Skip to main content

Realitatea TV, amendată cu 7.000 de lei după ce Rareş Bogdan a spus despre Ponta că este un „infractor dovedit”

 
Rares Bogdan
Rares Bogdan

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să amendeze postul Realitatea TV cu suma de 7.000 de lei pentru afirmaţiile făcute de realizatorul Rareş Bogdan despre premierul Victor Ponta.

Publicitate

Vizate au fost emisiuni din 14 martie, respectiv, 5 iunie. În cazul din 5 iunie, este vorba chiar de ziua în care DNA a anunţat că premierul Victor Ponta este urmărit penal.

(n.r. - PSD) Este un partid cu o istorie mult prea mare pentru a încerca să facă zid în jurul unui infractor dovedit. Deci astăzi avem la conducerea României un infractor. Mi-am asumat asta luni, marţi şi miercuri când am spus pe post şi am fost apostrofat. Ei bine, repet, la conducerea României astăzi, la Palatul Victoria, în funcţia de premier se află un infractor.”, a spus Rareş Bogdan când a intrat în direct în emisiunea Denisei Rifai, chiar în ziua în care premierul Ponta a fost chemat la DNA pentru a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

Membrii CNA au considerat că, prin afirmaţiile lui Rareş Bogdan, a fost încălcat art 40, alineat 1 şi 2 din Codul Audiovizual, ce prevede că atunci când sunt aduse acuzaţii unor persoane, acestea trebuie dovedite. Totodată, moderatorul trebuie să intervină atunci când un invitat face acuzaţi nesusţinute de dovezi.

O altă emisiune vizată a fost Actualitatea Românească din 14 martie, prezentată de Octavian Hoandră, în care invitat a fost regizorul Ioan Cărmăzan, fost membru CNA, a discutat despre Iosif Costinaş, unul dintre susţinătorii Punctului 8 de la Timişoara, despre care acesta a afirmat că ar fi fost informator la Securitate. „Iosif Costinaş, jurnalist, cineclubist, prietenul meu, unul din oamenii excepţionali, care a luptat, care a devenit anticomunist. Era cel mai convins anticomunist. Acum trei sau patru ani de zile, doamna prorector, Pia Brînzeu, mi-a arătat raportul că era informatorul Securităţii. Fac publică chestia asta pentru că nu mi-e... nici măcar nu-mi convine. Chiar nu-mi convine ideea, dar ăsta este adevărul”, a spus atunci Cărmăzan.

Ce spune art ART. 40  din Codul Audiovizual:

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.
(2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • andipanda andipanda
    Corect,Dan.
  • dan dan
    pai daca esti urmarit esti urmarit penal, suspect dar in nici un caz dovedit, asta este cand ai o decizie definitiva si irevocabila si e valabila pt orice cetatean indiferent ca e om politic sau nu, ca ne place de el sau nu... dar era greu gandit asta Marioaro
  • maria maria
    da, primplagiatorul viorle, viorele este un, urmarit penal! cind esti urmarit penal cum te numesti?

Trimite un comentariu

sus