Skip to main content

O jurnalistă din Azerbaijan a fost reţinută pentru două luni din cauza unei presupuse instigări la suicid. Ziarista este ţinta unor şantaje şi hărţuiri din partea autorităţilor locale

 
Screen Shot 2014-12-05 at 8.22.05 PM
Screen Shot 2014-12-05 at 8.22.05 PM

Screen Shot 2014-12-05 at 8.22.05 PM

Publicitate

Jurnalista Khadija Ismayilova, un reporter al postului de radio Europa Liberă (Radio Free Europe/OCCRP) a fost reţinută astăzi în Baku, Azerbaijan, în urma unei serii de miscari juridice de a pune presiune asupra ei, scrie reportingproject.net.

Ismayilova, cunoscută pentru investigaţiile sale jurnalistice asupra intereselor de afaceri ale familiei preşedintelui Azerbaijan (Ilham Aliyev) a fost acuzată că a instigat o persoană să comită suicid.

După ce în această dimineaţă a ajuns în faţa justiţiei şi Curtea a deliberat ziarista a fost reţinută pentru o perioadă de două luni.

Ismayilova este acuzată că a făcut în aşa fel încât un alt reporter freelancer să-şi dorească să-şi pună capăt vieţii. Surse locale spun că jurnalistul susţine că ea i-a convins pe şefii ei să nu mai lucreze cu el.

Drew Sulliva, editor la OCCRP a declarat:

"Asta pare să fie o escaladare a hărţuirii la care este supusă Khadija de către guvern pentru ştirile relevante pentru locuiitorii din Azerbaijan pe care jurnalista le-a relatat. Încurajeze autorităţile să tolereze investigaţiile jurnalistice şi relatările făcute de Khadija, precum şi de alţii care se confruntă cu reţineri injuste."

Dacă va fi găsită vinovată, Ismayilova riscă o pedeapsă cu închisoarea de la trei la şapte ani.

Reporterul de investigaţie se confruntă, de asemenea, cu acuzaţii într-un caz separat de calomnie penală şi divulgarea unor secrete de stat. Ea este, de asemenea, sub o interdicţie de călători stabilită de autorităţile din Azerbaidjan.

Ismayilova a fost supusă la şantaje repetate şi campanii de defăimare bazate pe gen. Ea vede cele mai recente acţiuni împotriva ei ca fiind o continuare a hărţuirilor de lungă durată aplicate de autorităţile azere în legătură cu munca ei jurnalistică.

Paul Radu (Rise Project), director executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), a vorbit pentru site-ul "Reforma" despre unul dintre cazurile de hărţuire suferite de Khadija Ismayilova, jurnalista din Azerbaidjan.

"În Azerbaijan, unde am lucrat destul de mult şi am arătat interesele familiei conducătoare, jurnaliştii noştri sunt ţinte constante. Pe Khadija Ismayilova o ştiu de foarte mulţi ani şi este un reporter extraordinar. Ei i-a fost instalată o cameră ascunsă în dormitor, a fost înregistrată făcând dragoste cu prietenul ei pe o perioadă mai lungă de timp, iar filmul a apărut pe net. Acum mama ei este ameninţată în presa partidului de guvernământ. Au apărut articole în care oamenii sunt îndemnaţi să o ucidă, pentru că ar fi agent al Armeniei şi tot felul de porcării oribile. Dar în majoritatea ţărilor situaţia este ca în România. Media mainstream este destul de mult controlată de oameni cu alte interese decât informarea publicului, oligarhi cu interese de afaceri şi politicieni corupţi", a declrat Paul Radu, într-un interviu publicat pe reformacommunity.tumblr.com.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus