Skip to main content

Pro TV s-a transformat din Societate pe Acţiuni în SRL. Motivele "ţin de administrarea internă"

 
Pro TV aleksandras-cesnavicius
Pro TV aleksandras-cesnavicius

Pro TV aleksandras-cesnavicius
Aleksandras Cesnavicius are mandat de administrator până în martie 2019

Publicitate

Compania Pro TV şi-a schimbat forma de organizare. Astfel, Pro TV nu mai este Societate pe Acţiuni (SA), ci SRL - Societate cu Răspundere Limitată.

Între cele două forme de organizare sunt câteva diferenţe, care ţin printre altele, de capitalul social minim sau de procedura de luare a deciziilor în companie.

Motivele ţin de "administrarea internă", au explicat oficialii Pro TV pentru Paginademedia.ro:

„PRO TV si-a schimbat forma juridica din societate pe actiuni (S.A.) in societate cu raspundere limitata (S.R.L.) datorita unor motive ce ţin de administrarea internă. Autorităţile şi partenerii de afaceri au fost informaţi de această schimbare, care nu afectează în niciun fel relaţiile contractuale sau activitatea organizaţiei."

În urma transformării din SA în SRL, CME Media Enterprises B.V. deţine 99.999997%.

Administratorul Pro TV SRL este Alexandras Cesnavicius, totodată directorul companiei, cu mandat până în martie 2019.

Ce diferenţe sunt între un SA şi un SRL?

Diferenţele dintre o Societate de Acţiuni şi un SRL ţin, printre altele de capitalul social, forma de proprietate sau de modul de luare a deciziilor.

Câteva diferenţe, via Adevărul:

Capital social minim:

  • suma necesară pentru înfiinţarea companiei, respectiv 200 de lei în cazul unei societăţi cu răspundere limitată (SRL) şi de 90.000 de lei în cazul unei societăţi pe acţiuni (SA) sau echivalentul în lei a 25.000 de euro

Părţi sociale vs. acţiuni:

  • în cadrul unui SA, proprietarii se numesc acţionari şi deţin acţiuni, în vreme ce în cazul unui SRL aceştia sunt asociaţi şi controlează părţi sociale.

Organizare şi decizii:

  • deciziile privind dezvoltarea şi activitatea unui SRL trebuie luate prin unanimitate, astfel că orice asociat poate bloca activitatea firmei. În cazul unei companii pe acţiuni, deciziile se iau prin majoritate.
  • Asociaţii dintr-un SRL pot fi excluşi din societate conform legii 31, pe când un acţionar nu poate fi exclus din companie decât dacă nu a făcut vărsămintele către societate.
  • numărul acţionarilor dintr-o SA nu poate fi mai mic decât doi. În cazul în care societatea are mai putin de doi acţionari pe o perioadă mai lungă de nouă luni, orice persoană interesată poate solicita instanţei dizolvarea societăţii.
  • În cadrul unui SRL numărul de asociaţi poate ajunge la 50
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Johnny Neuronic Johnny Neuronic
    Se pregateste o mare vanzare :D
    Un S.R.L. se vinde in 2 timpi si maxim 3 miscari sau 10 minute, la Registrul Comertului. Cesionare si "aurevoir". La S.A. e pe baza de ''adunarea actionarilor'' si ''listarea la bursa', asadar ceva mai complicat.
    Cheers.
  • ion din paravion ion din paravion
    Raspunderea administratorilor nu ese legata de forma de organizarea a societatii (SRL/SA). Insolventa se declara la fel, indiferent de forma de organizare. Nici la SA administratorii/actionarii nu raspund cu averea personala doar pentru ca este societate pe actiuni si nu SRL
    Insa un SRL este mai flexibil decat un SA, mai putina birocratie legala, orice schimbare este mult mai simpla decat in cazul unui SA.
  • ce de i-uri pe-aici... ce de i-uri pe-aici...
    La fel de naspa e cum ai scris tu: " cu 2 de i". Mai putin naspa, infinit mai cool, in sensu' de corect, ar fi fost: " cu doi i".
  • ion din balon ion din balon
    Se pregateste o insolventa, caz in care asociatii si/sau administratorul, spre deosebire de S.A., nu pot fi eventual trasi la raspundere cu patrimoniul personal decat extrem de greu!
  • Iulian Iulian
    Asa, si? Orice om greseste!
  • Gaetano Gaetano
    Naspa e ca scrii cu 2 de " i " verbul "a fi" la viitor. Corect e: va fi.
  • Iulian Iulian
    Deci acum la fiecare emisiune va fii "O productie: PROTV SRL", cat de naspa suna! :))

Trimite un comentariu

sus