Skip to main content

Victor Ponta împarte membrii CNA între „ai noştri” şi „toţi ceilalţi”. Legea spune însă că membrii „nu reprezintă autoritatea care i-a propus”

 
Conferinta de presa organizata la finalul unei intrevederi premierul Victor Ponta si ministrului Agriculturii, Daniel Constantin cu comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, in Bucuresti,
Conferinta de presa organizata la finalul unei intrevederi premierul Victor Ponta si ministrului Agriculturii, Daniel Constantin cu comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, in Bucuresti,

AI NOŞTRI ŞI AI LOR. Consiliul Naţional al Audiovizualului, for în care, teoretic, potrivit legii, membrii sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus, a fost "împărţit" de premierul Victor Ponta în două tabere: "ai noştri" şi "toţi ceilalţi". Declaraţia premierului a venit ca o explicaţie pentru faptul că n-ar fi o idee foarte bună ca Parlamentul să aibă dreptul de a demite membrii CNA.

Publicitate

Ar apărea un dezechilibru între "ai noştri" şi "toţi ceilalţi", potrivit premierului. Ideea ca Parlamentul să demită membrii CNA este un greşită, deoarece în felul acesta odată cu schimbarea majorităţii, se pot schimba şi oamenii.

„Acum avem noi majoritate, îi scoatem pe cei care nu sunt ai noştri, după aceea vine altă majoritate, îi scoate pe toţi ceilalţi, ceea ce ar fi foarte rău. Ideea ar fi ca totuşi CNA-ul să funcţioneze stabil pe durata mandatelor indiferent de schimbările de majorităţi parlamentare. Dacă e problema doar a funcţiei de preşedinte, repet, din discuţia pe care am avut-o cu membrii comisiilor de specialitate, cred că modelul CSM-ului este un model funcţional şi foarte bun”, a explicat Victor Ponta.

De menţionat că, potrivit Legii Audiovizualului, „Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus.”

Premierul Victor Ponta a mai declarat astăzi jurnaliştilor că cea mai bună soluţie pentru CNA ar fi să fie aplicat modelul conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, unde preşedintele are mandat de un an şi al cărui mandat nu poate fi reînnoit.

„Din punctul meu de vedere, am vorbit şi cu colegii mei de la Senat şi de la Cameră, cred că soluţia cea mai bună este cea care se aplică la Consiliul Superior al Magistraturii, şi anume, din rândul membrilor CNA, preşedinte maximum un an, cu mandat care nu poate fi reînnoit. E un sistem care funcţionează la CSM şi nu mai lasă loc de discuţii”, a spus Victor Ponta.

CONTEXT. În ultimele luni au apărut două iniţiative legislative de modificare a articolului din Legea Audiovizualului care prevede demiterea membrilor CNA.

Mai exact, o primă iniţiativă, avizată favorabil de majoritatea membrilor CNA, spunea că preşedintele poate fi demis dacă este respins raportul de activitate al instituţiei (proiect care a fost respins astăzi de Camera Deputaţilor). Un al doilea proiect, care a primit aviz negativ din partea membrilor CNA, spunea, printre altele, că membrii urmăriţi penal sunt suspendaţi din funcţie.

În forma actuală a legii, membrii CNA pot fi demişi în două situaţii: atunci când nu-şi exercită funcţia timp de şase luni sau în cazul unei condamnări finale definitive.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus