Skip to main content

Comisia Etică din TVR: Stelian Tănase a încălcat reglementările postului public prin afirmaţia că Ponta e votat de babe şi beţivi

 
Tanase
Tanase

TanaseŞeful TVR este apostrofat de Comisia de Etică a instituţiei pentru că a scris pe blogul său, în timpul campaniei electorale, că Victor Ponta este votat de babe şi beţivi.

Publicitate

"Sensul evident depreciativ al expresiilor folosite de domnul Stelian Tănase în descrierea unei părţi a electoratului, asociată de domnia sa grupului de susţinători ai unui candidat (...) reprezintă o încălcare a Reglementărilor privind blogurile pentru angajaţii Televiziunii Române", spune Comisia de Etică a TVR, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

Care sunt afirmaţiile care i-au indignat pe membri Comisiei de Etică:

“Partizanii lui Iohannis domină pe facebook, twitter, atc. Am citit câteva sute de comentarii azi noapte, unele sunt de un haz nebun. Aici se află România plină de imaginaţie, relaxată, europeană. Dacă ar vota numai utilizatorii de online, Iohannis ar câştiga detaşat. Dar numericeşte vorbind acest electorat este inferior numărului babelor din satele părăsite şi beţivilor de prin cârciumile rurale, al celor strânşi pe marginea şanţurilor să povestească ce le scriu copii plecaţi în occident la muncă. Că din ce trimit ei trăiesc. Ăştia (spre deosebire de copiii lor) nu votează cu Iohannis, ci cu Ponta la îndemnul primarului, mai ales dacă pune şi câteva kilograme de mălai şi făină în sacoşa trecută peste gard.” (textul a fost publicat de Stelian Tănase pe blogul său, în data de 13 noiembrie, cu titlul: "Cine a câştigat dezbaterile dintre candidaţi").

Comisia de Etică şi Arbitraj din Societatea Română de Televiziune (SRTv) s-a autosesizat pe 19 noiembrie privind conţinutul unor comentarii publicate de preşedintele-director general Stelian Tănase pe blogul personal pe 13 noiembrie, "susceptibil să fie încadrat în dispoziţiile unor regulamente în vigoare în TVR (Reglementările privind blogurile şi toate celelalte forme de webcontent personal şi Codul de conduită pentru angajaţii, personalul de conducere şi colaboratorii TVR)".

Comisia de Etică precizează, într-un punct de vedere publicat pe site-ul TVR, că a fost nevoită să se pronunţe în acest caz în absenţa explicaţiilor lui Stelian Tănase, care "a declinat invitaţiile adresate la o discuţie pe această temă cu Comisia de etică şi arbitraj în datele de 26 noiembrie şi 3 decembrie a.c., invocând programul extrem de încărcat, ca şi faptul că nu a răspuns în niciun fel propunerii comisiei de a alege domnia sa o zi convenabilă pentru întâlnire".

Comisia de Etică precizează că "sensul evident depreciativ" al expresiilor folosite de Stelian Tănase în descrierea unei părţi a electoratului, asociată de acesta "grupului de susţinători ai unui candidat, sugerarea a două categorii de alegători - una formată din oameni de calitate şi alta alcătuită din declasaţi -"reprezintă o încălcare a Reglementărilor privind blogurile şi toate celelalte forme de webcontent personal pentru angajaţii SRTv, articolul 8: "Blogurile sau site-urile pe care deţinătorii se identifică drept angajaţi ai Televiziunii Române (…) trebuie să respecte intimitatea, sentimentele şi opiniile altora, evitând orice formă de defăimare şi/sau discriminare".

De asemenea, Comisia de Etică a TVR precizează că afirmaţiile lui Stelian Tănase contravin şi Codului de conduită din Televiziunea Română.

"Prin reacţiile publice pe care le-a generat din poziţia sa de conducător al serviciului public de televiziune, gestul domnului Stelian Tănase contravine Codului de conduită pentru personalul de specialitate, de conducere şi colaboratorii SRTv, articolul 6: «Nimic din ceea ce face sau spune nu trebuie să aducă TVR-ului o reputaţie proastă. Nicio activitate din afara emisiei, incluzând redactarea de material pentru ziare, reviste sau site-uri, scrierea de cărţi pe teme controversate, acordarea de interviuri, susţinerea de discursuri sau prezidarea unor conferinţe nu trebuie să pună la îndoială obiectivitatea sau integritatea muncii lor pentru TVR. Dacă îşi exprimă public opiniile personale în afara emisiei în legătură cu unele subiecte controversate, atunci rolul lor editorial şi în cadrul emisiei poate fi grav compromis»", spune Comisia de Etică.

Comisia precizează că atât Codul de conduită, cât şi Reglementările privind blogurile sunt în vigoare în TVR, fiind redactate în 2007, respectiv 2010, după modelul normelor similare de la BBC.

"Luând în considerare funcţia persoanei a cărei abatere a fost constatată, prezentele concluzii vor fi înaintate Consiliului de administraţie al SRTv", mai spune Comisia de Etică din TVR.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dumitru Dumitru
    Pacat de de el ca om, il consideram integru dar, cum a ajuns "imparat"
    a uitat de demnitatea de om,devenind un nimeni.Isi plateste prietenii si anumite polite din banii nostri."Lupul moralist" asta a devebit !!!!!!
  • Livia Pila Livia Pila
    Cred ca numitul TANASE STELIAN ar trebui urgent demis din fruntea TVR. Individul acesta sfideaza legea, telespectatorii, angajatii TVR. Se crede mai presus de orice norma morala. Incalca grav disciplina financiara. E un caracter urit. A ajuns PDG cu sprijinul PSD si al lui Victor Ponta in fata caruia a facut sluj cu ocazia intilnirii de la Cetate mediata de Mircea Dinescu. Acum il face praf pe Ponta pe blogul sau, in schimb se gudura pe linga dl. Iohannis sperind ca astfel se va salva de la iminenta demitere. Cred ca in clipa in care va fi destituit, numitul Tanase Stelian va trebui sa faca o predare la singe a gestiunii. Si-a batut joc de banii institutiei. L-a obligat pe numitul Zgabercea Cristian sa incheie contracte de colaborare cu toti amicii sai, de la Mircea Dinescu la Cornel Nistorescu, de la Miruna Munteanu la grosierul Dragos Patraru (premiat de oportunista Lucia Hossu-Longin), de la Florin Iaru la Ioan Buduca, de la Sorin Avram la Doru Buscu. Si-a asigurat o suplimentare de salariu printr-un fond de protocol pe care il gestioneaza cum vrea el. Tanase trebuie sa plece. Dar nu acasa. La DNA. Urgent!

Trimite un comentariu

sus