Skip to main content

Amintirile lui Stelian Tănase. Cum i-a propus Crin Antonescu să preia şefia TVR şi ce s-a întâmplat la primul Comitet Director: "Zgabercea, lupul alfa"

 
Stelian Tanase
Stelian Tanase

La final de mandat, Stelian Tănase a publicat pe blogul său un serial despre prima săptămână la conducerea TVR. Fostul preşedinte-director general al TVR, demis ieri de Parlament prin respingerea raportului de activitate al postului public, povesteşte cum i-a propus Crin Antonescu să preia şefia Televiziunii Române, dar şi cum a fost la primul Comitet Director, unde Cristian Zgabercea era "lupul alfa".

Publicitate

Stelian Tănase, despre o întâlnire acasă la el, în 2013, cu Crin Antonescu şi Eduard Hellvig (actual director SRI, pe atunci secretar general al PNL):

"(Crin Antonescu - n.r.) Îmi cere abrupt să preiau TVR. (...) De ce aş face-o? Acolo e o mizerie, spun. (...) Nu se înhamă nimeni la aşa ceva decît dacă nu e în toate minţile. Există un argument in favoarea ideii, spune Antonescu. USL are 70% in Parlament, pe această bază poţi să faci reformă. Poţi să faci ce vrei, noi te susţinem. Şi dacă se rupe USL, ce fac? îi întreb pe amîndoi, dau de Dracu, toate premisele astea ar fi răsturnate. Rămin în ofsaid. Antonescu îmi dă asigurări că USL nu se va rupe în 2014, ci în 2016. Aşa, e înţeles cu Ponta", povesteşte Stelian Tănase într-o material publicat pe blogul său sub titlul "Fragmente de jurnal".

Stelian Tănase relatează cum Crin Antonescu, aflat în vizită la el, l-a sunat pe Victor Ponta pentru a se înţelege asupra şefie TVR.

"Antonescu il sună pe Ponta şi se înţeleg asupra numelui meu. Ponta e surprins că Antonescu a prins un personaj de anvergura mea (îmi spune Antonescu mulţumit după ce închide). Sunt in criză de timp , se închide sesiunea şi nu aveau om. Ponta e de acord. OK. De fapt frica PNL e că PSD va prelua TVR dacă liberalii nu vin rapid cu o propunere de nerefuzat. Aşa s-a ajuns la mine", povesteşte Tănase.

Tănase povesteşte pe blogul său cum a fost la primul Comitet Director, la început de mandat, pe 26 decembrie 2013.

"Primul Comitet Director la o masă prelungă, refuz să stau in capul ei. Nu ştiu cum se prezidează o şedinţă. Sunt privit cu ironie, ca un fraier. Urmează să fiu devorat de piranha şi nici nu va dura mult. Le spun de inceput ca să liniştesc spiritele că toată lumea rămîne pe locuri. Un an de zile nu schimb pe nimeni. Să îşi vadă de treburi în continuare. Nu par impresionaţi. La încrengăturile politice care sunt aici nu se sinchisesc, normal.

Toţi au venit in TVR cu proptele, au protectori puternici. X e ruda cuiva intangibil. Y face afaceri cu baronul Q. Etc. Nici legea nu mă ajută, nu am cum să dau afară pe absolut nimeni. D-aia am preferat să anunţ pacea. Cîteva perechi de ochi se uită fix la mine. Mă măsoară să vadă cine sunt, la ce să se aştepte.

Inevitabilele glumiţe despre microfoane ascunse, camere video care ne inregistrează, servicii secrete, telefoane ascultate. Apropo, toată lumea are telefoane mobile pe masă. Mă intreb ciţi dintre cei de faţă sunt agenţi. TVR a fost dintotdeauna, de la înfiinţare infestat de agenţii Securităţii. Nu cred că după 89 au fost retraşi. Dimpotrivă, au fost recrutaţi şi paraşutaţi şi mai mulţi.

Adunarea asta care-şi zice CD e dominată de Zgabercea, lupul alfa. Toţi par dornici să-l servească, să se gudure. El dă tonul, el e jupînul. Zgabercea indică felul in care trebuie să se voteze un punct sau altul şi ceilalţi se supun ca nişte copii cuminţi", scrie Stelian Tănase pe blog, în articolul Jurnal teverist.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mm Mm
    Ca a stat sau nu e una,insa povestea e foarte plauzibila daca stii cum se invart treburile la firmele de stat.
  • doru manciu doru manciu
    Nu pot intelege de ce faceti publicitate zoaielor lansate de acest om de nimic. E josnic ceea ce face Stelian Tanase. Dar relevant pentru caracterul sau infect. Omul acesta e profesor universitar? Conduce doctorate? Un delator? Pai daca s-a lamurit asa de devreme cu relele din TVR de ce a stat acolo pina a fost dat afara? Ca sa incaseze nemeritat lunar echivalentul a 4700 de euro?

Trimite un comentariu

sus