Skip to main content

VIDEO. Radu Banciu (3): Eu n-am probleme acasă, n-am probleme nicăieri. Dacă toţi ar fi ca mine, ar fi fabulos. Brandul Radu Banciu e mai puternic ca B1.

 
Radu Banciu 4
Radu Banciu 4

Radu Banciu 4

Publicitate

VIDEO. “În fiecare îi sunt pe muchie de cuţit. Poate să se termine mâine, poate să se termine peste un an, peste trei ani, oricând”, a spus Radu Banciu despre emisiunea de la B1, la Interviurile PaginademediaTV.

Despre Radu Banciu, despre brandul Radu Banciu, despre ofertele primite şi despre cum se face audienţa, în această a treia parte a interviului.

Radu Banciu:

  • “Mi-am plătit la fisc dările, acum le-am plătit o pleaşcă de bani, cu 40 de zile înainte de termenul stabilit. În ziua în care mi-a venit declaraţia de venit am şi plătit-o. La mine nu există nimic cu care m-ar putea prinde cineva. Aşa că tot discursul ăsta vine dintr-un prea plin din care pot să ofer ceva.”
  • “N-am atârnat de nimeni, eu n-am dat niciodată un telefon ca să mă angajeze cineva, n-am luat bani împrumut niciodată de la nimeni, nu am restanţe la întreţinere, n-am credite pe care să nu le achit, n-am întârziat niciodată la plata unui credit.
 Eu trăiesc într-o lume ideală. Dacă toţi oamenii ar fi ca mine ar fi fabulos.”
  • “Pentru mine nu contează cum va fi ziua de mâine, contează să-mi fac treaba, să-mi fac datoria. Eu orice voi face în continuare tot îmi voi face treaba, adică n-o să fiu omul nimănui.
  • Ai auzit vreodată pe cineva să spună în mass-media "bă, l-am văzut pe ăla nu ştiu cu cine, era beat, lua şpagă, era cu aia într-un tufiş"? M-a văzut cineva pe mine undeva, m-a acuzat pe mine cineva de ceva? În afară de faptul că mă înjură, că mă face agramat, cum nu ştiu că li se pare lor, ok, asta nu mă interesează. Dar nimeni n-a venit niciodată să spună chestii de genul ăsta. În rest, că am mai sărit calul, dar îmi asum lucrul ăsta.

VIDEO. Radu Banciu. În fiecare seară, sunt pe muchie de cuţit

Cine e mai puternic, brandul Radu Banciu sau brandul B1?

  • Eu m-am gandit o dată la chestia asta şi cred că la momentul la care făceam această analiză, în afară de mine şi Cronica Cârcotaşilos (emisiunea vechie), cred că nu exista un nume mai mare decât brandul postului. Aşa cum Radu Moraru a fost un brand mai puternic decat B1, cred că aşa am ajuns eu să fiu la B1. Cred că eu am ajuns să fiu mai important decât numele postului.

Unde se vede?

  • Asta în primul rând din audienţe. Noi l-am bătut doi ani de zile pe Turcescu, anul ăsta ne-a bătut el, pentru că a fost un an electoral. În ceea ce priveşte ratingul mediu nu există nicio comparaţie cu celelalte emisiuni ale postului. Audienţa emisiunii este de trei ori peste media postului si, de altfel, este singura emisiune care nu şi-a schimbat niciodată ora de emisie, formatul, prezentatorul, durata s.a
  • Mie mi-a spus Sergiu Toader odată: "sunteţi singurul om care a intrat în ultimii 20 de ani şi care merită văzut. Aţi bulversat". El era la Realitatea atunci. A fost o discuţie întâmplătoare, n-am avut niciodată treabă cu Realitatea.

VIDEO. Radu Banciu: Numele Radu Banciu este mai puternic decât numele B1 TV

Despre audienţă:

  • Niciodată nu m-a interesat exclusiv să fac audienţă, cu orice preţ. Nicio clipa nu mi s-a impus să fac nu ştiu cat, să te baţi cu Badea. Ăsta nu e un obiectiv.
  • A face show sau scandal e în natura mea de a mă desfăşura.
  • Audienţa a fost obţinută prin credibilitate, cred că asta e succesul. N-au oamenii ce să-mi reproşeze în comparaţie cu alţii.

VIDEO. Radu Banciu: Nu mă interesează audienţa cu orice preţ

Despre oferte primite?

  • Da, am avut nişte oferte, pană la urmă n-am plecat, cred că normal ar fi fost să plec, aşa cum au spus toţi oamenii pe care i-am consultat. n-am avut nenumerate oferte, era greu să mi se facă oferte, era clar că trebuie să accepte nişte condiţii fireşti, trebuia să-ţi garanteze dreptul de a spune orice. La ce televiziune de ştiri aş putea să fac asta acum?
  • Ştiu că la un moment dat îmi propusese cineva, lasa-mă să vorbim cu nu ştiu cine să facem genul ăsta de emisiune la Pro TV. Eu aveam relaţii foarte bune la Pro TV, am lucrat acolo. Ăia, saracii, au spus "suntem tentaţi", dar nu ne permitem, că nu putem să avem responsabilitatea unor astfel de discuţii. ProTV e un post cuminte, nu exagerează. Nu îşi asumau riscul, bulversa structura intrinseca a postului.

VIDEO. Radu Banciu, despre ofertele primite

Vezi toate părţile interviului VIDEO cu Radu Banciu:

Radu Banciu (1): Dacă Tolontan era un om obişnuit, nu m-ar fi acceptat. La Eurosport am ajuns pentru că Naum nu putea merge la baie. Naum şi Tolontan sunt singurii ziarişti de la care am avut de învăţat

Radu Banciu (2): Mircea Badea nu a fost o găselniţă, a fost un petec. Chiar înainte să am emisiunea, Badea mă copia fără să ştie. Despre limbajul din emisiune: “mi-l asum”

Radu Banciu (3): Eu n-am probleme acasă, n-am probleme nicăieri. Dacă toţi ar fi ca mine, ar fi fabulos. Brandul Radu Banciu e mai puternic ca B1.

Transcrierea completă a fragmentului:

Petrişor Obae: Cât te mai vezi făcând ce faci acum?
Radu Banciu: Puţin timp şi, în primul rând, asta după părerea mea poate să fie un sfârşit de drum. Mi-aş asuma chiar şi acest risc. Asta e o emisiune pe care astăzi n-o mai acceptă nimeni. Tolontan scria la un moment dat că "Banciu prezintă insuportabilul într-un mod puţin suportabil". Asta e părerea lui, poate să spună orice despre mine. Cred că este mai degrabă un sfârşit de drum. Nu mi-am pus problema aşa, asta e o chestiune pe care şi-o pun pensionarii.

Ce te vezi făcând după asta?
Dacă gândim cu toţii aşa, dacă am fi gândit cu toţii la ziua de mâine… Şi când te căsătoreşti te gândeşti aşa, că are o firmă, că are nişte bani. Eu n-am gândit niciodată aşa.

Pentru mine nu contează cum va fi ziua de mâine, contează să-mi fac treaba, să-mi fac datoria. Eu orice voi face în continuare tot îmi voi face treaba, adică n-o să fiu omul nimănui.

Ai auzit vreodată pe cineva să spună în mass-media "bă, l-am văzut pe ăla nu ştiu cu cine, era beat, lua şpagă, era cu aia într-un tufiş"? M-a văzut cineva pe mine undeva, m-a acuzat pe mine cineva de ceva?

În afară de faptul că mă înjură, că mă face agramat, cum nu ştiu că li se pare lor, asta nu mă interesează. Asta e simplu, eşti frumos, eşti urât, asta accept. Dar nimeni n-a venit niciodată să spună chestii de genul ăsta. În rest, că am mai sărit calul, dar îmi asum lucrul ăsta. Trebuia să le facă cineva.

Dacă mămăliga asta nu exploda, nu ajungeam nicăieri, niciodată, cu nimic, nici în presa scrisă, nici în radio, nici în televiziune. Din fericire, sunt mult mai mulţi oameni care se identifică cu acest discurs decât cei care te înură.

Spui că e un posibil capăt de drum. Nu spui cam cât ar însemna asta temporal...
Eu sunt în fiecare seară pe muchie de cuţit. Poate să se termine mâine, poate să se termine peste un an, peste trei ani, oricând.

Pasul următor care ar fi pentru tine? Totuşi, nu eşti om de ieşit la pensie...
Teoretic nu, dar am aproape 45 de ani, deci consider că a trecut destul. Niciodată nu mi-am făcut planuri, doar ţi-am explicat cum am mers fără nicio logică.

Dar nu există riscul ca Radu Banciu, prin acest succes, să devină mai comod, să aibă un altfel de stil de viaţă decât cel pe care îl avea când era revoltat?
Eu n-am făcut niciodată asta, la fel de revoltat eram şi acum 17 ani. În prima zi când am intrat în redacţie la ProSport m-am certat cu Geambaşu, care era editorialist de zece ani. Eu nu m-am schimbat absolut cu nimic din punctul ăsta de vedere. N-am atârnat de nimeni, eu n-am dat niciodată un telefon ca să mă angajeze cineva, n-am luat bani împrumut niciodată de la nimeni, nu am restanţe la întreţinere, n-am credite pe care să nu le achit, n-am întârziat niciodată la plata unui credit.

Eu trăiesc într-o lume ideală. Dacă toţi oamenii ar fi ca mine ar fi fabulos. Eu nu am probleme acasă, n-am probleme nicăieri, sunt tablou, cum zicea Mircea Diaconu. De mine nu vorbeşte nimeni nicăieri. Mi-am plătit la fisc dările, acum le-am plătit o pleaşcă de bani, cu 40 de zile înainte de termenul stabilit. În ziua în care mi-a venit declaraţia de venit am şi plătit-o.

La mine nu există nimic cu care m-ar putea prinde cineva. Aşa că tot discursul ăsta vine dintr-un prea plin din care pot să ofer ceva.

Ce atrage audienţă?
Aici trebuie să spunem un lucru clar. Sigur că dacă faci scandal atragi, dacă te dezbraci, faci audienţă. Niciodată nu m-a interesat exclusiv să fac audienţă, cu orice preţ. Nicio clipa nu mi s-a impus să fac nu ştiu cat, să te baţi cu Badea. Ăsta nu e un obiectiv. Eu nu am în contract chestia asta.

A face show sau scandal e în natura mea de a mă desfăşura. Eu nu fac nimic exagerat de dragul de a mă place aia sau ăla. Lucrurile vin de la sine. Audienţa a fost obţinută prin credibilitate, cred că asta e succesul. N-au oamenii ce să-mi reproşeze în comparaţie cu alţii.

Ştiu care a fost ascensiunea emisiunii. Am început foarte bine, prima emisiune a avut 0,7 audienţă pe urban. Până la sfârşitul anului am menţinut ritmul ăla. Noi am câştigat şi pierdut telespectatori în funcţie de duritatea şi veridicitatea discursului. Asta mi-am asumat permanent.

N-am spus nişte lucruri ca să-mi păstrez telespectatorii. Am spus lucruri ca să-i îndepărtez dacă asta mi se părea oportun la momentul respectiv. Asta mi-am asumat mai mult decât postul. Nu mi se spunea "vezi că aia nu prinde la public, n-o înjura pe Simona Halep", nu mi-a spus nimic.

Eu mi-am pierdut publicul în mod constant, publicul fiind destul de practic. Nu e nicăieri un public fidel în televiziune, dovadă ce au făcut mari nume ale televiziunii şi am tot dat exemplul ăsta.

Când au părăsit un post de anvergură şi s-au dus la unul de calitate mai mică n-au mai făcut nimic. Vezi Calinescu, Teo, Vacanta mare, Raluca Moianu, cu toţii au pierdut clar, poate e şi normal. În România omul, individul, nu e foarte important. Maşinăria e mai importantă. Foarte bine a facut lituainianul, când i-a dat afară pe toţi la Pro TV pentru că oricum nu îl va afecta pe sticlă. Toată lumea a fost convinsă că dacă Antena 1 a luat numele alea grele şi le-a mai plătit o dată pe lângă ce luau îi va demonta. Eu am zis pe post ca îi vor bate la fundul gol, pentru că nu contează omul.

Omenii nu sunt atât de mari pe cât cred ei. Călinescu când s-a dus la Tele7 l-a închis. Nimeni nu a închis televizorul pe Antenă după ce n-a mai apărut Tucă. Teo, care câştiga sute de mii de euro, a închis o televiziune (Romantica). Nu sunt mai importanţi decât postul lor.

Aici vorbim despre Lumea lui Banciu. Cine e mai important, Radu Banciu sau sistemul?
Eu m-am gandit o dată la chestia asta şi cred că la momentul la care făceam această analiză, în afară de mine şi Cronica Cârcotaşilos (emisiunea veche), cred că nu exista un nume mai mare decât brandul postului.

Aşa cum Radu Moraru a fost un brand mai puternic decat B1, cred că aşa am ajuns eu să fiu la B1. Cred că eu am ajuns să fiu mai important decât numele postului. Mai multă lume se identifică, mult mai multă lume ştie de mine astăzi decât de B1.

Tu când ţi-ai dat seama că numele tău este peste numele postului?
Asta în primul rând din audienţe. Noi l-am bătut doi ani de zile pe Turcescu, anul ăsta ne-a bătut el, pentru că a fost un an electoral. În ceea ce priveşte ratingul mediu, nu există nicio comparaţie cu celelalte emisiuni ale postului. Audienţa emisiunii este de trei ori peste media postului si, de altfel, este singura emisiune care nu şi-a schimbat niciodată ora de emisie, formatul, prezentatorul, durata s.a.

Tu ai perceput asta şi din partea presei că lumea te consideră mai important decât postul?
Din reacţia oamenilor, din scrisorile pe care le primim, da! Pentru că aşa a fost conjunctura. E greu să gaseşti un om care să apară pe sticlă şi să bulverseze imaginea unui post. Prima TV era nimeni în comparatie cu Cronica Cârcotaşilor. Era o chestiune de creaţie, nu e un citit de pe prompter, asta a bulversat literlamente.

Mie mi-a spus Sergiu Toader odată: "sunteţi singurul om care a intrat în ultimii 20 de ani şi care merită văzut. Aţi bulversat". El era la Realitatea atunci. A fost o discuţie întâmplătoare, n-am avut niciodată treabă cu Realitatea.

Ai avut oferte din alte părţi?
Da, am avut nişte oferte. Până la urmă n-am plecat, dar normal ar fi fost să plec, aşa cum au spus toţi oamenii pe care i-am consultat. Când am plecat la Sport.ro, de la Euronews, toţi au spus că a fost o tâmpenie. Am plecat atunci cu Radu Naum, el s-a dus la GSP eu m-am dus la Sport.ro. Şi acum mai primim scrisori să ne întoarcem. Lumea ne întreaba de ce nu mai comentăm la Eurosport.

Printre ofertele primite se numărau şi oferte de la posturi de ştiri şi generaliste?
A fost şi un post de ştiri şi unul generalist, n-o să le detaliez.

Ultima ofertă când a fost?
Cam acum un an cred. N-am avut nenumerate oferte. Era greu să mi se facă oferte, era clar că trebuie să accepte nişte condiţii fireşti, trebuia să-ţi garanteze dreptul de a spune orice. La ce televiziune de ştiri aş putea să fac asta acum?

Mă întreabă foarte multă lume: "domne, dar ăştia nu-ţi impun?". Evident că dacă mi-ar impune, eu, unul, n-aş sta. Sa ştii că nu-ţi impun foarte mult, dar lucrul ăsta ţi-l mai faci şi tu. De exemplu, pe mine nu mă sună Giovani Becalli să-mi propună o şpagă, pentru că ştie că nu merge.

De-asta mă gândesc, ştiu că la un moment dat îmi propusese cineva, lasa-mă să vorbim cu nu ştiu cine să facem genul ăsta de emisiune la Pro TV. Eu aveam relaţii foarte bune la Pro TV, am lucrat acolo. Ăia, saracii, au spus "suntem tentaţi", dar nu ne permitem, că nu putem să avem responsabilitatea unor astfel de discuţii. ProTV e un post cuminte, nu exagerează. Nu îşi asumau riscul, bulversa structura intrinseca a postului. Nu că n-ar fi vrut.

N-ai fi fost dispus să faci un compromis? Să spui "ok, mă duc la Pro TV, dar o să fiu mai potolit".
N-am ajuns la asta. Niciodată n-a existat această ofertă, dar cunoscând multă lume acolo au fost oameni care au întrebat. Am relaţii foarte bune cu Costi Mocanu, care era Dumnezeul ProTV-ului atunci. Nu era nicio problemă, puteam să mă duc în biroul lui oricând. Costi Mocanu era un amic.

La ProSport n-aveam de ce să mă pâng. A fost cel mai bun loc de muncă din toţi anii ăştia. N-am ce să reproşez, era şi calitate, erau şi oameni foarte interesaţi. Eu, dupa 16 ani, renunţam la presa de sport, pe hârtie, până atunci nu făcusem decât asta.

Vezi toate părţile interviului VIDEO cu Radu Banciu:

Radu Banciu (1): Dacă Tolontan era un om obişnuit, nu m-ar fi acceptat. La Eurosport am ajuns pentru că Naum nu putea merge la baie. Naum şi Tolontan sunt singurii ziarişti de la care am avut de învăţat

Radu Banciu (2): Mircea Badea nu a fost o găselniţă, a fost un petec. Chiar înainte să am emisiunea, Badea mă copia fără să ştie. Despre limbajul din emisiune: “mi-l asum”

Radu Banciu (3): Eu n-am probleme acasă, n-am probleme nicăieri. Dacă toţi ar fi ca mine, ar fi fabulos. Brandul Radu Banciu e mai puternic ca B1.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mad79 mad79
    @Ionut-nu la tine ma refeream!
  • Ionut Ionut
    Staiii. nu da!... Eu n-am zis (n-am aprobat comentariul lui Mm - era doar o constatare - la mai toate bulgarii stau mai prost ca noi - noi suntem penultimii....)
  • mad79 mad79
    Maimuta???
    Uita-te in oglinda!!!
  • Ionut Ionut
    penultimii bre....
  • Mm Mm
    Maimuta asta mai are inca emisiune?Ii mai luati si interviu?Vai de tara asta,ne mai miram ca suntem ultimii din Europa.
  • mad79 mad79
    The best!!!

Trimite un comentariu

sus