Skip to main content

VIDEO. Radu Banciu (2): Mircea Badea nu a fost o găselniţă, a fost un petec. Chiar înainte să am emisiunea, Badea mă copia fără să ştie. Despre limbajul din emisiune: “mi-l asum”

 
Radu Banciu 2
Radu Banciu 2

VIDEO. “Mircea Badea nu a fost o găselniţă, Mircea Badea a fost un petec”, a spus Radu Banciu la Interviurile PaginademediaTV.

Publicitate

De ce?

“A fost pus acolo în locul unei emisiuni americane, cred că Letterman era, care era în pauză. l-au pus acolo să treacă lunile până reintra ăla şi au zis "e mai puţin costisitor decât Letterman. Pentru ăla trebuie să plătim nu ştiu cât, Badea e mai ieftin decât ăla (…) La început lumea era curioasă să vadă cum se strâmba la televizor într-o atmosferă de genul ăsta, sigur că a prins, era autohton”.

“El a avut ani de glorie cu emisiunea asta, nu neagă nimeni treaba asta”, spune Banciu despre Badea.

De ce o revista presei de tip Badea?

“Pentru că cei care mi-au propus au fost şefii lui Badea din Antenă. Ei l-au inventat pe Badea. (…) Îl făcusera pe Badea şi pentru că era o chestie relativ comodă, sa te aşezi la o masă şi să debitezi ceva au avut o idee "uite ăsta ar putea să-l concureze pe Badea", dar nu la modul de audienţă.”

Radu Banciu: “Badea chiar inainte cu ani de zile făcand emisiunea el de fapt mă copia pe mine fără să ştie. Pentru că eu cred că, mai degrabă, mie mi se potrivea această emisiune”.

Din fragmentul despre Mircea Badea:

  • Eu cred că l-am vazut pe Badea de cel mult trei ori cap-coadă. Găseam discursul lui foarte interesant atunci când îl urmăream, dar nu mă regăseam. Nu ştiu unde semănăm. El a devenit un substantiv comun, a dat-o cu politica asta, cum au virat-o Antenele catre abject, către mizeria asta. Sigur, el a făcut ce i s-a spus, el nu mai are emisiunea în care povestea despre bazarul din Istanbul.
  • Eu nu ştiu ce face el. Din ce ajunge la mine despre emisiunea lui, el face politica postului în ultimul fel, cum făceau toţi.
  • Eu îi injuram pe toti, nu aveam niciun parti-pris, poţi să ai nişte simpatii, sunt un om implicat, nu mă lasă indiferent niciun domeniu, asta nu înseamnă că am vreo obligaţie. O fac pe răspunderea mea.

Interviul a fost realizat în studioul Mindopoly.

VIDEO. Radu Banciu, despre Mircea Badea: Nu a fost o găselniţă, a fost un petec

Despre amenzile primite şi despre limbajul din emisiune:

  • Eu nu susţin că eşti obligat să insulţi, când o faci trebuie să fii amendat. Te ia valul sau aşa simti tu, la un moment dat, nu există o cenzură, nu îmi spune nimeni în cască "înjură să luăm amenzi".
  • Îmi asum în calitatea de intelectual absolut acest tip de limbaj, m-am şi certat cu Gabriel Liiceanu pe acest subiect. Îmi permit un astfel de limbaj tocmai pentru că am ajuns la un anumit nivel şi pot să am orice tip de limbaj vreau. Nu este plăcut pentru toată lumea, dar este necesar.

Te-a sunat vreodată Sorin Oancea să-ţi atragă atenţia pentru limbaj?

  • “Nu, dar sigur că din discuţiile pe care le mai avem se mai simte că vrea să-ţi atragă atenţia.”

VIDEO. Radu Banciu, despre limbajul din emisiune

De ce e atât de “pornit”?

  • În multe momente da, e o revolta personala, pentru că lucrurile n-au evoluat aşa cum mi-am dorit. Foarte puţin probabil să fii mulţumit de oameni sau de cum au evoluat ei în 25 de ani. Dovadă că numai cu revolte România poate face ceva: s-au revoltat oamenii un pic acum, în după-amiaza celui de-al doilea tur. Albert Camus spunea: "revolta în om este pozitivă oricând".
  • Mai bine să te revolţi decât să taci. Nu poţi să schimbi societatea noastră vorbindu-le frumos, elevat. Marian Vanghelie a câştigat toate alegerile la care a participat.
  • În copilaria mea am cunoscut foarte mulţi oameni care au avut ceva de spus, dar care n-au apucat niciodată să o facă. Poate că pe undeva îi reprezint pe ei undeva.

VIDEO. Radu Banciu: Mai bine te revolti decat sa taci

Vezi toate părţile interviului VIDEO cu Radu Banciu:

Radu Banciu (1): Dacă Tolontan era un om obişnuit, nu m-ar fi acceptat. La Eurosport am ajuns pentru că Naum nu putea merge la baie. Naum şi Tolontan sunt singurii ziarişti de la care am avut de învăţat

Radu Banciu (2): Mircea Badea nu a fost o găselniţă, a fost un petec. Chiar înainte să am emisiunea, Badea mă copia fără să ştie. Despre limbajul din emisiune: “mi-l asum”

Radu Banciu (3): Eu n-am probleme acasă, n-am probleme nicăieri. Dacă toţi ar fi ca mine, ar fi fabulos. Brandul Radu Banciu e mai puternic ca B1.

Transcrierea integrală a fragmentului:

De ce revista presei de tip Badea?
Pentru că cei care mi-au propus au fost şefii lui Badea din Antenă. Ei venind din Antenă, ei inventându-l pe Badea, ei i-au propus lui Badea, ştiu şi contextul. Era pauză la Letterman şi au zis "hai să-l băgăm pe Badea pentru că ăla are pauza asta până în toamnă", ei nu mai achiziţionaseră ei noi episoade şi decât să dea reluările ăluia "hai să-l băgăm pe Badea". La început lumea era curioasă să vadă cum se strâmba la televizor într-o atmosferă de genul ăsta, sigur că a prins, era autohton, nu era aşa spectaculos Letterman pentru publicul din România. Dacă făcea Stela Popescu era mai bine decât ce facea Oprah.

Îl făcusera pe Badea şi pentru că era o chestie relativ comodă, sa te aşezi la o masă şi să debitezi ceva au avut o idee "uite ăsta ar putea să-l concureze pe Badea", dar nu la modul de audienţă. Nu puteai să te baţi cu Antena, când Antena era după Pro TV.

Nicio clipă nu s-a pus problema să îl combat pe Badea. Hai să încercăm să facem emisiunea, nici nu aveam să-l copiez. Mie mi s-a spus încă de la început, am avut o relaţie extraordinară cu cei din conducere. Au avut încredere în mine, m-au susţinut în tot. Ei mi-au spus de la început: "tu poţi să faci treaba asta". N-aveam cum să-l copiez pentru că suntem personalităţi diferite.

Se ştia că vei drena un public, am avut o expresie, la un moment dat, în timpul unei emisiuni: Badea chiar inainte cu ani de zile făcand emisiunea el de fapt mă copia pe mine fără să ştie. Pentru că eu cred că, mai degrabă, mie mi se potrivea această emisiune. El, de altfel, a făcut multe alte lucruri în televiziune înainte să facă asta, eu nu mai făcusem.

Dacă nu exista Badea nu existai nici tu, nu?
N-aveam de unde să ştim. Badea n-a fost o găselniţă, Badea a fost un petec, pe el l-au pus acolo să treacă lunile până reintra ăla şi au zis "e mai puţin costisitor decât Letterman. Pentru ăla trebuie să plătim nu ştiu cât, Badea e mai ieftin decât ăla". Ei n-au avut nicio speranţă cu el, pentru că Badea eşuase cam în toate proiectele în televiziune, inclusiv în afaceri. Pentru el a fost ultimul tren, pe când eu eram la început, eram ca un jucator de 20 de ani, ce sens avea să mă duc în premier league la 20 de ani.

Badea nu mai avea nimic de spus, că după aia a prins şi a reuşit chestia asta a fost o chestie formidabilă, evident că toate astea au fost în mintea celor care l-au creat. El a avut ani de glorie cu emisiunea asta, nu neagă nimeni treaba asta. Evident că lucrurile astea au fost în mintea celor care l-au creat. Dar comparaţiile se opresc aici.

Care e poziţionarea ta faţă de Mircea Badea? Unde ai vrut tu să faci diferenţa?
Nu ştiu, nu m-am gândit la asta, eu cred că l-am vazut pe Badea de cel mult trei ori cap-coadă. Găseam discursul lui foarte interesant atunci când îl urmăream, dar nu mă regăseam. Nu ştiu unde semănăm. Eu nu văd emisiunile lui, el a devenit un substantiv comun, a dat-o cu politica asta, cum au virat-o Antenele catre abject, către mizeria asta. S
igur, el a făcut ce i s-a spus, el nu mai are emisiunea în care povestea despre bazarul din Istanbul.

Eu nu ştiu ce face el. Din ce ajunge la mine despre emisiunea lui, el face politica postului în ultimul fel, cum făceau toţi. Eu îi injuram pe toti, nu aveam niciun parti-pris, poţi să ai nişte simpatii, sunt un om implicat, nu mă lasă indiferent niciun domeniu, asta nu înseamnă că am vreo obligaţie. Eu o fac pe răspunderea mea. Eu n-am văzut o astfel de echidistanţă la niciun alt post de televiziune, nici măcar la Digi 24. Eu pot să susţin până la proba contrarie un viitor infractor. Nu mi s-a întâmplat până acum, dar nu e imposibil. Dar ce se întâmplă doar dacă susţii numai infractori.

Eu sunt un om de dreapta încă de când era să mă angajez la Radio France International. B1 şi-a asumat direcţia politică foarte clar. La revista presei din Franţa, când se prezintă ştirile se spune de exemplu "Liberation, quotidien de gauche". Niciodată nu se spune altfel.

La un moment dat şi Mircea Badea şi tu aţi fost incluşi într-un raport al ActiveWatch la capitolul jurnalişti care folosesc un limbaj injurios la adresa altor colegi de breaslă, de curând, Andreea Berecleanu a câstigat un proces, tu trebuie să-i ceri scuze public. De ce e nevoie de un limbaj destul de dur, care se lasă şi cu amenzi?
Sigur că nu e nevoie, astea sunt nişte derapaje, comise de nişte oameni care au un anumit limbaj. Ceea ce spui tu mi se pare corect şi meritat. Am şi fost la CNA, am vorbit cu ei. Eu nu susţin că eşti obligat să insulţi, când o faci trebuie să fii amendat. Te ia valul sau aşa simti tu, la un moment dat, nu există o cenzură, nu îmi spune nimeni în cască "înjură să luăm amenzi".

Te-a sunat vreodată Sorin Oancea să-ţi spună "las-o mai moale că ne laşi fără bani în visterie"?
Nu, dar sigur că din discuţiile pe care le mai avem se mai simte că vrea să-ţi atragă atenţia.

Când eşti un manager, când ai un pic de viziune, eu le înţeleg astea fără să mi le spună, nu se practică lucrurile astea, omu' ştie cam ce ar trebui să înţeleg eu, dar nu înseamană ca trebuie să-mi dea peste bot. Uneori te opreşti, alteori nu. Eu îmi asum în calitatea de intelectual absolut acest tip de limbaj, m-am şi certat cu Gabriel Liiceanu pe acest subiect. Îmi permit un astfel de limbaj tocmai pentru că am ajuns la un anumit nivel şi pot să am orice tip de limbaj vreau. Nu este plăcut pentru toată lumea, dar este necesar.

ICR-ul, de exemplu, l-a invitat pe Iliescu după 25 de ani de la Revoluţie. După părerea mea, o cruntă laşitate.

Ce vedem e o revoltă personală? De ce eşti aşa de pornit?
În multe momente da, e o revolta personala, pentru că lucrurile n-au evoluat aşa cum mi-am dorit. Foarte puţin probabil să fii mulţumit de oameni sau de cum au evoluat ei în 25 de ani. Dovadă că numai cu revolte România poate face ceva: s-au revoltat oamenii un pic acum, în după-amiaza celui de-al doilea tur. Albert Camus spunea: "revolta în om este pozitivă oricând". Mai bine să te revolţi decât să taci. Nu poţi să schimbi societatea noastră vorbindu-le frumos, elevat. Marian Vanghelie a câştigat toate alegerile la care a participat.

E o formă de civilizare cu forţa?
Nu. Eu nu pretind, eu nu mă consider un formator de opinie, eu spun ce am de spus, reprezint nişte oameni. În copilaria mea am cunoscut foarte mulţi oameni care au avut ceva de spus, dar care n-au apucat niciodată să o facă. Poate că pe undeva îi reprezint pe ei undeva. Am revoluţionat într-un anume fel presa din România. Sunt un suporter, n-am nicio problemă să stau şi în gradenă. N-am problema asta cu "ce cred oamenii despre mine".

Vezi toate părţile interviului VIDEO cu Radu Banciu:

Radu Banciu (1): Dacă Tolontan era un om obişnuit, nu m-ar fi acceptat. La Eurosport am ajuns pentru că Naum nu putea merge la baie. Naum şi Tolontan sunt singurii ziarişti de la care am avut de învăţat

Radu Banciu (2): Mircea Badea nu a fost o găselniţă, a fost un petec. Chiar înainte să am emisiunea, Badea mă copia fără să ştie. Despre limbajul din emisiune: “mi-l asum”

Radu Banciu (3): Eu n-am probleme acasă, n-am probleme nicăieri. Dacă toţi ar fi ca mine, ar fi fabulos. Brandul Radu Banciu e mai puternic ca B1.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • em em
    Pacat de Badea ! Nu mai e ce a fost odata....
    Miroase a *** Varan urit de tot....
    Cit despre Banciu - A ramas un necioplit....***...
    Dezagreabili amindoi.
    Patraru are 100 de clase peste ei.
  • Nae Catavencu Nae Catavencu
    Găina se vrea cocos sau păun dar tot o găină plouata rămâne, Badea are succes si talent, Banciu se screme si nu produce nimic atunci când nu ai succes te lauzi singur,la posturi care Băsescu si miroase urat, ca broasca din fabula, până la urmă Banciu va face poc ori fasss..jalnic..
  • Mm Mm
    "Chiar înainte să am emisiunea, Badea mă copia fără să știe". Ba nu, te-a copiat nascandu-se copiind nasterea ta care nu se intamplase inca. Ma bucur ca Patraru te-a dapasit lejer, chiar daca emisiunea lui difera fata de a celorlaltor doi.
  • Costescu Iuliana Costescu Iuliana
    Mircea Badea a facut acest gen de emisiune inca de la Tele7abc, unde Oancea nu era director, ci doar telespectator si directorul unei reviste. Acolo l-a vazut Oancea pe Mircea, care facea emisiunea numita "Poiana lui Iocan", pe vremea cand exista intr-adevar presa scrisa! Banciu este de o prostie cutremuratoare, un fudul care confirma proverbul.
  • an an
    stire din 2014 !!! atentie Realitatea si altii...
  • Mm Mm
    Badea il copia inca dinainte sa se fi nascut.Serios,grandomanul asta pe care pana si Patraru pe TVR 1 l-a batut la audiente,isi da aere numai pentru ca e bagat in seama.

Trimite un comentariu

sus