Skip to main content

Realitatea TV, amendată pentru că Rareş Bogdan l-a făcut "cretin" pe Sorin Oprescu şi le-a spus telespectatorilor "Ocoliţi pompele Lukoil"

 
Rares Bogdan
Rares Bogdan

Jocuri de putere cu Rares Bogdan Realitatea TV a fost amendată astăzi de CNA pentru limbajul nepotrivit folosit de Rareş Bogdan în două emisiuni din luna octombrie 2014. Realizatorul TV a spus în emisiunea "Ediţie specială" (din 31 octombrie) că Sorin Oprescu este "un cretin", iar în ediţia din 8 octombrie a programului "Jocuri de putere" i-a rugat pe telespectatori "să nu călcaţi în benzinăriile Lukoil".

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a considerat că prin astfel de afirmaţii Rareş Bogdan a încălcat legea audiovizualului şi a sancţionat postul de ştiri cu o amendă de 10.000 de lei.

Cazul Realitatea TV a fost analizat şi discutat, iniţial, de forul audiovizualului în şedinţa de marţi, când mai multe propuneri de sancţiune nu au primit numărul necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicate.

Ce a spus reprezentanta postului Realitatea TV:

Lavinia Şandru:

"Prima reclamaţie, legată de emisiunea în care Rareş Bogdan a fost invitat alături de I Cristoiu a deranjat cuvântul 'cretin', folosit la adresa primarului general Sorin Oprescu. Cu tot respectul pentru domnul doctor, jurnaliştii au dreptul să folosesască termeni mai duri când e vorba despre anumiţi politicieni. Pot să consider că utilizarea acestui cuvânt este dură dar totodată jurnalistul vorbeşte nu doar pentru el ci în numele tuturor celor care au aceeaşi problemă ca şi el.

În legătură cu cea de-a doua sesizare, vorbim aici despre o companie care a prejudiciat statul cu 230 de milioane de euro, cel puţin. Există un dosar la Parchet. Am văzut că principala observaţie a celui care a făcut seizarea este 'lipsa informaţilor corecte'. Telespectatorii nu sunt dezinformaţi, informaţiile sunt adevărate, avem acest prejudiciu. Parchetul a dat comunicate cât se poate de explicite.

Dacă în cazul unui parlamentar cercetat penal, jurnaliştii au dreptul să ceară demisia acestui parlamentar, atunci putem să cerem să fie boicotată o comapnie unde se vorbeşte despre un prejudiciu de cel puţin 230 de milioane de euro."

LEGISLAŢIE. Televiziunea nu a respectat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 şi nici dispoziţiile art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului - art. 3 alin. (2)

  • “Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.”;
  • art. 40 alin. 3 “Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”].
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dgfdgfyregf dgfdgfyregf
    Ce taran obosit e nea Pandele asta de la Cluj.
  • adrian adrian
    DACA NU PLATESTE SALARIILE CELOR CONCEDIATI IN DECEMBRIE, MACAR SA PLATEASCA O AMENDA LA CNA. ORI SA/SI CUMPERE LUMANARI DE EI
  • andrei andrei
    Am vazut si eu stirea. Bravo RCS-RDS!
  • selma selma
    Stire auzita dimineata la Digi : vor transmite Oscarurile anul asta pe Digi24 si DigiFilm . Bravo lor ! HBO face economii

Trimite un comentariu

sus