Skip to main content

Reacţia lui Moise Guran despre creşterea alocaţiilor - câţi bani ar ajunge la părinţii alcoolici - a pornit o dezbatere în mediul online: îmi menţin părerea. Sunt gata să merg la Comisia de Etică

 
Moise Guran
Moise Guran

Jurnalistul Moise Guran, realizatorul Biziday la TVR 1, a pus pe jar online-ul după ce s-a întrebat în emisiunea sa cât din alocaţiile de la stat finanţează alcoolismul naţional? Mai exact, jurnalistul îşi exprima temerea că alocaţiile mărite ar putea ajunge la părinţii care sunt alcoolici. "Sunt 45 de mii de locuri de muncă vacante în România, o să vă răspund… sigur, nu sunt toate la botul calului, precum ţuica de pufoaică, dar dacă v-aş spune că, aşa cum este acum, mică, mare, înjumătăţită sau dublată, alocaţia nu ajunge la toţi cei 3,4 milioane de copii din ţara noastră? Iertaţi-mă dacă eu fac un pas în spate şi vă spun că nu, statul nu trebuie să îi încurajeze pe toţi cetăţenii să facă copii", a scris Guran.

Publicitate

Costi Rogozanu a reacţionat pe VoxPublica. Cătălin Tolontan, pe blogul lui.

„Cu tot respectul pentru lucrurile bune făcute de Moise Guran, poziţia lui încurajează apartheidul meritului. E ca şi cum între merit şi succesul în viaţă relaţia ar fi liniară”, a venit reacţia jurnalistului Cătălin Tolontan, într-o postare pe blogul său.

„Însuşi Moise Guran îşi susţine punctele de vedere, la care are dreptul în numele libertăţii de opinie, de la tribuna televiziunii publice, instituţie care este finanţată în cvasitotalitate de românii obişnuiţi, dintre care 40% sînt săraci. Asta nu-l condiţionează pe ziarist să le facă pe plac, dar nici nu-l scuteşte de alte puncte de vedere cînd se înscrie în curentul care pictează că sărăcia e o culpă pentru aceşti oameni!”, a mai adăugat Tolontan.

„Aceşti oameni finanţează din buzunarele lor mici un mare TVR, ajuns la aproape 200 de milioane de euro datorie prin participarea ”elitelor”, că doar nu ”săracii” au condus televiziunea publică.

O reacţie dură a venit din partea lui Costi Rogozanu, cel care coordonează platforma Vox Publica.

„Filozofia anti-redistribuire se reflectă perfect în mintea guranilor et comp. Nici prin cap nu le trecere că e o mare problemă că  nu mai ajung deloc resurse la cei mai săraci. Problema e că orice resursă pentru ei le provoacă rău. Şi cînd sînt bani, şi cînd e creştere economică pentru sărăcani e foarte recomandat să nu se vadă nimic, altfel şi-o iau în cap şi fac petrecere.”, a scris acesta într-o postare.

După valul de critici, şi Guran a venit cu o nouă reacţie, prin care îşi menţine cele spuse, subliniind că  îşi asumă toate opiniile expuse şi că este gata să meargă în faţa Comisiei de Etică a TVR, „sau, de fapt, nici nu este nevoie să merg acolo, dacă pentru aceste opinii cineva consideră că trebuie să plec de la televiziunea publică, o voi face. Fără regrete! Căci scopul merită! Iar scopul îl reprezintă sutele de mii de copii din România la care nu ajunge nici alocaţie nici nimic.”

Din articolul cu care Moise Guran a declanşat dezbaterea - Cât din alocaţiile de la stat finanţează alcoolismul naţional?:

"Eu chiar aş supralicita! Hai să dăm nu 84, ci 184 de lei pe lună pentru copii, dar haideţi să nu îi mai dăm sub formă de bani sau, cel puţin, haideţi să nu îi mai dăm sub formă de bani tuturor părinţilor. Iertaţi-mă dacă eu fac un pas în spate şi vă spun că nu, statul nu trebuie să îi încurajeze pe toţi cetăţenii să facă copii. Şi ştiţi de ce? Pentru că un copil chinuit reprezintă o realitate mai tristă şi mai concretă decât scăderea sporului natural sau decât îmbătrânirea populaţiei. Acelea sunt statistici, cifre, poate importante, căci pot determina decizii, dar cât face o statistică, un grafic pe care eu ţi-l desenez la televizor, lângă o poză cu un copil murdar şi slab pentru că n-a mâncat săptămâna asta decât un corn pe zi, la şcoală, şi nişte corcoduşe furate? Şi asta în timp ce tac-su îşi toarnă ţuică de pufoaică-n cap la cârciuma din sat, pentru că lui deja i-a dat Ponta în toamnă, la alegeri, mărirea de alocaţie?

E păcat să consideri că un asemenea om nu îşi merită copilul? Păi unde să muncească? o să întrebaţi … Sunt 45 de mii de locuri de muncă vacante în România, o să vă răspund… sigur, nu sunt toate la botul calului, precum ţuica de pufoaică, dar dacă v-aş spune că, aşa cum este acum, mică, mare, înjumătăţită sau dublată, alocaţia nu ajunge la toţi cei 3,4 milioane de copii din ţara noastră?

N-are cum… nu atâta timp cât în ţara noastră sunt două milioane de alcoolici… Şi, desigur, nu toţi alcoolicii au copii, dar fix două milioane de părinţi trăiesc în România în sărăcie extremă, alături de cei peste 900 de mii de copii ai lor.

Şi eu sunt de acord, nu v-ar strica aceşti bani, vă trebuie, dar hai să îi luăm altfel, să îi luăm într-o formă în care să nu mai ajungă ţuică de pufoaică, ci banii să ajungă la copii! Vă întreb şi eu acum … vi se par toate astea mai înfiorătoare decât faptul că, pentru 40 de lei în plus pe lună, ai fi dispus să nu îţi pese despre cei aproape un milion de copii români ce trăiesc în sărăcie, fie pentru că părinţii lor nu muncesc, fie pentru că sunt alcoolici sau chiar au făcut copii doar pentru a-şi finanţa alcoolismul."

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • nadia nitov nadia nitov
    nu se mai poate, frate, cu ipocrizia in tara asta! nu mai poate omul sa spuna un ADEVAR CARE FACE RAVAGII IN SUTE DE SATE din Romania ca, gata, e facut rasist! sunt mai mult de 2 milioane de, ca parinti nu poti sa le spun, lipitori care fac copii cum alti fac bilute din nas, doar si numai pentru a avea bani de la stat pentru bautura! sigur ca sunt si multe milioane de oameni seriosi si muncitori care isi cresc cu responsabilitate copiii, dar ce mizerie de politically correct e asta de nu mai poti spune adevaruri care te lovesc in ochi oriunde ai merge prin Romania? copii famelici, dezbracati, murdari de cand s-au nascut, salbaticiti si inculti. astai sunt copiii din prea multe zone ala Romaniei! ce-o fi asa de greu sa intelegi ca guran s-a gandit la binele lor sub forma directa de hrana nu de bani care se duc direct la carciuma din sat? faceau 10 copii pentru 42 de lei bucata? acum vor face dublu! in schimb parintii responsabili vor ramane la acelasi numar de copii. pentru ca nu le trece prin cap sa-si bata joc de vietile lor. felicitati, domnule guran, pentru a fi avut curajul sa numesti adevarul in tara ipocritilor! RESPECT!
  • Ted Ted
    Ce interesant. Intr-o oarecare masura, ii respect pe toti 3: Moise Guran, Catalin Tolontan si Costi Rogozanu. Pacat ca ultimii 2 au suprareactionat la ceea ce a parut sa spuna Moise Guran. Doar ca a parut sa spuna... Am recitit mesajul integral al lui Moise Guran si poate asa ar fi trebuit sa faca si domnii Tolontan si Rogozanu.
    Moise Guran ridica 2 probleme simple, dar foarte reale si foarte dureroase:
    1. Pentru mult prea multi copii, parintii cheltuie mai putin de 42 de lei pe luna. Pentru acestia, dublarea alocatiei nu aduce absolut nimic.
    2. Prea multi parinti sunt alcoolici si uita de obligatia primara si elementara de parinte, aceea de ati ingriji progenitura. Pentru acestia, dublarea alocatiei este un motiv de sarbatoare.

    In loc sa isi certe inutil un coleg de breasla, cei 2 domni poate ar fi trebuit sa i se alature intr-o incercare de a gasi o solutie. Sugerez eu una posibila, dar care trebuie legiferata: la sesizarea oricarei persoane apropiate / invecinate sau chiar la cererea copilului (directa sau prin invatator / profesor) autoritatea tutelara sa cerceteze si acolo unde este cazul sa acorde unui adult responsabil dreptul de cheltuire a alocatiei, exclusiv in interesul copilului.
  • tolozanu tolozanu
    Vicentiu,
    a spus Guran ca banii se vor da "in mana" copiilor, pentru a-i gestiona ei? Asta-i un raspuns a la Ponta cand este prins cu minciuna.
    Din pacate Guran are dreptate, sunt foarte multe familii care fac copii doar pentru a le manca/bea alocatia, in timp ce micutii stau in zdrente si sufera de foame. Solutii s-ar putea gasi, dar nu exista vointa politica, deoarece minorii nu voteaza.
    Este aceeasi problema ca in cazul ajutorului social pentru defavorizati, care nu ar trebui dat persoanelor apte de munca care refuza sa munceasca. Cati primari au suspendat ajutoarele pe motiv ca beneficiarii nu presteaza munca in folosul comunitatii? Foarte putini, deoarece odata ce-i pun la munca pe "asistati", acestia nu-i mai voteaza.
    @Vasile: ia cerceteaza tu si vezi cati parinti au fost verificati/sanctionati pentru ca beau alocatia copiilor, apoi informeaza-ne si pe noi. Ai dreptate, situatia este nuantata, dar fenomenul este real si nimeni nu face nimic. Iar cand cineva aduce problema in spatiul public, pentru dezbatere, brusc apar tot felul de oportunisti "de stanga", care altfel nu fac nimic pentru doctrina pe care -cica- o promoveaza.
    Rogozanu este un stangist doar pentru ca-i cool, asa cum Ponta il are idol pe Che Guevara desi nu a invatat nimic de la acesta. Tolontan nu a mai facut nimic semnificativ de la gala Bute, asa ca da bine sa abereze pe langa subiect, mai lipseste Ciprian Domnisoru, dar el s-a cam lasat pe tanjeala de cand a dat de bani guvernamentali. Ei ar trebui sa lupte ca ajutoarele sociale sa se duca doar la cei care au nevoie de ele si nu la toti infractorii si puturosii, ei ar trebui sa gaseasca primii solutii pentru ca de aceste alocatii sa ajunga sa beneficieze copiii si nu parintii. Toti critica cand cineva ia pozitie, nimeni insa nu face nimic.
  • gigi gigi
    Candva imi era simpatic Guran. De la o vreme vad ca o ia la vale spre o mentalitate de tip fascista. Incepe sa semene tot mai mult cu Vadim T si ma astept ca in curand sa vina cu propuneri de exterminare a unor categorii de oameni pentru ca i se pare lui ca respectivii nu muncesc. De parca domnia sa ar da la sapa toata ziua si nu ar citi de pe un prompter...
  • Vasile Vasile
    Guran a insinuat ca sunt 2 milioane de parinti alcoolici care fac copii ca sa aiba bani de bautura. Este delirant. Desigur ca sunt si cazuri de parinti care beau alocatia, dar penru asta exista Protectia Copilului.

    Este acelasi discurs delirant din campaniile electorale cu lupta dintre oamenii muncitori si destepti si saracii prosti. Nici nu trebuie multa scoala pentru ca cineva sa inteleaga ca realitatea este mult mai nuantata.
  • Vicentiu Vicentiu
    Pentru că, așa cum știm cu toții copiii între 8 și 16 ani, sunt genii ale finanțelor personale și ar putea să-i folosească ca să investească la bursă, nu?
  • Bogy Bogy
    Complet de acord cu Moise Guran. Tolontan si Rogozanu nu au făcut decât sa sublinieze ca banii nu sunt pentru copii ci pentru familie (săraca sau nu). Dacă tot se numește alocație pentru copii hai sa ne asiguram ca banii ajung la copii si nu (de ce le mai multe ori) la cârciuma.

Trimite un comentariu

sus