Skip to main content

Raport CJI 3. "Etica profesională este privită ca ceva desuet". Un caz anecdotic despre decredibilizarea profesiei: "o jurnalistă s-a dus la primar şi i-a cerut bani de gresie"

 
jurnalisti
jurnalisti

"Etica profesională este privită ca ceva desuet de către o parte a celor care activează ca jurnalişti. Cei care încearcă să respecte standardele profesionale sunt numiţi cu dispreţ deontologi", arată raportul Starea sectorului mass-media din România în 2014, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Publicitate

Toate persoanele intervievate de echipa CJI au spus că au ştiinţă sau cunosc personal jurnalişti care nu respectă standardele etice.

Un jurnalist din mediul local a povestit un caz devenit deja anecdotic pentru a ilustra această lipsă de etică în exercitarea profesiei de ziarist.

„Avem aici o jurnalistă care s-a dus la primar şi i-a cerut bani de gresie, că ea are nevoie să-şi pună gresie în casă. Evident că apoi primarul ne tratează pe toţi cu dispreţ.” (jurnalist din mediul local)

Probleme mai grave de etică intervin atunci când politicienii încearcă să-i corupă pe jurnalişti.

„Cei care au cea mai mare nevoie de jurnalişti sunt politicienii, şi dacă nu pot cumpăra ziarul, nu pot cumpăra conducerea publicaţiei, n-au bani de publicitate, încearcă să îţi corupă omul de pe teren. Când lucrezi cu un reporter de mult timp, ştii. Intervii, discuţi, se ostilizează relaţiile. Noi avem în fişa postului că nu e voie să faci consiliere pentru oamenii politici, avem anumite limitări la care chiar ţinem. Dar nu există lucruri sterile niciodată”, spune unul dintre managerii locali intervievaţi de echipa CJI.

„Partea cea mai urâtă a fost când ne-au cumpărat oameni din redacţie. Cea mai murdară tactică. Vorbim de un judeţ mic, nu ai jurnalişti să înlocuieşti. Uneori închizi ochii, îi spui să o lase mai moale că ştirea miroase a friptură, am dat şi afară când ne-am permis, pentru că nu se mai putea.” (manager local)

Campaniile electorale sunt momentele în care aproapierea dintre jurnalişti şi oamenii politici se vede cel mai bine, mai spune raportul Centrului pentru Jurnalism Independent.

„Am colegi care, în campania aceasta, au făcut ziare de campanie pentru oamenii politici. Nu prea merg cele două, dar sunt nişte bani şi, de multe ori, acesta este singurul lucru care contează”, povesteşte un alt jurnalist din Târgu Mureş.

Potrivit studiului CJI, sărăcirea jurnaliştilor i-a făcut pe aceştia să devină vulnerabili.

„Pentru surse, jurnaliştii au devenit un fel de armă prin care ei îşi rezolvă anumite probleme. Cu o consumaţie de 200 lei, jurnalistul îl înjură pe adversarul tău, şi aşa îţi rezolvi duşmanul politic. Înainte se vindeau mai scump, dar de la un timp au devenit foarte ieftini, un plin de benzină, ceva de genul ăsta. Şi poate că e normal: tu eşti mare jurnalist care face investigaţii, dar mai ai o săptămână până la salariu şi nu mai ai niciun ban în buzunar” povesteşte un fost jurnalist care face şi consultanţă politică într-un oraş de provincie.

Despre raportul Starea sectorului mass-media din România în 2014

Pentru acest raport echipa Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) a realizat, în perioada octombrie 2014 – aprilie 2015, peste o sută de interviuri cu manageri, editori, jurnalişti din presa locală şi centrală.
Interviurile şi analiza au fost realizate în cadrul proiectului Consolidarea Convenţiei Organizaţiilor de Media, coordonat de CJI în parteneriat cu Centras.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Robert Robert
    Problema cu etica este ca despre ea vorbesc in special cei fara coloana vetrebrala. La fel cum politicienii vorbesc despre "reforma morala" sau "statul de drept"

    Turcescu era toata ziua cu deontologia in gura...

    CTP, liderul deontologilor, este complice de facto la evaziune fiscala, iar acum discursul s-a schimbat in "nu stiu, nu ma pricep, eu sunt cu tenisul"

    Si putem continua.

Trimite un comentariu

sus