Skip to main content

ActiveWatch şi alte şase organizaţii mulţumesc Channel 4 pentru primele două episoade din reportajul “Romanians are coming”

 
romanians
romanians

Foto: Gandul.info
Foto: Gandul.info

Publicitate

ActiveWatch şi alte şase organizaţii neguvernamentale "mulţumesc" autoarei reportajului “Romanians are coming”, difuzat de Channel 4.

"Am apreciat, în perfectă disonanţă cu criticii reportajului, atenţia pe care realizatorii au acordat-o principalei cauze a emigraţiei românilor: sărăcia extremă", spun cele şapte ONG-uri.

Organizaţiile semnatare:

  • ActiveWatch
  • RomanoButiQ
  • APADOR CH – Asociaţia pentru apărarea drepturilor omului în
  • România – Comitetul Helsinki
  • Accept
  • CPI – Centrul Parteneriat pentru Egalitate
  • FILIA - - Centrul de dezvoltare curriculara si studii de gen
  • ECPI - Euroregional Center for Public Initiatives

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, scrisoarea deschisă adresată Katie Buchanan, producătoarea reportajului “Romanians are coming”.

"Stimată doamnă Katie Buchanan

Organizaţiile semnatare ale acestui mesaj ţin să vă adreseze felicitări pentru primele două episoade din reportajul “Romanians are coming” difuzat pe Channel 4.

Am decis să facem public acest demers al nostru pentru a contrabalansa numeroasele mesaje critice la adresa aceluiaşi program, mesaje care au fost lansate atât de membri ai comunităţii române din Marea Britanie, cât şi de oficialităţi ale statului Român – ambasadorul României la Londra, Ministrul Afacerilor Externe, parlamentari – susţinuţi în demersul lor de premierul României, domnul Victor Ponta.

Noi am înţeles mesajul reportajului realizat de echipa dumneavoastră ca fiind adresat în primul rând acelor voci din Marea Britanie care stigmatizează românii imigranţi din ţara dumneavoastră ca fiind “hoţi”, “cerşetori”, “profitori de asistenţă socială” etc. Sunt citaţi în reportaj, de altfel, atât cetăţeni britanici cât şi politicieni care vorbesc despre “necesitatea opririi accesului bandelor criminale româneşti” (“Romanian criminal gangs”). Reportajul vostru aduce în atenţia publicului destinele câtorva imigranţi români care contrazic dureros percepţiile stigmatizante.

Am apreciat, în perfectă disonanţă cu criticii reportajului, atenţia pe care realizatorii au acordat-o principalei cauze a emigraţiei românilor: sărăcia extremă. Conform Eurostat, România este pe locul al doilea în topul sărăciei din ţările membre EU, devansată doar de Bulgaria. Când 41,7% din populaţia unei ţări (aproximativ 8 milioane de persoane) este expusă supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială nu se mai poate vorbi despre “clişee incorecte” ori despre un mod “distorsionat şi părtinitor” aşa cum îi scrie, supărat, domnul Bogdan Aurescu - ministrul de externe al României - omologului său britanic, Philip Hammond. Dimpotrivă, jurnaliştii voştri ar putea fi acuzaţi cel mult de un exces de empatie faţă de eroii reportajului, victime ale unor guvernări (româneşti) catastrofale.

Ei nu stigmatizează românii ca hoţi, cerşetori etc. ci îi prezintă ca oameni extrem de amărâţi în căutarea disperată a unei soluţii de supravieţuire pentru ei şi familiile lor.
Din acest motiv considerăm protestele oficialilor români ca fiind generate fie de ignorarea conţinutului real al reportajului, fie de o teribilă ipocrizie care îi face să vă acuze că aţi expus sărăcia românilor, sărăcie pe care ei - reprezentanţi ai celor care au generat această uriaşă problemă - se străduiesc să o ignore şi să o ascundă.

Cât despre protestele reprezentanţilor comunităţii românilor de succes din Marea Britanie – o minoritate care, este adevărat, că nu se regăseşte în tipologia eroilor reportajului – acestea considerăm că ar fi trebuit să fie adresate exclusiv autorităţilor din România, autoare ale dezastrului social care generează, între altele, emigraţia."

(ActiveWatch, RomanoButiQ, APADOR CH – Asociaţia pentru apărarea drepturilor omului în România – Comitetul Helsinki, Accept, CPI – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, FILIA - Centrul de dezvoltare curriculara si studii de gen, ECPI - Euroregional Center for Public Initiatives)
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • sapte sapte
    Puteau sa-i scrie romancei care facea parte dintre producatori, in romaneste.

    Reportajul este detrimental cetateanului roman educat care vrea sa lucreze in strainatate (nu numai UK). Daca minoritatile vor fi vazute altfel, ramine de vazut. Nu este un documentar caruia sa-i aducem osanale, cu toata bunavointa,
  • Nico Nico
    Locuiesc in Ploiesti, judetul Prahova. Mi-am propus sa vizitez Romania, iar pana acum am reusit sa vad 70% din zona de Vest a tarii. Am inceput din judetul Caras-Severin si am ajuns pana-n Reghin, jud. Mures. O fac din placere. Posibil sa evit Pata Rat, dar nu-i neg existenta. As fi ipocrita sa nu recunosc si zonele rau famate. Sunt indignat pentru ca nu se arata si partile bune, pentru ca avem destule. Dar dupa cum am vazut si-n episodul 3 este posibil sa raman la fel de indignat. Despre venituri nu am nicio declaratie de dat. :-)
  • Nico Nico
    Locuiesc in Ploiesti, judetul Prahova. Mi-am propus sa vizitez Romania, iar pana acum am reusit sa vad 70% din zona de Vest a tarii. Am inceput din judetul Caras-Severin si am ajuns pana-n Reghin, jud. Mures. O fac din placere. Posibil sa evit Pata Rat, dar nu-i neg existenta. As fi ipocrit sa nu recunosc si zonele rau famate. Sunt indignat pentru ca nu se arata si partile bune, pentru ca avem destule. Dar dupa cum am vazut si-n episodul 3 este posibil sa raman la fel de indignat. Despre venituri nu am nicio declaratie de dat. :-)
  • Nico Nico
    Nu am zis ca ne-au facut in toate felurile. Cel putin, nu inca.
    Dar daca tot au primit multumiri pot sa o faca, nu?
    Denigrator mi se pare faptul ca nu arata si partile bune ale Romaniei, ale romanilor. Mi se pare ca montajul este facut in asa fel incat sa evite acele zone superbe ale Romaniei. Parerea mea. :-)
  • Crudul adevar Crudul adevar
    Incercati sa fiti obiectivi si nu subiectivi cand vizionati un astfel de reportaj. Dar romanul in afara de faptul ca s-a nascut poet mai este si opinionist si are in sange spiritul asta de turma. Daca unu a zis ceva, inseamna ca asa e fara insa a verifica daca e adevarat. Intr-adevar titlul reportajului la prima citire te face sa vezi rosu in fata ochilor, dar dupa ce il vezi iti schimbi starea. Nu am vazut si auzit nimic care sa ne denigreze ci pur si simplu arata niste romani care vin in Anglia si incearca sa-si gaseasca de lucru. Unii au noroc altii nu. La Protv cu ceva vreme in urma, in emisiunea Romania te iubesc, au prezentat un reportaj cu un inginer din Piatra Neamt sau de prin zona aia care a plecat la Roma sa-si caute de lucru. Si aici la fel, a fost aratat prin ce greutati a trecut omul nostru in cautarea unui trai mai bun. Vreti denigrare ? Amintiti-va emisiunea celor din Franta cand ne-au facut cersetori si nu o data, tineti cont de asta. Aia nu e denigrare ?
  • Crudul adevar Crudul adevar
    Te rog frumos sa imi spui unde consideri tu ca ne-au denigrat si facut in toate felurile ?
  • gabi gabi
    Nico, te deranjeaza daca te intreb unde locuiesti? Sau cat de mult de deplasezi prin tara? Sau ce venituri ai? Din pacate, foarte multi romani (indiferent de etnie) traiesc la limita saraciei. Este stupid sa negam asta! Ce cadre au pus? Fiecare oras are ghetoul sau - negi existenta Patei Rat, de ex? Si cei de la Romania, Te iubesc! facut reportaje acolo. Eu unul apreciez, de exemplu, engleza pe care o vorbeste "gipsy"-ul cu care incepe reportajul - mult mai buna decat a multor oameni care ne reprezinta diplomatic :) Ironic, nu?
  • Nico Nico
    Dupa doua episoade au si sarit cu multumiri?
    Sunt curioasa daca mai sunt si alte episoade ca sa ne faca in toate felurile, ca tot au primit multumiri. Am vazut cele trei episoade de pana acum. Nu recunosc nimic. Au stiut exact ce cadre sa puna cat sa ne denigreze.
  • gabi gabi
    Nu te supara! Ai vazut reportajul sau doar iti place sa postezi pe site pentru ca asa intelegi sa iti afirmi patriotismul. Aceste asociatii au perfecta dreptate. Cauta pe Youtube reportajul si vei vedea ca nu este batjocoritor sub nicio forma. In schimb iti da un sentiment de maxima rusine - avem o tara ce a fost guvernata doar pentru interese de gasca.
  • geo geo
    Ăștia sunt ”gurii” presei românești, ”intelectualii” neînțeleși...
    Ăștia apreciază flegmele puse de britanici pe obrajii românilor...
    Ei au înțeles ”mesajul”...însă f mulți nu îl înțeleg și râd de noi. Iar ăștia de la ONGurile nonname apreciază...deși ar fi trebuit să se preocupe de imaginea românilor.
  • radu radu
    AM SI EU O INTREBARE PT ACESTE:NO NAME ORGANISATIONS":DE UNDE AVETI BANII,SA FACETI ASEMENEA DECLARATII TAMPITE?SUNTETI DIN GASCA LUI BASESCU SAU SANTA KLAUS,DE S-AU DUS ,IN EXCURSIE,SA VOTEZE,LA PARIS ETC....mi-e rusine cu voi,sau altii,sunteti niste prostituate,care o luati din prima;

Trimite un comentariu

sus