Skip to main content

Grecia îşi redeschide televiziunea publică

 
ERT, televiziunea publica a Greciei
ERT, televiziunea publica a Greciei

Foto: business24.ro
Foto: business24.ro

Publicitate

Parlamentul Greciei a adoptat astăzi o hotărâre ce vizează redeschiderea postului public de televiziune, care a fost închis în urmă cu aproape doi ani, notează Mediafax.

Această decizie este considerată o acţiune simbolică, cu rol reparatoriu faţă de ceea ce premierul grec Alexis Tsipras a denumit "o mare rană" în programul naţional de redresare financiară a ţării.

Elliniki Radiofonia Tileorasi (ERT), o instituţie cu o vechime de 75 de ani, a fost închis pe 11 iunie 2013, în urma unei decizii a guvernului conservator de atunci.

ERT, care are nevoie de un buget de 300 milioane de euro pe an pentru a putea să funcţioneze, a fost înlocuit cu un radiodifuzor mai mic, denumit NERIT, iar specialiştii se aşteaptă ca el să fuzioneze cu ERT sau să fie absorbit de acesta.

NERIT a fost boicotat iniţial de mulţi telespectatori greci, însă audienţa sa a început să crească în ultimele luni. ERT administra trei canale naţionale şi mai multe staţii locale înainte de a fi închis.

Guvernul grec a spus că toţi cei 2.500 de angajaţi ai ERT, care au fost disponibilizaţi după închiderea radiodifuzorului public, inclusiv 600 de jurnalişti de televiziune, vor fi reangajaţi, cu un cost salarial anual de aproximativ 30 milioane de euro.

Acest cost anual va fi acoperit de contribuabili dintr-o taxă deja existentă, inclusă în facturile la energia electrică, în valoare de trei euro pe lună.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus