia. Putem negocia şi întoarcerea la Realitatea. Întoarcerea poate fi negociată doar pentru Guerrilla. Dacă CNA le scoate la concurs, noi mergem să le câştigăm.

Ai încredere că CNA-ul va ţine cont de voi?
N-am altă şansă decât să am încredere. Dacă se scot licenţele şi le dau altora şi se dau pe principii politice vom face scandal, pentru că avem dreptul ăsta. Avem dreptul de a fi evaluaţi corect. Dar nu zic că nu va evalua CNA-ul corect.

Unde s-a dus publicul Guerrilla?

Cred că foarte mulţi dintre ei n-au mai ascultat radio. Din feadback-ul primit, o parte dintre ei n-au mai ascultat radio.

Cum îi aduci înapoi?
Nu e proiectul meu, suntem o mână de oameni, lucrează Matei, care e cu mine acum la Dobroshow, sunt oameni care lucrează fără bani, cum este Gilda, noua voce de dimineaţă, aproape toată lumea lucrează fără bani.
Eu trăiesc din ce strânsesem - iar o frustrare imensă - mi-am tocat banii, ceilalţi la fel, unii dintre ei au mai primit, alţii au plecat, pentru ca noi abia de o lună de zile discutăm să repunem Gold pe piaţa sănătoasă şi vizibilă de radio a României.

Cum veţi face asta având în vedere faptul că acum se vrea o schimbare totală?

Păi, am făcut deja. De o săptămână, după multe dezbateri, dupa multe aprobări verbale primite, am primit dreptul de a schimba muzica total de pe Gold FM. De o săptămână este o muzică foarte bună pentru targetul nostru. Tot ce este bun din 90 încoace, nu facem telefoane cu 20 de secunde din fiecare piesă, nu testăm piese. Noi noi credem că oamenii care au fost alături de noi au aceste piese în preferinţele lor. Piese mai vechi şi piese mai noi, din 90 până în 2014, un Depeche Mode, un Metallica, un Placebo, un Pulp, tot ce a fost frumos până în 2014, pentru oamenii de orientarea asta muzicală este acum. Deja se poate asculta pe Gold.

Ca emisiuni?

Avem dimineaţa matinalul, apoi este o emisiune care m-a surprins şi pe mine. E făcută de Petru şi Sorin Badea despre ştiinţă tehnică, descoperiri, cu muzica nouă, ok, foarte ok, vineri mai este o emisiune tot de gaming, apoi Raluca Moianu.  Mai sunt nişte voci după amiază.

Eu am participat ca un fel de consilier pe partea de muzică, pe direcţia radioului. Sloganul Gold este Un radio de hituri, doar că a fost un radio de hituri pentru oamenii care stau foarte mult timp acasă, pentru pensionari, pentru segmentul ăla de varstă.

Am readus Gold-ul la segmentul de vârstă apropiat nouă, am 40 de ani şi este muzica noastră din '90 şi până acum. Sloganul este "Young is the new Gold".

De unde o să ştie publicul de treaba asta?

De la Paginademedia.ro. De ce crezi că sunt aici? E o încercare de a promova treaba asta, încercăm şi pe Facebook. Din păcate, trebuie să înţelegi, la câţi suntem, facem şi emisiuni şi vânzări încerc să fac, mă întâlnesc cu unul, cu altul, să aducem bani şi marketing. Noi nu mai avem om de marketing.

Atunci facem noi un heirupism, încercăm să ne ajutăm şi cu ascultatorii. Invităm foarte multe startup-uri, invităm foarte mulţi întreprinzători, au idei bune, au energie, au entuziasm, ne ajutăm între noi.

Ţi-ai propus ca într-un anumit orizont de timp să renunţi?

Cred că dacă nu merge pâna în ianuarie eu mă opresc.

Cum o să vezi dacă merge? Care sunt indicatorii?

Dacă este pe zero din punct de vedere financiar, atunci merge, ai de unde clădi. Dacă în ianuarie vedem că nu am reusit să îl facem să meargă, eu nu mai pot, sunt foarte obosit.

E o meserie în care trebuie să fii entuziast, trebuie să dai entuziasm celorlalţi. Daca eu simt că am început să mint, că nu mai am încredere că se poate, mă scol în fiecare dimineaţă cu bezna în cap şi cu lapoviţa pe casa scării, îţi dai toată verba, toata puterea ţi-o dai în acele trei ore, restul zilei eşti un fel de zombi, este foarte greu. Ori să o faci fără niciun ban, la un moment dat organismul tău îţi spune “hei, nu e ok”.

Trebuie să şi mănânc, să mă bucur de ceva, că degeaba tragi şi n-ai bani de o excursie. În dialogul meu cu ascultătorii mi se mai spune “bine că vorbiţi de excursii şi restaurante şi apoi va plângeţi că nu aveţi bani”.

E foarte greu să nu ai bani de excursii şi restaurante şi apoi sa fii ok. E foarte greu să stai în casă, să n-ai bani să ieşi în oraş sau la restaurante şi apoi să fii entuziast la radio. Nu e o problemă, mănânc şi mai ieftin, dar dacă eu am probleme cu chiria, cu ratele, nu poţi să-mi ceri să traiesc foarte prost şi să vin să-ţi vând de dimineaţă entuziasm.

Trebuie să o ducem bine, nu vorbim de zeci de mii e euro, vorbim de nişte salarii ok, normale.

Încep să se întrevadă nişte bani, cred că înaintea cifrelor, inaintea ca Gold să fie pe piaţă, sunt nişte oameni care au nas, care simt când ceva va merge.

Acum câteva săptămâni au început să vina agenţii, lanţuri de magazine, şi să spună “nu ştiu ce audienţă aveţi, dar simt că e ok, că am încredere. Îmi trebuie publicitate doar pe Bucureşti, îmi trebuie pe demograficul pe care îl bănuiesc la voi, vreau să fiu printre primii”. Au făcut proiecte speciale dimineaţa.

Înţeleg că ştiind că sunt la Paginademedia.ro se uită agenţii, da aş vrea să vând puţin ideea. Văd nişte date de la ARA în primvăra anului trecut, când după noi, la Gold FM, era cu totul altceva, când noi nu aveam nume, eram blazaţi, vai capul nostru. Uite că noi începând din primăvara anului trecut, din mai a crescut, dacă nu mă înşel, dar agenţile se pot uita. În iulie, când noi am plecat în concediu, a urcat până la 44.000 pe zi, care e cifra de Guerrilla.

Datele de audienţă ar trebui să vină la începutul anului viitor pentru ce se aude toamna pe FM. Tu şi echipa ta v-aţi propus ca Gold FM să aibă o medie cam ….pe unde?

Eu zic că anul viitor ajunge la 70-80.000 de ascultători, în medie, pe zi. Dacă avea 44.000 în iulie cu ce era, e acelaşi radio, foarte bine că am putut să-l schimbăm, la ce schimbări am facut: matinalul chiar este cel mai bun de până acum, se lucrează de cu seara, se fac momente, muzica s-a shimbat şi este foarte bună, cu feedback foarte bun, de la agenţii.

Este young, este fresh, cu un pic de promovare, să zicem că pierdem o parte din cei 44.000 pentru că sunt cei care ascultau vechiul Gold, dar feelingul meu e că nişa asta e în continuare neacoperită, că sunt oameni care vor să asculte astfel de muzică, fără hipsterală.

Nu cred ca ţi-e ruşine să asculţi U2, Muse sau RadioHead. Totdeauna când vei deschide Gold vei avea un hit.

V-aţi gândit vreodată la vreo variantă să recuperaţi numele Guerrilla?

Îţi dai seama că am încercat, am încercat să obţinem nume asemănătoare, să obţinem Eliberadio... Au fost, pe de o parte, unii care au ştiut să înregistreze nume dinainte, cumpărători de branduri, pe de altă parte unele nu ţi se aprobă.

Guerrilla nu e deţinut de noi, nu ştiu de cine, dar sigur nu de noi. La acea împărţeală, atomizare care a fost, ce am încercat noi a fost Guerrilla cu un singur "r" sau cu un singur "l", asta n-a mers. OSIM-ul acum e foarte conectat la Europa, nu ţi se permit asemănări nici măcar fonetice, mai ales când eşti în aceleaşi clase nu te lasă să ai branduri asemănătoare şi atunci ţi se dă NU.

Mai mult, poţi să investeşti într-o astfel de marcă şi apoi vine deţinătorul de marcă şi îţi face opoziţie şi îţi spune "nu sunt de acord", iar OSIM spune "sorry".

Acum mergem pe Gold, mi se pare un nume foarte ok. O să mai dureze un pic până când el o să fie asemuit cu ceea ce se întâmpla înainte, dar uşor, uşor o să ia noul iz, noua culoare.

Când câştigam foarte bine la Guerrilla refuzam cu nonşalanţă orice, “eu nu mă asociez cu un produs”. Am făcut concesia de mă asocia cu produse pe care le folosesc. Îţi găseşti mici scuze, ca asta.

Nu ţi-era mai uşor să accepţi o ofertă a unui post care merge?

Era mai simplu, ne-am gândit la asta. Propunerea era pentru intreg matinalul, erau nişte oferte foarte bune, foarte ok, “haideti la noi” safe, ştiam sigur câţi bani. Problema era un pic că DobroShow nu ar mai fi fost aşa, trebuia să respect muzica postului lor şi nu e cea cu care eu aş merge în maşină dimineaţa. La un post mai mult decât la altul trebuia să raspund, ca şi conţinut, într-o anumită măsură. Eu ştiu cum e libertatea asa. Un director crede că o altă direcţie e mai bună.

După 17 ani dacă nu sunt lăsat să am libertate eu nu mai pot funcţiona, e un teribilism să fii om de radio.

Am preferat să ne asumăm că mergem o perioadă fără bani, că poate fi mai bine ulterior, dar produsul rămâne al nostru şi, eventual, să fim printre ultimii care părăsesc vasul. Chiar dorm foarte bine că am ramas printre ultimii.

Plec şi poate o să-l ducem pe alt radio sau pe Strong.

Internetul a fost în campania asta mai puternic. Banii cei mai multi sunt tot la televiziune, care mai este rolul radioului faţă de acum 17 ani, când ai început tu? Vezi o schimbare între rolul radioului de atunci şi cel de acum?

Evident că se schimbă. Până acum câţiva ani, decizia de a asculta un radio era 70% datorită muzicii. Ascultai radioul al carei muzici iţi plăceau.

Treaba se schimbă pentru că muzica e mult mai accesibilă, ti-o iei de pe iTunes, de pe torente, ţi-o pui pe stick.

Dacă dezbraci radioul de muzică, ce rămâne? Unu: să rămai propunător de muzică, noi cautăm pentru tine muzica. Doi: rămane entertainmentul. Emisiunile de autor care aduc şi suflet, nu numai muzica şi informaţiile vor ramane, dimineaţa preferi să începi ziua cu trei oameni care sunt entuziaşti tot timpul.

Al treilea e foarte important: ca orice societate comerciala, radioul trebuie să fie un actor social. Când zici radio te gândeşti la dispecerat de gânduri şi direcţii.

Radioul este un mare generator de curente, prin ascultatori. Noi la Guerrilla am facut-o lin, am avut campania de Atlasul de mitocanie urbană, am avut multe campanii civice, aşa că le-am teminat pe astea trei. Foarte repede, radiourile noi, pe masură ce maşinile vor avea 3G, o să rămână cu un public mare, dar necomercial, o să se tragă de păr cifrele de audienţă, dar la un moment dat mămăliga se sparge.

Uitându-mă pe amenzile de la CNA acest rol de entertaninment este facut cu glume de la brâu în jos…

CNA-ul vine o dată pe an şi le da amenda la toţi, primele cinci matinale, posturile le iau de la capat. Eu cred că am facut un lucru bun, libertatea pe radio trebuie să
existe.

Primul lucru care îţi vine e să faci glume sexuale. Foarte greu a fost. Mai scăpăm şi noi, ok , cât n-ai voie sa zici.

Proiectul de internet Strong?

Strongul e un proiect de suflet al meu şi al lui Matei, suntem asociaţi, iar Sebastian Pop are 1 %. Strong nu este foarte promovat şi nici nu vreau să-l promovez foarte mult. Deocamdată nu vreau să-l asociez cu nimic, e ca un copil năcut înâmplător dar cu mare iubire.

Acum produce ceva?

Acum creşte. În septembrie a avut undeva la 3.000 de oameni pe zi, nepromovat, iar pe noiembrie a depăşit peste 10.000 de ascutători pe zi.

Internetul e şi o pregătire pentru ceea ce o să se întample, o să vină o vreme când radioul va rămâne pentru consumatorii care cumpără produse foarte ieftine. Noi vrem să fim auziţi. Probabil că de aceea se schimbă foarte mult. DobroShow-ul creşte, e pe Zonga strong.

Postul din Suceava cum o să-l numeşti, care este fonetica?
Aici suntem la staţia Eu inimă radio! Îl vom lansa în perioada următoare.

Ce face acum Dobro psihologul?
Am un fel de târg unilaterial, nu voi vorbi niciodată la interviuri sau la radio despre clienţii mei pentru că ei trebuie să se simtă siguri, eu sunt psiholog, psihoterapeut, nu vreau să intru foarte tare aici. Vreau să spun, însă, pentru că şi aici, uman am investit foarte mult, cred ca majoritatea cred că sunt un ageamiu, am undeva la vreo 1.000 de ore de formare, mă formez de vreo patru ani şi jumătate, foarte tough. Ţin foarte mult la meseria asta.

Cât îţi ocupă săptămânal?
Săptămâna trecută, cu formare, mi-a ocupat toata joia şi vinerea. Încă vreo 12-14 ore. E o meserie atât de nobilă, lucrez cu durere, tristeţe, nu vreau să le amestec, eu cel care activează în domeniul ăsta. Cred că mă ajută foarte mult în ceea ce priveşte echilibrul meu, uitandu-mă prin ce am trecut prin ultimii ani de zile. Dacă n-aş fi fost apropiat de zona asta, atât ca om care a beneficiat de psihoterapie, dar şi ca om care a studiat, cred că clacam, probabil eram angajat într-o agenţie de publicitate, la creativi.

În radio, în fiecare dimineaţă trebuie să fii entuziasmat.

Pentru sistemul nervos al unui om este foarte greu să faci radio. Cei care au ramas acolo la radio, Matei, Gilda, Gianina, Sorin Badea, Mirela... toţi venim fără bani, nu e o promoţie ascunsă, venim fără bani din iulie, ca să ne facem meseria fain, aşa cum ne place nouă.

Nicio vină nu are nimeni că au picat licenţele de la Guerrill. Nu vreau să trăiesc sarac, sper să vina bani, dar nimeni nu a furat niciun ban. Nu avem bani depusi undeva, nici eu, nici Mihaiu. Multă lume îmi spune să nu mă asociez cu Liviu. Uite, eu sunt prieten cu Liviu, aşa cum ne vedem acum, din an în Paşte.

Garantez că n-am furat şi că mă las de radio dacă demonstrează cineva că am furat.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dragos dragos
    Prea superior? Bai prieteni, voi ati uitat cum era Gheorghe la 13-14 sau la Midnight Killer? Ala era superior si o ardea self-sufficient. Falsa modestie e pentru semidocti.
  • Bianca Bianca
    Ras in cap, cu parul in vant, lucid, haotic, sarac, bogat, zen, Dalailama, oricum ai fi, eu voi fi mereu printre cei fericiti ca te asculta. Chiar si cand m-ai dezamagit, fiindca s-a mai intamplat, ai recuperat fara sa ai habar si pentru asta eu te consider AUTENTIC. AUTENTIC.AUTENTIC. Ai ceva-ul tau pentru care te invidiaza si te urasc vuvuzele d-alde .. hmm.. nu am chef sa le zic numele ca imi stric frumusetea de comentariu..
  • Andrei Andrei
    Pentru mine Dobro a fost si va ramane motivul pentru care DORESC sa intarzii dimineata la serviciu, ascultandu-l, asa cum Guerrilla Logout ma facea sa DORESC sa dureze mai mult drumul de la serviciu pana acasa, in masina in care ascultam Radio Guerrilla. Nu pot spune ca nu-mi pare rau de faptul ca fostii ascultatori de Gold suspina acum dupa muzica lor, de suflet. Lor insa si celor care nu au incredere in acest nou proiect al lui Dobro si al colegilor lui, as dori sa le citez ce a spus Alvin Toffler: "Analfabetii secolului 21 nu vor fi cei care nu vor putea citi si scrie, ci cei care nu vor putea invata, uita ce au invatat si re-invata." Asta se aplica, dupa parearea mea, in absolut tot ceea ce tine de zona intelectualitatii. Iar celor care nu va place noul Gold va spun doar atat: "Nu-l ascultati!" Vom ramanem noi, ceilalti!
  • Florin Florin
    -Mariuse, ce naiba, astia nu sunt la serviciu azi de 1 dec? :))))))
    -Eu credeam ca esti Dana, Andrei, x; dobro, dobro, lasa-ne ; denisa, diana, ion, john doe, paul, ioana, laura g., eugen, sirbu, unu, LSD, tudor, Moruzzi. Trebuie sa recunosc insa ca ai scris bine si pari a fi chiar tu, Marius Vintila. Apropo, cel de mai sus, Marius Barbulescu, o fi fratele lui Vali Barbulescu :)
    - ai scris bine, dar nu foarte bine. Un motiv ar fi ca ai impartit in 3 grupuri asa cum tu ai vrut sa-ti iasa. Daca vrei, eu pot imparti in alte 3 grupuri. Sau in alte 3 grupuri. Era mai fair sa spui simplu ca parerile tale coincid cu cei care zic ca : asa si pe dincolo. Sau poate, ca in situatia ta, nu vrei sa fii fair?
    - nu imi vine sa cred ca nu esti sigur daca a fost o gluma sau nu chestia cu concedierea in direct. Pentru mine, esti un profesionist la fel de bun ca si Dobro.Cum sa nu iti dai seama ? Mi-am dat eu, care sunt un amator.
  • mihai valentin mihai valentin
    Du-te frate pe Zu pentru muzica actuala, nu pe Gold, chiar nu stii ce inseamna acest cuvant - GOLD ?
  • mihai valentin mihai valentin
    Esti facut gramada Dan, am bai desteptule buton off, dar nu mai am ON ! Pai pe ce muzica buna sa mai dau ma ? Asta de la gold acuma e partial buna, eu vreau Total muzica buna, stii tu ca muzica de la Radio Total, Gold FM-ul de odinioara sau poate nu stii, poate nu erai nascut pe-atunci ca pari destul de tinar, atat doar ca Gold-ul e old...
  • mihai valentin mihai valentin
    Nu pot sa il ignor mai Alex, pentru ca mi-a cam luat muzica buna, care se afla si inainte de 90; imi dai si mie libertatea sa plang dupa acea muzica te rog ?
  • Raluca Raluca
    Voi ma faceti sa intarzii la servici in fiecare dimineata, si pt asta va iubesc! Va rog din suflet, nu incetati sa faceti ce faceti! Pacat de Guerrilla, sursa mea de muzica si starea mea de bine din restul zilei. Dar am incredere, binili invinge! Trebuie! Chiar daca va invinge sub numele de Strong. May the force be with you!
  • ultrakonfort ultrakonfort
    Nu stiu cati oameni l-au urmarit in decursul anilor pe dobro si echipa lui, a lucrat in diverse locuri, a fost si pe tv intr-un timp cu dobro urban daca imi aduc bine aminte, In toate proiectele sale a avut si inca are o doza de original, cu multe peste comercialul ieftin promovat la nesfarsit acum. De ce nu este apreciat la scara larga este oarecum de inteles. Exact cum se discuta si in interviu, publicul este unul de nisa, nu este unul al maselor. Pentru alte posturi interesul este strict financiar, daca produci bani (indiferent de mijloace) esti bun, gata ramai la noi. Multi nu inteleg ca exista si oameni care vor mai mult de la societatea noastra viciata, Vor normalitate, vor educatie, cultura, dezvoltare. Este normal sa fii apreciat financiar pentru efortul tau. Multa bafta Dobro Show
  • Laur Laur
    Geo, daca ai ajuns sa-l compari de Dobro cu Badea, ne cam dam seama ce posturi asculti, Zu si Kiss scrie pe tine, iar la emisiuni tv, ti se potriveste Capatos....ma de-aici!
  • Laur Laur
    Ce smecheri se dau unii cand isi ascund numele! Ia-ti un cd si asculta-l pana nu mai poti. De cand au venit baietii, a crescut mult Gold si in ceea ce priveste muzica si in audienta, cred. Asa ar fi normal. Tie iti recomand Romantic fm.
  • Laur Laur
    Ce sa spun, tie iti trebuie doar muzica veche... Ia-ti un mp3 sau un stick si puneti cata muzica veche vrei. Sunt unii care vor sa asculte un matinal de calitate asa cum e in momentul asta, incluzand muzica actuala.
  • Laur Laur
    Paul, da-ne si noua, celorlalti, care consideram ca e cel mai bun matinal o alternativa pentru a petrece o dimineata frumoasa, plina de veselie. Vad ca multi ati inceput sa va luati de Dobro, dar cred ca niciodata (sau aproape) nu ati ascultat Guerrilla, altfel nu-mi explic aversiunea fata de un om care, desi nu e platit, vine la radio si isi face datoria. Cred ca voi ati fi intors de mult timp spatele unui loc de munca unde nu ati fi fost platiti. De ce nu butonezi la alt post daca nu-ti place? Ati intrat aici sa faceti zazanie, nu va mai pierdeti timpul, e prea pretios, si al vostru si al meu...sa stau acum sa va raspund.
  • Laur Laur
    Ioane, lasa-ne, frate, tu! Cine asculta Gold inainte sa vina Dobro? Doua babe si cu tine.
  • Laur Laur
    Dana, nu mai bine pleci tu sa asculti Zu sau Kiss sau ce alta prostie de radio mai gasesti? Nu s-a plans nimeni ca a primit atatia bani, cred ca ai inteles din alta parte. Si, oricum, daca nu te identifici cu acest post, nu te tine nimeni legata de el. Pa!

Trimite un comentariu

sus