Skip to main content

VIDEO. DNA: Publicitate la suprapreţ pentru Gala Bute

 
DIGI 24 Ancheta
DIGI 24 Ancheta

DIGI 24 Ancheta Ministerul Dezvoltării şi Turismului a plătit publicitate pentru Gala Bute cât să acopere mai bine de patru ore, în condiţiile în care evenimentul a durat două ore şi jumătate, relatează Digi24.ro.

Publicitate

Mai mult, spun procurorii, publicitatea plătită de minister a fost de două ori mai scumpă decât cea achitată pentru promovarea României la un alt meci al lui Lucian Bute.

Evenimentul a fost organizat în acelaşi an, dar în Canada, şi a avut o audienţă de 20 de ori mai mare decât cel de la Bucureşti, mai scrie site-ul oficial al televiziunii de ştiri.

Anchetatorii cer aprobarea Parlamentului pentru arestarea Elenei Udrea preventivă în cazul Galei Bute, pentru care statul a plătit peste 8 milioane de lei.

Negocierea directă cu o singură firmă, care aparţinea chiar organizatorului, sponsorizări de la companii de stat cu datorii la buget şi societăţi fantomă prin care s-a pierdut urma banilor. Este reţeta organizării unui meci de box, în urma căruia, sub masca promovării României în străinătate, statul a pierdut două milioane de euro, notează Digi 24, într-un amplu reportaj.

Toată atenţia îndreptată spre Elena Udrea

Toată atenţia s-a îndreptat spre Elena Udrea după ce numele său a apărut şi în dosarul, „Gala Bute”, la doar trei zile după ce era adusă cu mandat la DNA, în dosarul Microsoft.

Procurorii au percheziţionat locuinţele foştilor săi subalterni de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului dar şi pe cea a lui Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţie Române de Box. Au bătut şi la uşa primarului din Lupeni şi au făcut descins în casele mai multor oameni de afaceri, suspectaţi că ar fi fost condiţionaţi să sponsorizeze Gala Bute dacă doreau bani de la minister pentru diverse lucrări.

Elena Udrea: Nu se poate să faci percheziţii la patru ani şi ceva de la momentul acţiunii. Este o încercare de decredibilizare a mea.

Procurorii spun că fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a modificat textul unei hotărâri de guvern pentru ca statul să sponsorizeze meciul în care Lucian Bute trebuia să îşi apere titlul de campion mondial în faţa francezului Jean-Paul Mendy. Elena Udrea ar fi trecut peste avertismentele venite de la Finanţe şi Justiţie, care spuneau că demersul este ilegal. A schimbat textul legii chiar în timpul sedinţei de guvern din 5 ianuarie 2011, scriu procurorii în dosar.

Elena Udrea: A fost o oportunitate pe care am găsit-o în interiorul guvernului, pentru a promova imaginea României, pentru a da satisfacţie milioanelor de români.

Cel care ar fi avut de câştigat este fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja.

Firma lui a organizat gala fără să participe la vreo licitaţie, aşa cum cere legea. Pentru că nu avea banii necesari, ar fi reuşit să obţină cu ajutorul Elenei Udrea un credit bancar de 10 milioane de lei.

Ca să achite creditul, a primit 8 milioane de lei de la ministerul Dezvoltării ca plată pentru publicitatea făcută brandului turistic de ţară în timpul Galei. Pentru diferenţa până la suma împrumutată, tot Elena Udrea a găsit soluţia, spun anchetatorii. L-a obligat pe directorul unei firme să sponsorizeze gala, ca să-i aprobe fondurile necesare unui contract deja semnat cu Ministerul Dezvoltării.

După organizarea Galei Bute, Ministerul Turismului a cerut Uniunii Europene să îi returneze banii cheltuiţi, pe motiv că a fost o acţiune de promovare a României. Bruxellesul a refuzat să deconteze. Gala în care Lucian Bute l-a facut knok-out pe Jean Mendy l-a adus şi fostul ministru al Economiei, Ion Ariton în birourile procuroilor. El este bănuit că ar fi făcut presiuni pentru ca zece companii de stat să sponsorizeze competiţia, în schimbul publicităţii de care au avut parte la meci.

Firmele nu aveau însă nevoie de reclamă, pentru că deţin monopol pe segmentul lor. Banii daţi de companii ar fi mers tot în conturile firmei lui Rudel Obreja, potrivit anchetei Digi 24.

Rudel Obreja: Se doreşte un denunţ al meu împotriva doamnei Udrea pe care nu îl voi face că nu am cu ce.

În dosarul Gala Bute, DNA a cerut Camerei Deputaţilor aviz pentru arestarea Elenei Udrea. Iniţial, procuroii au formulat trei acuzaţii pe numele fostului ministru: abuz în serviciu, tentativă de fraudarea a fondurilor europene şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Ulterior a fost formulată şi o a patra acuzaţie: luare de mită!

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Media Geek Media Geek
    Perfect adevarat ce spunde domnul de mai sus. Exista shared-promo-uri difuzate cu mult timp inainte de meci, si alea costa, etc. Daca banii pe transmisiunile de box s-ar lua numai din publicitatea vanduta in meci, ar fi faliment total. Cate meciuri se termina "in picioare" la categoriile mai grele?
  • Liviu Iordache Liviu Iordache
    Abordare absolut falsa, pentru ca in box nu asa se fac lucrurile, pur si simplu pentru ca un meci poate tine 20 de secunde sau 12 reprize de 3 minute efective! Asa ca expunerea nu este doar pentru meciul propriu-zis plus prezentarea, decizia, felicitarile, declaratiile legate strict de lupta, ci si cintarul oficial (unde dureaza cel putin jumatate de ora, cu declaratii si gesturi in general belicoase si reluate de toate televiziunile 24 de ore, antrenamentele oficiale (la meciul de care vorbim s-au facut intr-un mall, alte expuneri, alte discutii, alte prezentari si declaratii, inmultite cu 2. Asa ca plecind de la o premisa falsa, concluzia e falsa, fatalmente. Eu zic ca e cel putin dubioasa, daca nu chiar tendentioasa. Adica nelegala, abuz!

Trimite un comentariu

sus