Skip to main content

Ordonanţa Fondului Audiovizual, pas înapoi. Ministrul Comunicaţiilor spune că se vor purta discuţii săptămâna viitoare pe acest subiect

 
televiziune_telecomanda_capital
televiziune_telecomanda_capital

Guvernul renunţă pe moment la ideea de a impune industriei de telecomunicaţii o taxă de 5% pe venituri, la pachet cu reducerea TVA pentru serviciile TV, scrie Digi24. Anunţul a fost făcut de ministrul Comunicaţiilor, după discuţii cu operatorii de telecomunicaţii.

Publicitate

Ordonanţa de urgenţă prin care urma să fie introdusă noua taxă ar fi trebuit să intre în dezbaterea Guvernului la şedinta din această săptămână.

„Propunerea noastră este de a împărţi ordonanţa în două, pentru că este un capitol care se aplică la trecerea de la analogic la digital, partea cealaltă urmând să avem săptămâna viitoare discuţii. Trebuie să vedem în schimb modul în care se va accesa acest Fond, chestiunile fiscale şi cele concurenţiale”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională.

Operatorii de telecomunicaţii s-au plâns că noua taxă este o formă mascată prin care ar urma să fie acordat un ajutor de stat unor televiziuni private, din banii lor şi ai clienţilor.

„Este o problemă de principiu. Nu se poate să iei bani de la companiile private şi să-i redistribui după nişte criterii deocamdată neclare unor alte companii private”, a declarat Nikolai Beckers, director general Telekom România.

„Se împovărează atât utilizatorii finali, cât şi companiile care furnizează servicii audio-vizuale în favoarea unor producători de radio sau televiziune, această subvenţionare intrând cumva la ajutor de stat. Această taxă de 5% va colecta pentru aceste companii private 160 de milioane de euro anual”, spune Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS & RDS.

Nici reprezentanţii Orange nu sunt de acord cu proiectul de ordonanţă de urgenţă. Ei sunt îngrijoraţi şi privind modul în care vor fi folosite fondurile colectate.

Un semnal de alarmă trag şi americanii de la UPC. Oficialii operatorului de cablu spun că propunerea legislativă reprezintă o gravă ingerinţă în relaţiile dintre operatorii economici. Practic, banii colectaţi în Fondul Audiovizual nu reprezintă altceva decât un ajutor de stat pentru care ar fi nevoie de autorizarea Comisiei Europene.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus