Skip to main content

Vodafone a transmis din greşeală poliţiei britanice datele telefonice ale unor jurnalişti

 
presa-cu-lanturi - blogactivewatch
presa-cu-lanturi - blogactivewatch

presa-cu-lanturi - blogactivewatchPoliţia britanică a "obţinut şi studiat" datele telefonice a peste 1.700 de angajaţi ai companiei News UK care editează The Times, "transmise din greşeală" de gigantul britanic de telecomunicaţii Vodafone, dezvăluia ieri seara cotidianul britanic, potrivit Mediafax.

Publicitate

The Times denunţă o "atingere majoră adusă vieţii private" a angajaţilor News UK cu câteva ore înainte de prezentarea unui proiect de lege în Parlamentul britanic vizând în special extinderea capacităţii poliţiei de a accede la date informatice şi telefonice ale persoanelor suspectate de activităţi legate de terorism.

Datele transmise în martie 2014 erau cele ale unor jurnalişti, avocaţi, angajaţi şi lideri ai grupului de presă care publică The Times, The Sunday Times şi The Sun. Ele se referă la anii 2005-2007, precizează Times.

Scotland Yard a reacţionat marţi seara afirmând într-un comunicat că a "predat aceste date telefonice care au fost trimise din greşeală de Vodafone".

Poliţia a precizat că acestea au fost transmise în cadrul operaţiunii Elveden, o anchetă privind suspiciunile de mituire a unor poliţişti şi funcţionari de către jurnalişti.

"Anchetatorii implicaţi în operaţiunea Elveden şi-au folosit competenţele prevăzute de lege pentru a cere Vodafone detalii despre apelurile efectuate de un jurnalist al News International (numele anterior al News UK)", precizează comunicatul poliţiei.

The Times afirmă totuşi că, deşi ştia că aceste date au fost transmise din greşeală, poliţia le-a "analizat, a întocmit o listă cu apelurile emise de 1.757 de telefoane şi a păstrat aceste date timp de şapte luni în pofida solicitărilor de a le predate".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus