Skip to main content

CNA respinge proiectul de lege care ar fi permis demiterea membrilor pentru „încălcarea atribuţiilor de serviciu”. Membru: „Rezidurile de la OTV vor să închidă CNA-ul”

 
CNA
CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului a respins propunerea Guverului de a modifica Legea Audiovizualului astfel încât membrii instituţiei să poată fi demişi în cazul „încălcării atribuţiilor de serviciu”.

Publicitate

Proiectul de modificare a fost iniţiat de deputaţii Daniel Fenechiu (fost PP-DD), Liliana Mincă (fostă PP-DD), Ştefan Burlacu, Ştefan Dalcă şi Cristinel Marian şi propune demiterea membrilor CNA pentru nerespectarea sau încălcarea atribuţiilor de serviciu, precum şi suspendarea din funcţie a membrilor urmăriţi penal.

În forma actuală a legii, membrii CNA pot fi demişi în două situaţii: atunci când nu-şi exercită funcţia timp de şase luni sau în cazul unei condamnări finale definitive.

Membrii CNA au respins în unanimitate proiectul. Mai exact, cei opt membri prezenţi în şedinţa de astăzi au votat „împotrivă”: Valentin Jucan, Loran Turoş, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Radu Herjeu, Dorin Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

De menţionat că poziţia CNA este doar consultativă.

Radu Herjeu, membru CNA – „Înţeleg că dacă încălcăm repetat atribuţiile de serviciu suntem demişi, repetat de două ori, de trei ori, de 24 de ori, de 55 de ori. Cine stabileşte de câte ori  şi ce atribuţii de serviciu am încălcat? Se strânge de fiecare dată Comisia de Cultură din parlament şi să supună la vot dacă X-ulescu a încălcat atribuţiile de serviciu şi de câte ori? În cazul în care începe urmărirea penală, se suspendă membrul respectiv. Urmărirea penală durează vreo doi ani şi jumătate. După şase luni membrul respectiv îşi pierde fotoliul pentru că aşa spune legea că în şase luni de inactivitate îşi pierde postul. După doi ani şi jumătate DNA-ul da un NUP şi ce se întâmplă cu omul respectiv? Mie ambele propuneri mi se pare scoase din buzunar şi doar aşa că acum dă bine la public să zicem ceva de membrii CNA care nu au ce căuta acolo. Eu aş fi vrut nişte lămuriri în această privinţă.”

Lorand Turoş, membru CNA: „Dacă dorim să dispară total independenţa acestei instituţii, atunci da, ei pot vota acesta acest text. La articolul 2, se încalcă un principiu fundamental, prezumţia nevinovăţiei. Nu există niciun precedent. Nimeni nu-şi pierde nicio funcţie, nici măcar parlamentarii, doar pentru că sunt urmăriţi penal.

Viorel Vasile-Buda, membru CNA – „Ştiu de la Newton că orice acţiune are o reacţiune. Dumneavoastră (Dorina Rusu - n.r.) şi domul Herjeu nu aţi fost aici când am închis OTV-ul. Acum rezidurile de la OTV vor să închidă CNA-ul.”

Răsvan Popescu, vicepreşedinte CNA: „Cred că preluând argumentele prezentate de colegii noştri, putem să transmitem Guvernului că nu este o iniţiativă de susţinut. Eu propun să respingem această propunere.

Cum arată proiectul de modificare a art 13 din Legea Audiovizualului care se referă la demiterea membrilor CNA: 

Art1: La art 13 alin 1 se adaugă o ouă literă, b1 cu următorul conţinut:

În cazul nerespectării/ încălcării repetate a atribuţiilor de serviciu aşa cum sunt acestea prevăzute la art 17.

Art 2: La art 13 se adaugă un nou alineat cu următorul conţinut: În cazul începerii urmăririi penale şi/sau trimiterii în judecată a unui membru al Consiliului, acesta este suspect de drept, după caz, fie până la terminarea urmăririi penale - în  situaţia în care aceasta se finalizează cu o soluţie de netrimitere în judecată, fie până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitve - în situaţia trimiterii în judecată.

Art 13 alin 2 se completează şi va avea următorul conţinut: „În scopul aplicării prevederilor alin 1 şi 1 cu 1 Consiliul sesizează Parlamentul.”

Guvernul României - Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul - propunere legislativă de modificare a art.13 din Legea audiovizualului cu pdv de la Compartimentul Reglementări

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus