Skip to main content

ActiveWatch: Dl. Ponta dovedeşte că are o înţelegere greşită privind rolul presei

 
Viata satului Ponta
Viata satului Ponta

ActiveWatch a reacţionat public după ce premierul Victor Ponta a afirmat pe Facebook că nu mai răspunde întrebărilor venite de la jurnalişti angajaţi la companii care nu-şi plătesc taxele. Ulterior, Ponta le-a spus jurnaliştilor: „Să arătaţi un bon fiscal dacă vreţi să vă răspund la întrebări!”.

Publicitate

„Demersul legitim al premierului de a combate evaziunea fiscală nu trebuie să afecteze dreptul publicului de a fi informat şi activitatea jurnaliştilor”, au declarat reprezentanţii ActiveWatch într-un comunicat.

„Dl. Ponta dovedeşte prin aceste afirmaţii că are o intelegere greşită privind rolul presei într-o societate democratică.”, au mai spus reprezentanţii ActiveWacth.

„Dizolvarea jurnalistului în ciorba (adeseori stricată) a patronului este tot mai utilizată de politiceni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului şi pentru a evita răspunsul la întrebări incomode.”

Comunicatul integral al ActiveWatch, în continuare:

Premierul Victor Ponta a declarat azi că nu mai răspunde întrebărilor acelor jurnalişti care lucrează la companii ce au datorii la stat. Întrucât declaratia domniei sale conţinea şi o invitaţie la exprimarea unor opinii pe marginea acestei decizii, ne permitem să-i răspundem domnului prim-ministru.

Dl. Ponta dovedeşte prin aceste afirmaţii că are o intelegere greşită privind rolul presei într-o societate democratică.

Misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public este exercitată prin intermediul unor persoane care practică această meserie şi care se numesc jurnalişti. Rolul lor este esenţial într-o societate democratică, prin faptul că asigură dreptul la liberă şi corectă informare cetăţeanului/publicului şi atrag atenţia asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalităţilor comise de zonele de putere din societate. Astfel, legământul jurnalistului este faţă de această misiune şi faţă de public, nu faţă de patronul său. Dizolvarea jurnalistului în ciorba (adeseori stricată) a patronului este tot mai utilizată de politiceni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului şi pentru a evita răspunsul la întrebări incomode.

Demersul legitim al premierului de a combate evaziunea fiscală nu trebuie să afecteze dreptul publicului de a fi informat şi activitatea jurnaliştilor. Supărarea legitimă a dlui Ponta trebuie îndreptată împotriva patronilor şi administratorilor de presă, nu împotriva jurnaliştilor.

Prin funcţia de înalt demnitar al statului român, pri-ministrul trebuie să respecte dreptul publicului de a fi informat în chestiuni de interes public, cele care privesc viaţa comunităţii. Aceasta presupune, în primul rând, o relaţie corectă cu presa, inclusiv cu acei jurnalişti care deranjează prin întrebările pe care le adresează sau prin opiniile pe care le exprimă. Din funcţia pe care o deţine, dl. Ponta are responsabilitatea de fi un model pentru restul demnitarilor şi politicienilor din acestă ţară, o ţară în care jurnaliştii continuă să fie jigniţi, ameninţaţi, hărţuiţi de diverşi demnitari, oameni de afaceri, mai ales în provincie. Din păcate, prin această declaraţie, premierul nu face decât să încurajeze astfel de comportamente ostile presei/jurnaliştilor, iar declaraţia sa constituie, chiar şi involuntar, un atac la adresa libertăţii presei. Victima acestui tip de cenzură sunt jurnlaiştii şi cetăţenii, nu patronii de presă.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dani Dani
    A dat iar cu mucii in fasole. Obraznic si prost crescut, asa a fost, asa moare. Nu mai e nimic de comentat, bascalia asta de 2 lei nici macar pe tata Leana nu o mai amuza!
  • Mm Mm
    Nu ar fi mai bine sa nu mai stea firmele alea in insolventa ,pe perioade incredibil de mari ,ci sa intre odata in faliment si sa se faca curatenie pe piata de media?Asa nu ar mai fi nici un insolvabil platit cu punga de politicienii mafioti numai pentru propaganda.

Trimite un comentariu

sus