Skip to main content

CNA a dat aviz negativ propunerii unui senator de a interzicere mediatizarea excesivă a cazurilor de sinucidere

 
CNA
CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să dea aviz negativ propunerii unui senator UNPR de a modifica Legea Audiovizualului astfel încât să fie interzisă mediatizarea excesivă a sinuciderilor şi a tentativelor de suicid.

Publicitate

Propunerea a venit din partea Senatorul UNPR, Marian Vasiliev, care propune şi o amendă de 20.000 de lei pentru cei ce nu respectă legea. Mediatizarea ar fi interzisă pe TV, radio, dar şi în presa scrisă şi online (deşi CNA nu are atribuţii decât în domeniul audiovizualului).

„Interzicearea mediatizării suicidului şi a tentativelor de suicid nu reprezintă sub nicio formă o limitare a libertăţii de exprimare a presei. (...) Consider însă că o mediatizare excesivă a cazurilor de suicid duce la amplificare a acestui fenomen în societatea românească.”, se arată în expunerea de motive a senatorului Vasiliev.

Radu Herjeu, membru CNA, a precizat în cadrul şedinţei că există deja articole în Legea audiovizualului care permit sancţionarea unor astfel de derapaje.

Cum arată propunerea legislativă:

Art 1. Se interzice tuturor mijloacelor media, incluzând posturile de televiziune, radio, presă scrisă (inclusiv ediţiilor online ale acestora) mediatizarea excesivă (dezbateri, opinii ale specialiştilor, interviuri, reportaje, anchete, editoriale etc) a cazurilor de suicid, precum şi a tentativelor de suicid.

Art 2. Este permisă doar prezentarea scurtă, sub formă de ştire, fără utilizarea de fotografii sau imagini video, excluzând chiar şi formele atenuate („blurate”).

Art 3. Nerespectarea articolului 1 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de 20.000 de lei.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus