Skip to main content

Parlamentari ai PDL şi PNL propun interzicerea cenzurii la TV. Amenzile ar ajunge până la un milion de lei

 
Televizor
Televizor

Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

Publicitate

Un grup de parlamentari ai PDL şi PNL propun printr-un proiect de lege interzicerea cenzurii asupra comunicării audio-vizuale şi prevede, în caz contrar, sancţionarea cu amendă de la 500.000 de lei la 1.000.000 de lei, anunţă Mediafax.

Iniţatorii sunt 56 de deputaţi şi senatori ai PNL şi PDL, printre aceştia aflându-se Gheorghe Flutur, Traian Igaş, Varujan Vosganian, Teodor Atanasiu.

Potrivit proiectului de lege, constituie cenzură orice intervenţie făcută de oricare dintre persoanele care au sau nu responsabilităţi editoriale şi care fac presiuni asupra producătorilor, realizatorilor redactorilor sau moderatorilor programelor de radio şi televiziune, "în sensul alterării conţinutului editorial al serviciilor de programe". Încălcarea acestei prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează de CNA, prin decizie, cu amendă curpinsă între 500 000 de lei şi 1 000 000 de lei.

Proiectul de lege garantează caracterul confidenţial al surselor de informare utilizate în elaborarea de ştiri şi emisiuni, în caz contrar fiind prevăzută amendă contravenţională de la 50 000 de lei la 100 000 de lei.

Confidenţialitatea surselor de informare obligă, în schimb, la asumarea răspunderii profesionale de către realizatorul ştirii, pentru corectitudinea informaţiilor furnizate, iar ncălcarea acestei prevederi atrage sancţionarea cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei.

Proiectul de lege mai prevede, printre altele, că autorităţile publice abilitatea asigură la cerere protecţia jurnaliştilor, dacă aceştia sunt supuşi unor ameninţări care să le împiedice exercitarea profesiei, precum şi a sediilor şi a localurilor radiodifuzorilor ţn cazul în care acestea sunt supuse unor ameninţări de natură să împiedice libera desfăşurare a activităţii lor.

Proiectul de lege a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ şi urmează să fie analizat de Camera Deputaţilor, care e prima Cameră sesizată spre dezbatere.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus