Skip to main content

BRAND STORY. Cu cărţile pe faţă. Danone şi miturile din jurul produsului: Cu lapte sau fără lapte? De unde sunt bacteriile din iaurt?

 
Cisterna Danone
Cisterna Danone

SECŢIUNE SPONSORIZATĂ. "Senzaţional: o cisternă cu lapte a fost văzută intrând pe poarta fabricii Danone!", "Danone retrage de pe piaţă tone de iaurt contaminat cu lactoză, deoarece conţine urme de lapte". "Danone dă garanţie pe viaţă la iaurturi" (TimesNewRoman). Sunt doar câteva dintre ironiile din jurul mărcii de iaurt. De unde au pornit aceste "mituri"?

Publicitate

Veţi afla, în materialul care urmează, fiecare detaliu legat de fabricarea iaurtului, informaţii care demontează, pe rând, fiecare dintre miturile legate de produs. Iaurtul este sau nu cu lapte? Produsul contine substanţe chimice? De unde sunt bacteriile din iaurt? De ce termenul de valabilitate este lung de o lună? De altfel, Danone a dezvoltat şi un site dedicat - Deschide Danone - în care răspunde oricaror intrebari ale consumatorilor despre produsele sale.

Miturile, înainte de a fi detaliate:

1. Mit: Iaurtul nu este făcut cu lapte. Adevăr: laptele e principalul ingredient

2Mit: iaurtul nu e natural pentru ca include lapte praf. Adevăr: laptele praf ar face iaurtul mult prea scump

3Mit: Iaurtul nu e natural pentru ca are termen de valabilitate mare. Adevăr: un produs fabricat igienic, cu materii de calitate, nu se strică

4Mit: Iaurtul cu fructe contine mult zahar si nu e recomandat. Adevăr: are glucide cam cât un măr

5Mit: un colorant din gandaci e folosit in iaurturi. Adevăr: Danone nu conţine carmin

6Mit: Bacteriile din iaurt sunt de origine fecala sau vaginala. Adevăr: bacteria e extrasă din produse lactate

7Mit: iaurtul contine chimicale şi prafuri. Adevăr: iaurtul înseamnă lapte şi fermenţi

Înainte de explicaţii, câteva detalii despre istoria Danone şi despre fabrica din România:

Primul iaurt Danone a fost produs cu aproape 100 de ani în urmă, in Spania, de catre Isaac Carasso, cu fermenţi de la Institutul Pasteur, pentru a ajuta copiii care sufereau de infecţii intestinale. Iniţial, a fost comercializat in farmacii.

În România este cea mai performanta fabrică Danone din Europa, care a devenit centru regional de producţie atât pentru Europa de Sud Est, cât şi pentru alte ţări europene: 1 milion de iaurturi Danone sunt livrate zilnic în România, pe pieţe din UE şi ţări terţe. In prezent, 1 din 2 iaurturi consumate în România poartă marca Danone.

Miturile, unul câte unul:

1. Mit: iaurtul nu se face cu lapte. Adevăr: laptele e principalul ingredient

Din ce altceva s-ar face un iaurt, dacă nu din lapte? Toate iaurturile realizate in fabrica Danone din Bucuresti sunt fabricate din lapte şi din fermenti. Anual, se colectează aproximativ 50 de milioane tone de lapte proaspat de la fermele romanesti.

Reteta de baza pentru obtinerea iaurtului e aceeasi, fie ca il facem acasa sau in fabrica, de aproape 9.000 de ani, de la primele mentiuni despre aparitia lui in consum: pentru a obtine iaurt nu ai nevoie de altceva decat de lapte lasat la prins, adica la fermentat, cu ajutorul bacteriilor.

2. Mit: iaurtul nu e natural pentru ca include lapte praf. Adevăr: laptele praf ar face iaurtul mult prea scump

Unul dintre miturile care circula despre iaurturi este că acestea sunt facute din lapte praf, drept pentru care nu sunt naturale. Mit demontat din raţiuni economice: laptele praf este mult mai scump decât cel natura. Rezultatul: fabricarea integrala a iaurtului din lapte praf ar presupune un cost de productie foarte mare, facand produsele total necompetitive pe piata. Ar fi prea scumpe. Astfel, în unele reţete (nu este însă cazul iaurturilor Danone din România), laptele praf se poate adăuga pentru a suplimenta cantitatea de proteina si a asigura un produs mai nutritiv, dar in cantitati foarte mici, de sub 1%.

Danone nu foloseste lapte praf in acest moment in retetele produselor romanesti.

Oricum, este important să ştim că laptele praf este lapte deshidratat si este fabricat pentru a putea stoca excesul de lapte din perioada de vara si pentru anumite aplicatii specifice, cum sunt formulele de lapte pentru sugari si copiii mici. Laptele praf este un produs natural si nu avem nici un motiv sa il privim cu suspiciune.

3. Mit: Iaurtul nu e natural pentru ca are termen de valabilitate mare. Adevăr: un produs fabricat igienic, cu materii de calitate, nu se strică

Explicaţia este simplă: iaurtul ţine mai mult, datorită procesului de fabricaţie, a materiilor prime folosite şi a depozitării la rece. Mai exact: fermentarea, sararea, acidularea, adaosul de zahar sau uscarea fac ca alimentele sa isi pastreze calitatile timp indelungat.

Un aliment preparat din materii prime de calitate si pregatit igienic si cu grija nu contine bacterii de alterare, deci nu se strica. Zacusca sau conservele fierte la bain Marie acasa dureaza luni de zile, fara conservanti si fara lant de frig. Daca produsele sunt realizate in conditii perfecte de igiena sunt protejate de contaminarea cu factori de alterare.

Gasiti aici mai multe explicatii de la Managerul de Laborator al fabricii, Florentina Siulea:

4. Mit: Iaurtul cu fructe contine mult zahar si nu e recomandat. Adevăr: are glucide cam cât un măr

Blamam adesea iaurtul cu fructe, dar uitam sa ne intrebam cat zahar are o ciocolata, o prajitura sau alt desert. In plus sa nu uitam ca zaharul, consumat in cantitati ponderate ne aduce necesarul de energie.

Iaurtul cu fructe aduce cam tot atatea glucide cat un mar, si mult mai putine glucide, grasimi si calorii decat o prajitura. Asadar, locul iaurtului cu fructe este la gustarea dintre mese sau ca desert dupa masa de pranz.

5. Mit: un colorant din gandaci e folosit in iaurturi. Adevăr: Danone nu conţine carmin

A circulat si acest zvon, asa ca ne-am uitat pe eticheta; nu am gasit carmin pe nicaieri, asa ca i-am intrebat pe cei de la Danone care este adevărul. Ce au raspuns?

Produsele noastre cu fructe (si, evident, si cele albe) NU contin acest colorant. Pentru informarea corecta a citititorilor dumneavoastra, e bine sa stiti ca acest ingredient este un colorant rosu natural, descoperit si utilizat de azteci de acum 500 de ani, si este foarte mult utilizat in industria alimentara si in zilele noastre. Nu este un colorant chimic si nu are efecte secundare asupra sanatatii omului.

6. Mit: Bacteriile din iaurt sunt de origine fecala sau vaginala. Adevăr: bacteria e extrasă din produse lactate 

Desi acest mit a circulat mult si nedocumentat mai ales in mediul online, este o speculaţie cu totul eronata. Originea bacteriilor din iaurt a fost, de multe ori pusă sub semnul întrebării. De unde vin?

Bacteria folosita in cazul iaurturilor Activia, de exemplu, se numeste Bifidus Actiregularis sau, stiintific, Bifidobacterium Animalis subspecia Lactis. Originea sa este din produse lactate si este dovedita prin analiza genomica.

Informatiile false despre bacterii se bazau, posibil, pe confundarea subspeciei bacteriei Bifidobacterium animalis, respectiv animalis, nu lactis, care este insa o bacterie diferita si care nu este utilizata de Danone in produsele sale. Danone foloseste exclusiv bacterii provenite din produse lactate.

7. Mit: iaurtul contine chimicale şi prafuri. Adevăr: iaurtul înseamnă lapte şi fermenţi

Daca facem o comparatie intre iaurtul produs acasa si cel de fabrica, una dintre principalele diferente este data de bacteriile care fermenteaza laptele: in fabrica fermentii sunt mereu la fel si strict controlati, acasa nu stim cu exactitate ce bacterii din aer sau de pe vase vor participa la fermentare sau ajung in lapte si il pot altera.

Iaurtul inseamna lapte si fermenti, adica bacterii lactice benefice. Chiar daca in perioada moderna iaurtul este obtinut urmand aceeasi reteta milenara, lapte si fermenti, un lucru s-a schimbat fundamental: igiena si calitatea productiei.

Pentru Danone, asigurarea unor produse de calitate e un proces care incepe inca de la colectarea laptelui. Igiena perfecta este pastrata pe intreg fluxul de fabricatie, iar atat laptele cat si iaurtul rezultat sunt verificate in fiecare etapa de fabricatie, in laboratoare specializate. In final, paharele de unica folosinta, inchise ermetic, protejeaza foarte bine iaurtul de la degradare sau contaminare cu bacterii de alterare.

VIDEO. Procesul de fabricaţie al iaurturilor Danone

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dan dan
    cel mai fals e covalact, cu prea bun prea ca la tara
    daca la ei gasiti vreun produs fara lapte praf sa ma anuntati
    iar eu stiu ca bunica nu facea iaurt sau branza cu lapte praf
  • manuela manuela
    te iubesc!
  • eu eu
    Mit: Nu cumpăr produse Danone.
    Adevar: Nu consum produse Danone.

Trimite un comentariu

sus