Skip to main content

Ordonanţă de urgenţă pentru proiectul „bani de la cablişti pentru televiziuni”. TVA mai mică pentru companiile de cablu care cotizează la Fondul audiovizual

 
Satelit
Satelit

Proiectul „bani de la cablişti pentru televiziuni” a ajuns în atenţia Guvernului. Companiile de cablu care vor cotiva cu bani pentru posturile de televiziune vor beneficia de o scădere a Taxei pe Valoare Adăugată. Aceasta este propunerea Guvernului, care pregăteşte şi o ordonanţă de urgenţă în acest sens, la proiectul "bani de la cablişti pentru televiziuni". Cu cât ar scădea TVA-ul, în continuare.

Publicitate

După ce Valentin Jucan, membru CNA, a propus o ordonanţă prin care să se instituie Fondul Audiovizual, iar mai mulţi senatori PNL au iniţiat şi eu un proiect de modificare a legii cu acelaşi conţinut, şi Guvernul are acum un demers asemănător, sub forma unei Ordonanţe de urgenţă.

Ministerul pentru Societatea Informaţională a cerut CNA un punct de vedere pentru o ordonanţă care să ajute televiziunile cu fonduri obţinute de la cablişti. Mai exact, companiile de cablu ar trebui să cotizeze anual cu 5% din veniturile realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin reţelele de comunicaţii electronice.

Ce dă la schimb Ministerul pentru aceste contribuţii? O reducere a Taxei pe Valoare Adăugată la 9% pentru activităţile de retransmisie de programe de televiziune.

„Fondul audiovizual va fi administrat de către un Consiliu al Fondului Audiovizual, alcătuit din 7 membri”, se mai arată în propunerea de Ordonanţă de Urgenţă. Ce nu se mai menţionează în propunerea Ministerului este numărul televiziunilor care pot obţine aceste fonduri, aşa cum era în variantele propuse de Valentin Jucan şi de către senatorii PNL - 12 televiziuni.

„Organizarea şi funcţionarea Fondului Audiovizual şi a Consiliului Fondului Audiovizual vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern. ”

Justificarea Guvernului pentru Ordonanţă:

"Având în vedere dificultăţile financiare persistente cu care se confruntă posturile de televiziune şi radio din România, luând în considerare necesitatea de a oferi publicului românesc programe informative şi educative de cât mai bună calitate, în vederea stimulării performanţei în mediul journalistic, pentru susţinerea acelor posture care alocă resurse financiare şi umane importante pentru producţia şi difuzarea de programe de informative, culturale, şi educative, programe despre care se ştie că sunt costisitoare în termini economici şi, în plus, au valoare comercială redusă comparative cu programele de divertisment, film şi sport,

Luând în considerare faptul că aceste elemente vizează interesul public, constituind o situaţie de urgenţă extraordinară a cărei reglementări nu poate fi amânată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă."

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • radu radu
    Asta ne mai trebuia, un organism politic care sa imparta pomeni cu acte in regula televiziunilor supuse. Cum va mai putea o televiziune sa critice autoritatile fara teama ca va fi taiata de pe lista de pomeni? O astfel de initiativa ar trebui demolata de ziaristii onesti. Cati mai sunt...
  • Dan Dan
    Spre comunism în zbor,
    Călare pe televizor.

Trimite un comentariu

sus