Skip to main content

Un sindicat activ în cadrul Radioului public reclamă mai multe contracte pentru servicii semnate în ultimele luni de conducerea instituţiei

 
Radio România
Radio România

Un sindicat activ în cadrul Radioului Public a sesizat mai multe instituţii, inclusiv DNA, Avocatul Poporului şi Preşedinţia României, cerând să cerceteze legalitatea mai multor atribuiri de contracte de către Radio România, în ultima perioadă, scrie HotNews.ro.

Publicitate

"Sindicatul Profesioniştilor din Media şi Cultură Română (SPMCR) susţine, într-un comunicat de presă, că deşi Societatea Română de Radiodifuziune a terminat anul trecut cu profit de peste un milion de euro, rezultatul financiar ar ţine de o "maşinaţie financiară", nu de un management performant.

Sindicatul afirmă că "la ora actuală, Radio România se află în situaţia incalificabilă de a funcţiona din punct de vedere financiar pe sistem de avarie (emisiunile nu au bugete, nu există bugete pentru deplasări, numărul colaboratorilor a fost drastic diminuat, valoarea contractelor acestora micşorată, salariile au scăzut ca urmare a semnării noului CIM în 2014", dar instituţia raportează, totuşi, profit, relatează HotNews.ro.

Sindicatul semnalează mai multe contracte pentru diverse servicii, contracte încheiate în ultimele luni şi care îi ridică semne de întrebare:

  • pentru servicii de telefonie mobilă ( contract atribuit în 26.03.2015). "Valoarea estimată a contractului a fost de 448.000 ron, iar cea de atribuire către Telecom este de 151.000 ron, diferenţa majoră necesitând lămuriri conform legislaţiei în vigoare". SPMCR arată că "deşi preţul acestei achiziţii de servicii de telefonie de la Telecom pare profitabil, performanţa este nulă, în condiţiile în care numărul de minute aferent abonamentelor destinate angajaţilor SRR s-a diminuat, iar tarifele de interconectare au scăzut în vară cu 70% , ceea ce face ca această achiziţie să fie în fapt una contraproductivă! Totodată această scădere a numărului de minute al abonamentelor, coroborată cu normele interne de folosire a lor, reprezintă un atentat la libertatea de comunicare şi informare a jurnaliştilor SRR."
  • pentru servicii de internet (contract din 13.01.2015) - "a fost invitată o singură firmă (EUROWEB) , care a furnizat şi în contractul trecut servicii de internet, şi s-a păstrat aceeaşi valoare a contractului, deşi ar fi trebuit să se aplice şi aici o strategie de achiziţie similară aceleia din cazul contractului de servicii de telefonie".
  • pentru servicii de copiere-imprimare (contract atribuit în 28.04 2015) - "a fost invitată o singură firmă şi s-a păstrat valoarea contractului, aceasta fiind foarte mare."
  • pentru servicii de securitate informatică (contract atribuit în 30.04 2015) - "a fost invitată să facă ofertă o singură firmă".
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus