Skip to main content

Proiectul Jucan bani de la cablişti pentru televiziuni: membrul CNA măreşte lista posturile de la 10 la 12. "Televiziunile sunt în pragul colapsului"

 
valentin-jucan-razvan-chirita (1)
valentin-jucan-razvan-chirita (1)

După ce în urmă cu aproximativ două săptămâni, Valentin Jucan, membru CNA, propunea crearea unui „fond audiovizual” care să ajute televiziunile private din România cu bani proveniţi de la operatorii de cablu, acesta a revenit astăzi cu o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta şi Parlamentului.

Publicitate

În noua scrisoare, Valentin Jucan solicită Parlamentului şi lui Victor Ponta să nu accepte să asiste "la pervertirea consistenţei mentalului colectiv prin destructurarea presei audiovizuale".

Jucan vine şi cu o modificare, faţă de prima variantă propusă: de banii de la cablişti să beneficieze primele 12 posturi de televiziune libere la retransmisie (must-carry) şi nu 10, ca în varianta iniţială.

Cine ar beneficia de banii de la cablişti, potrivit propunerii lui Jucan? Primele posturi declarate libere la retransmisie în 2015 sunt:

  1. Antena 1
  2. Kanal D
  3. Antena 3
  4. Romania Tv
  5. Prima TV
  6. Naţional TV
  7. B1 TV
  8. Realitatea TV
  9. Antena Stars
  10. Digi24
  11. Favorit TV
  12. Euforia Lifestyle TV

"Mass-media audiovizuală rămâne principala sursă de informare şi, din păcate, principala zonă de viciere a moralităţii publice. Această decădere a normalităţii şi decenţei afectează major proiectele de ţară, indiferent de domeniul lor de aplicare. (...) Televiziunile din România sunt în pargul colapsului, atât din punct de vedere financiar, cât şi moral", atrage atenţia Valentin Jucan, membru CNA, în scrisoarea deschisă adresată lui Victor Ponta şi Parlamentului.

În scrisoarea deschisă de astăzi, Valentin Jucan vine cu o serie de explicaţii la proiectul de ordonanţă de urgenţă supus atenţiei preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta, pe data de 14 aprilie, despre care Paginademedia.ro a scris AICI.

Precizările aduse de Valentin Jucan proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr 504/2002

Explicaţia 1: Nu vor fi alocate fonduri către entităţi care nu au legătură cu operatorii de cablu.

"În propunerea iniţială, colectarea de taxe pentru eliberarea de licenţe audiovizuale sau alte taxe conexe contribuia la Fondul audiovizual. Aceste taxe, însă, erau plătite şi de radiodifuzori care nu fac obiectul prezentei propuneri. Prin urmare aceştia deşi plăteau, nu puteau să acceseze fondurile.
Articolul a fost modificat. Este exclusă teza discriminării deoarece sursa fondurilor nu permite alocarea de fonduri către entităţi care nu au legătură cu operatorii de cablu. (presa scrisă, radiourile, presa online). Pentru radiourile şi televiziunile locale şi regionale va fi propus un alt sistem de susţinere."

Explicaţia 2: Operatorii de cablu nu vor mări preţul abonamentelor pentru contribuţia de 5% la "fondul audiovizual"

"Discuţiile pe marginea posibilităţii ca operatorii de cablu să mărească abonamentele ca urmare a colectării acestui procent sunt nefondate. Legea finanţelor publice stabileşte primul trimestru al fiecărui an ca perioadă de reglare financiară între Stat şi operatorii economici din mediul privat. Prin urmare, procentul de 5% este cheltuială deductibilă potrivit art.21.4. Nu există decalaje care să pună companiile de cablu în situaţia de a suporta cheltuieli în plus. Dacă este nevoie, Ministerul Finanţelor Publice poate propune mecanisme care să asigure operatorii de cablu că în urma colectării procentului de 5% nu vor rezulta cheltuieli nejustificate care ar putea fi adăugate la costurile abonamentelor oferite publicului."

Explicaţia 3: Banii colectaţi de la cablişti vor ajunge la primele 12 posturi din lista must-carry, nu primele zece, cum se vorbea iniţial.

"În propunerea iniţială erau incluse primele 10 posturi. Este necesară o abordare corectă pentru toate televiziunile eligibile, modificarea care cuprinde 12 poziţii fiind cea potrivită.
Criteriul egalităţii distribuirii fondurilor este esenţial. În acest mod, posturile au şanse egale iar posibilele acuzaţii de alocări de fonduri pe criterii politice, subiective, sau diferenţiate în funcţie de nivelul de audienţă stabilit în lista must-carry. (...)

În organizarea sesiunilor de acordare a fondurilor pentru proiecte editoriale este important să existe o colaborare între C.N.A. şi radiodifuzori, astfel încât aceste sesiuni să corespundă calendaristic cu strategiile editoriale (gilele de programe) ale posturilor. Trebuie avut în vedere faptul că de la momentul propunerii unui proiect, până la realizarea lui, este o perioadă de timp care trebuie să corespundă cu strategia postului."

Primele posturi declarate libere la retransmisie în 2015 sunt Antena 1, Kanal D, Antena 3, Romania Tv, Prima TV, Naţional TV, B1 TV, Realitatea TV, Antena Stars, Digi24, Favorit TV şi Euforia Lifestyle Tv.

Explicaţia 4: Din comisia de acordare a fondurilor va face parte şi un reprezentant al operatorilor de cablu

"Este foarte importantă prezenţa unui reprezentant al operatorilor de cablu. Acesta va da asigurări operatorilor că sumele colectate la Fondul audiovizual sunt folosite corect, corespunzător tematicilor şi în interesul superior al publicului.

În vederea dezvoltării durabile a calităţii programelor, este necesară susţinerea posturilor inclusiv prin stimularea coproducţiilor şi a producţiilor independente. Acest segment de industrie nu poate fi înlăturat din conceptul de producţie audiovizuală de calitate."

Proiectul de ordonanţă de urgenţă propus de Valentin Jucan poate fi consultat AICI.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Brusc Willis Brusc Willis
    Sunt in pragul colapsului? Foarte bine, sa colapseze odata! Ce sa le mai amanam agonia? De cand astept sa faca implozie toata mizeria asta ce poarta numele de "presa" care de fapt este o masinarie de propaganda ce deverseaza mizerii si circ. Toate vacile cu poseta s-au trezit "producatoare", toti inginerii s-au trezit "jurnalisti" si inteleg sa latre toata ziua pro un partid sau altul... Nu sunteti in stare sa faceti presa? Dati faliment odata si lasati-i pe altii care sunt in stare!
  • mad79 mad79
    Adica 4 de la Voiculescu, sa aiba slanina porcul de Craciun :)
  • Iulian Iulian
    Keep calm ca intra si ProTV, dar ei nu sunt liberi la transmisie
  • Cristian Cristian
    Dacă și posturile din lista Must-carry vor fi plătite nu va mai exista nicio diferență între posturile care sunt transmise contra cost de cablisti și cele care pretind că sunt gratis și au cerut să fie transmise obligatoriu de cabliști (must-carry), acestea urmând să ia bani de la stat (CNA) iar statul să ia bani de la cabliști.

    Cum observa cineva, înafară de cele 12 canale ale TVR, ar urma să subvenționăm alte 12 canale private care vor fi mențiune în grilă obligatoriu chiar dacă nu sunt performante.

    Cred că cu această ocazie ar trebui să fie desființat și abonamentul TVR, iar finanțarea televiziunii naționale ar trebui făcută exclusiv de către guvern/Ministerele Culturii, Apărării, Agriculturii, Dezvoltării și Turismului și altele..
  • Cristian Cristian
    Într-o piață liberă există și faliment.
    În locul televiziunilor falimentare vor apare televiziuni noi viabile.
    O televiziune aflată în pragul colapsului poate fi preluată de alți acționari și readusă pe linia de plutire sau chiar pe culmile gloriei.
    În momentul de față, chiar dacă avem televiziuni din abundență puține din acestea au programe urmăribile, avem câteva televiziuni care nu difuzează nimic altceva decât zgomot, televiziuni de care ne putem lipsi.
    Piața audiovizuală din România se află încă în epoca post-OTV, chiar dacă postul TV care a creat trendul nu mai există, există în continuare stații care se autointitulează posturi de știri care difuzează producții demne de OTV.

    Dacă proiectul domnului Jucan va trece, voi încerca să conving prietenii, cunoscuții, părinții unchii și mătușile să renunțe la abonamentele TV prin cablu, măcar o perioadă, 1-2 ani de zile și eventual să opteze pentru o instalație de recepție programe prin satelit (doar FTA, nu DTH) sau să se mulțumească cu ceea ce recepționează prin Internet.

    --
  • Grigore Gogolea Grigore Gogolea
    Sa-i ajutam pe imorali, sarmanii.
    Urmeaza fonduri de ajutorare a drogatilor, alcoolicilor, prostituatelor si parlamentarilor.
  • tara de prosti tara de prosti
    Ce-ai spus bre juncane ? Televiziunile sunt in colaps? Pai sa se inchida da-le in mortii ma-si. Nu ajunge ca platesc taxa la TVR si vad doar programe folclorice de parca alta muzica nu mai exista (Lese si cu raspopitu ala cu 50 de neveste pot sa candideze acum si la senat si se fac si cu pensie speciala 100%). Vad emisiuni religioase propagandistice si aaaa....... era sa uit de ora regelui. Da pentru urmasii lui Cuza de ce naiba nu e o emisiune? Ori despre urmasul ala al lui Stefan cel Mare care revendicase Tara Moldovei?(daca mai rezista Cocos un an avea sanse sa o si primeasca).
    Auzi frate sa facem cheta pentru Voiculescu si Ghita.
    Mortii mamii voastre !!!!!!
  • daniel roscoveanu daniel roscoveanu
    Logic ar fi sa urmeze exemplul Tele 7abc. Nu mai merge, închizi televiziunea. Care e problema? O televiziune poate da faliment ca orice alta afacere.
  • daniel roscoveanu daniel roscoveanu
    Daca aceste posturi nu fac fata cheltuielilor, sa dea faliment! Eu daca am o problema financiara in businessul meu si cer ajutor de la Guvern, ma baga cineva in seama?
  • Thor Thor
    După gândirea mea, tocmai primele 12 nu au nevoie de ajutor financiar suplimentar. Fiind primele, înseamnă că au audiență mare și se descurcă cel mai bine din publicitate. Dacă sunt televiziuni care au nevoie de ajutor, acelea sunt cele din coada listei must-carry, nu primele. Mă rog, toată propunerea asta nu își are rostul în capitalism. Eventual să fie ajutate posturile culturale... (dar stai! nu avem așa ceva).
  • roby roby
    Asta face jocurile lui voiculescu, daca iese din must c. ,rds scoate posturile intract. Sa de el banii, nu firmele de cablu care sunt supta impozitate
    -taxa pe stald
    -chirii stalpi
    -drepturi de autori
    -programe comerciale platibile
    -angajati
    -investitii

    din 20 de lei ftva -ca exemplu cat sa mai scada un cablist sa reziste .Un proiect prost facut ptr. intact
  • alex alex
    1 Si Digi 24 sa primeasca bani de la RCS ( pai al cui e postul asta ) propunere tampinta .
    2 Cum zicea si cineva mai sus , propunerea asta prea favorizeaza antenele ( ZU tv mai lipsea si era inclus tot trustul Intact )
  • Robert Robert
    Asta e la fel ca atunci cand oamenii muncii erau obligati sa isi faca abonament la ziarul Scanteia.

    Televiziunile produc mizerii, iar dandu-le bani le stimulam sa produca si mai multe mizerii. TVR preimeste bani necorelati cu performanta si uite in ce hal a ajuns.
  • danu. danu.
    De fapt, am stat si m-am gandit mai bine, iar solutia cea mai corecta, chiar daca mai putin "social-democrata" (de genul dati cate putin, ca sa ajunga la toata lumea) ar fi organizarea unei mari loterii (tombole) nationale la care sa participe in mod egal toate televiziunile, nu doar cele din must carry. Sa-i spunem, ca nume de lucru, "Colecta Anuala de la Cablisti pentru Ajutorarea Televiziunilor", adica mai pe scurt: C.A.C.A.T.

    Iar in urma extragerii, alea 5% sa fie atribuite cinstit, fara nicio umbra de nereguli, catre Antena3 si RomaniaTV in ex aequo.

    Si asta cat mai repede posibil caci, asa cum spune si domnu' Jucan, colapsul e aproape. La fel si alegerile locale si generale de la anu'.
  • danu. danu.
    Extinderea listei e contraproductiva, ba chiar antieconomica: cu cat mai multe televiziuni suferinde finantate public din cei 5% cu atat mai putini bani pentru fiecare, adica la 12 doar cate 0,4%.

    Solutie: restrangerea listei doar la primele trei televiziuni cu cota-parte de cate 1,5%, plus o dispensa de doar 0,5% pentru cea de-a patra televiziune.

    Nu de alta, dar se apropie alegerile locale (mai, anul viitor) si cele generale (noiembrie, anul viitor) si e nevoie de jurnalisti neiregimentati politic sau ideologic, de dezbateri serioase si analize pertinente, pe scurt: e nevoie de informarea corecta a alegatorilor de la orase si sate. Or singurele televiziuni care pot asigura acest lucru sunt cele clasate pe locurile trei-patru.

    Daca vreti sa castige alegerile cine trebuie (sau daca va doare unde ca daca castiga cine trebuie) trebuie neaparat sa sprijiniti propunerea dlui Jucan de ajutorare a singurelor institutii media corecte, unice izvoare de adevar, nepartinitoare, neinduplicate, severe si tot asa mai departe... Antena3 si RomaniaTV.

    Doamne ajuta, poate iese...

Trimite un comentariu

sus