Skip to main content

ActiveWatch cere o ancheta in TVR: verificati faptele reclamate de realizatoarea Mihaela Drăgan

 
Mihaela-Dragan-2_romawoman
Mihaela-Dragan-2_romawoman

Mihaela Dragan. Sursa foto: Romawoman
Sursa foto: Romawoman

Publicitate

ActiveWatch cere o ancheta in TVR, in cazul realizatoarei Mihaela Dragan, care a reclamat interventii editoriale din partea unui producator. Mihaela Dragan, realizatoare a emisiunii Fara eticheta, a declarat ca a lucrat in TVR doua luni, fara contract de munca sau colaborare, timp in care a prezentat mai multe editii ale programului.

ActiveWatch, intr-o scrisoare catre Comisia de etica din TVR:

"M. Drăgan reclamă şi existenţa unor intervenţii editoriale din partea producătorului M. Necula, intervenţii care contravin conştiinţei prezentatoarei, prin faptul că i s-ar fi solicitat să adreseze întrebări sau să facă afirmaţii pe care ea le apreciază ca fiind purtătoare de prejudecăţi şi stereotipuri la adresa minorităţii roma."

"De asemenea, dna Drăgan face referire la remarci jignitoare şi comportament abuziv (inclusiv ameninţări) la adresa sa din partea dnei M. Necula în contextul unor discuţii despre neînţelegerile de natură editorială între cele două. Mai grav, dna Drăgan reclamă existenţa unor atitudini de tip rasist în interiorul departamentului minorităţi."

"Vă rugăm să anchetaţi şi să analizaţi faptele reclamate de Mihaela Drăgan şi, dacă ele se confirmă, să verificaţi dacă au fost sau nu încălcate prevederile de mai sus din Statutul jurnalistului din SRTV sau alte articole ale acestui document."

Integral, scrisoarea ActiveWatch:

Stimaţi membri,

Vă spunem atenţiei situaţia prezentatoarei emisiunii Fără etichetă, Mihaela Drăgan. Conform declaraţiilor sale, M. Drăgan a activat în SRTV fără niciun contract de muncă sau de colaborare, timp de două luni. În această perioadă, a prezentat şase ediţii ale emisiunii, dintre care cinci au fost şi difuzate.

M. Drăgan reclamă şi existenţa unor intervenţii editoriale din partea producătorului M. Necula, intervenţii care contravin conştiinţei prezentatoarei, prin faptul că i s-ar fi solicitat să adreseze întrebări sau să facă afirmaţii pe care ea le apreciază ca fiind purtătoare de prejudecăţi şi stereotipuri la adresa minorităţii roma.

Art.7 Ziaristul din televiziunea publică are datoria de a milita în mod consecvent pentru justiţie, democraţie şi armonie socială, pentru respectarea dreptului la informare al cetăţeanului, refuzând să-şi subordoneze discursul publicistic oricăror intenţii propagandistice ori tendinţelor de discriminare pe criterii de rasă, religie, apartenenţă etnică sau sex, statut economic sau profesional.

Art.33 Ziaristul din televiziunea publică are dreptul de a refuza orice tip de activitate publicistică care intră în contradicţie cu propriile sale convingeri sau credinţe şi/sau cu respectul faţă de adevăr. El va considera clauza de conştiinţă drept unul dintre drepturile fundamentale derivând din acest Statut.

De asemenea, dna Drăgan face referire la remarci jignitoare şi comportament abuziv (inclusiv ameninţări) la adresa sa din partea dnei M. Necula în contextul unor discuţii despre neînţelegerile de natură editorială între cele două. Mai grav, dna Drăgan reclamă existenţa unor atitudini de tip rasist în interiorul departamentului minorităţi.

Art.25 Ziaristul din televiziunea publică are datoria de a respecta strategia editorială a Societăţii şi a departamentului din care face parte, armonizându-şi în mod coerent activitatea publicistică cu aceste politici.Ziaristul din televiziunea publică va respecta disciplina redacţională şi controlul ierarhic redacţional, ca şi principiile de solidaritate ale muncii în echipă. El îşi va trata cu egal respect atât superiorii cat şi subordonaţii.

Vă rugăm să anchetaţi şi să analizaţi faptele reclamate de Mihaela Drăgan şi, dacă ele se confirmă, să verificaţi dacă au fost sau nu încălcate prevederile de mai sus din Statutul jurnalistului din SRTV sau alte articole ale acestui document.

Considerăm că astfel de situaţii ar putea fi prevenite dacă Statutul jurnalistului din SRTV, documentul care consemnează drepturile şi obligaţiile profesionale ale personalului editorial din SRTV, ar fi promovate în interiorul instituţiei şi prezentate de la bun început salariaţilor şi colaboratorilor instituţiei.

Mircea Toma, preşedinte ActiveWatch

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mariana zbierea mariana zbierea
    mai taci, tu!
  • mariana zbierea mariana zbierea
    Toma, ia-te de mina cu nevricoasa de Dragan si invatatti sa respectati adevarul. Tu nu ai observat ca duduia asta nu stie romaneste? Toma, esti o monocotiledonata!
  • Gilda Gilda
    Au reaparut cu pareri si proteste trepadusii de la agentia oamenilor lui Sorin Ovidiu Vantu ? Mircea Toma fa-te ca ne monitorizezi ...
  • lara lara
    Nu dl Mircea Toma e problema, ci incompetentii din TVR.Indispensabila, Mimi Necula a fost reangajata, dupa concedierea colectiva.Atitudinea ei lasa mult de dorit doar din prostie.Sefii ei directi n-au nicio pozitie?! Iar dna Dragan nu era cazul sa faca voluntariat intr-o institutie publica, never.Precum medicii in cazurile de culpa profesionala, toti vor face zid sa o apere pe colega lor, pentru ca pot fi oricand in locul ei.Asa e (si ) in tvr: sa nu faca nimeni valuri in balta noastra plina de noroi... ne simtim bine si gratiosi...
  • marius cipariu marius cipariu
    Toma nu pricepe ca duduia Dragan nu e realizatoare ci prezentatoare,
  • marius cipariu marius cipariu
    Individul Toma se afla in treaba. Sa isi justifice banii. Gretoasa persoana.

Trimite un comentariu

sus