Skip to main content

Asociaţia Comunicaţiilor Audiovizuale, despre radiourile locale: "Refuză să accepte evoluţia media"

 
Radio
Radio

Foto: GazetadeCluj.ro
Foto: GazetadeCluj.ro

Publicitate

"Într-un prezent în care evoluţia media ne conduce spre o supremaţie a tehnologiilor OTT (Over the Top) şi New Media, micii operatori radio continuă să gândească în termenii de la finalul secolului trecut", scrie Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), într-un comunicat de presă.

Declaraţia organizaţiei vine în contextul unei propuneri făcute de posturile mici de radio ca legislaţia să-i oblige pe marii operatori să difuzeze patru ore de program local pe zi. Solicitarea posturilor locale a fost făcută în cadrul unei întâlniri informale ce a fost găzduită, ieri, de Consilul Naţional al Audiovizualului.

Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale nu susţine propunerea posturilor locale spunând că această viziune "a fost depăşită încă din anul 2002, când CNA a eliminat ideea de program local instituit ca obligaţie".

În cursul zilei de ieri, la sediul CNA, a avut loc o întâlnire informală între o parte a membrilor Consiliului şi reprezentanţi ai radiourilor locale precum şi ai reţelelor radio naţionale (Kiss FM, Magic FM, Radio Zu, Digi FM, Naţional FM, Europa FM). Întrunirea a avut drept scop discutarea Deciziei Consiliului nr. 277/2013, privind acordarea licenţelor audiovizuale.

Potrivit ARCA, dezbaterea de la CNA "a pus faţă în faţă câteva rudimente de mentalităti anacronice şi o viziune modernă asupra creativitaţii şi mecanismelor pieţei în domeniul radioului".

Din comunicatul de presă semnat de George Chiriţă, director executiv al organizaţiei ARCA

"Dacă obligativitatea de a difuza patru ore pe zi de program ar fi adoptată, aceasta ar putea fi calificată, ca o gravă lezare a libertaţii editoriale, unul din drepturile fundamentale ale radiodifuzorilor, garantat prin legea audiovizualului şi prin activitatea reglementativă a Consiliului.

Întâlnirea de ieri a pus în lumină publică un caz grav în care, la capătul unei evoluţii normale spre derglementare, actori de pe piaţa audiovizualului încearcă să impună un fals substitut pentru libera competiţie şi să limiteze drepturile competitorilor lor, solicitând suprareglementarea, unei autoritaţi precum CNA care este garant al interesului public, inclusiv prin atribuţia dată de lege de a
încuraja libera concurenţă.

O asemenea solicitare ignoră inclusiv legea concurenţei, care interzice autorităţilor să ia măsuri administrative care „restrâng, împiedică sau denaturează concurenţa”.

Intenţia de a elimina reţelele naţionale de pe piaţa de publicitate locală, materializată prin propunerea radiourilor locale de a interzice reţelelor difuzarea de mesaje publicitare ale comercianţilor din zona de emisie a staţiilor proprii, reprezintă nu numai un act anticoncurenţial în interiorul pieţei media, dar şi o gravă discriminare faţă de comercianţii locali cărora li se va interzice astfel să îşi facă publicitate acolo unde doresc. Din fericire, Consiliul s-a exprimat cu claritate împotriva unei asemenea abordări. (...)

Totodată s-a încercat să se facă un reper valoric din nivelul cantitativ al cheltuielilor, ignorându-se un principiu fundamental al economiei de piaţă conform căruia performanţa se măsoară, nu în funcţie de cât se pierde, ci în funcţie de cât se câştigă, ca efect al calităţii înalte a
investiţiilor şi al aprecierii de care se bucură servicile furnizate.

Într-un prezent în care evoluţia media ne conduce spre o supremaţie a tehnologiilor OTT (Over the Top) şi New Media, micii operatori radio continuă să gândească în termenii de la finalul secolului trecut.

Salutăm faptul că, în contextul deschiderii către dialog, membrii Consiliului au luat distanţă faţă de asemenea poziţii."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cocosul Cocosul
    Desigur, pai atunci hai sa interzicem si marilor retaileri sa deschida magazine in teritoriu, deasemenea sa scoatem in afara legii benzinariile multinationalelor, ca sa traiasca si benzinarii locali, sa eliminam Catena ca doar sugruma farmacia mica de la colt, etc. etc...

    Este absurd sa crezi ca daca marile retele de radio nu ar mai difuza reclama locala, banii aia s-ar duce la radiourile locale, dintr-un motiv foarte simplu: audienta (chestia pentru care platesc clientii) ar ramane tot la retele. Ba chiar ar fi foarte posibil sa mai si creasca, pentru ca unii dintre cei care ocolesc radiorile centrale o fac exact pentru volumul mare de publicitate difuzat.

    Thor, retelele chiar ofera un serviciu comunitatii. Este vorba despre programele difuzate care, chiar si fara a fi locale, fac audiente superioare radiourilor locale.
  • mihai mihai
    A venit Carrefourul si a omorat magazinele mici :) Nu vad comunitatea locala facand coada la magazinul din colt care uneori are produse expirate si le vinde la pret dublu !
  • Petre Popa Petre Popa
    In primul rand, sedinta a fost una informala si nimeni (din membri CNA prezenti la sedinta) nu s-a pronuntat ca sunt de partea retelelor sau a radiourilor locale. E greu pentru membri CNA sa intoarca niste decizii pe care le-au luat in trecut (fosti membri ai consiliului). Licentele au fost scose la concursuri urmand sa fie posturi de radio locale iar in timp ele au fost transformate in retele nationale (cu emisie 97%, 98% din studioul principal de la Bucuresti). Cert este ca audienta retelelor e in continua scadere (vezi sondajele de audienta) iar conducerea posturilor de radio isi apara cu dintii scaunele si salariile pe care le au in prezent, calcand totul in picioare. Nu conteaza parerea ascultatorilor (ce vor cei din provincie sa asculte la radio), doar licentele sunt ale lor pe viata (castigate prin multa munca si performanta). Exista si o veste buna pentru ascultatorii retelelor: indiferent de actionariatul firmelor care detin licentele, programul radiourilor va fi in limba romana.
    PS. Retelele au o optiune de care domnul Chirita nu spune nimic in comunicat: se pot declara radiouri nationale si atunci nu mai trebuie sa faca program local.
  • Thor Thor
    Corect! „Evoluție” înseamnă stârpirea oricăror rămășițe de presă locală (în formă de radio, în acest caz) și spălarea creierelor doar cu muzică difuzată de la București. Vă faceți că nu înțelegeți problema. E simplu: vrei să difuzezi publicitate locală (deci să încasezi niște venituri de pe urma comunității), atunci fă și tu un serviciu de utilitate publică și dă-i comunității ceva de banii ăia! Dacă nu, rămâi cu publicitatea vândută la nivel național și atât!

    Iar referitor la partea asta: „o asemenea solicitare ignoră inclusiv legea concurenţei, care interzice autorităţilor să ia măsuri administrative care «restrâng, împiedică sau denaturează concurenţa»”... Tocmai, că voi, atunci când ați primit licențe locale, aveați de îndeplinit niște condiții despre care ați uitat între timp, cu acceptul tacit al Consiliului. Exemplul care demonstrează cel mai bine felul în care s-a prostituat Consiliul e situația în care s-a aflat „Info Pro” în ultimii 5 ani, pe care membrii CNA s-au făcut că nu o văd sau nu o înțeleg. E drept că nici concurenții sau radiourile locale nu s-au zbătut prea mult...

Trimite un comentariu

sus