Skip to main content

Niciunul dintre şefii TVR din ultimii 15 ani nu şi-a dus mandatul pînă la capăt. Trei demiteri şi trei demisii, toate din motive politice

 
tvr
tvr

Istoria Televiziunii din ultimii 15 ani arată că niciunul dintre preşedinţii care au condus-o nu şi-a dus mandatul până la capăt. Indiferent că au fost demişi de Parlament sau că şi-au dat demisia, toţi au părăsit mai devreme poziţia de conducere din motive care au legătură cu politica.

Publicitate

Paginademedia.ro trece în revistă ce s-a întâmplat la şefia TVR în ultimii 15 ani, cum au fost numiţi şi apoi demişi preşedinţii instituţiei.

Reamintim că Parlamentul a respins ieri raportul de activitate al TVR, ceea ce echivalează cu demiterea consiliului de administraţie şi a preşedintelui Stelian Tănase. Tănase a invocat deseori presiuni politice şi, în ultimele zile, chiar un telefon direct din partea ministrului de interne Gabriel Oprea. Şi în faţa Parlamentului, Tănase a vorbit despre imixtiuni politice în politica editorială, care ar fi avut efecte în rezultatele de audienţă.

1. Cristian Hadji-Culea, singurul mandat complet

Singurul preşedinte al TVR care şi-a dus mandatul până la capăt a fost Cristian Valeriu Hadji-Culea. El a fost numit in data de 14 octombrie 1998, la propunerea PNL şi a deţinut şefia TVR până în data de 9 iulie 2002.

2. Valentin Nicolau: fost consilier al lui Adrian Năstase, demisie după trei ani şi un conflict cu Adrian Păunescu

Valentin Nicolau era cunoscut ca fondator al editurii Nemira.  Era şi consilier al premierului de atunci Adrian Năstase, pe cultură, educaţie, cercetare şi turism, înainte să preia conducerea TVR. A fost numit preşedinte director general al SRTv în data de 9 iulie 2002 şi a ocupat această funcţie până la 27 iunie 2005. Din punct de vedere editorial, în perioada 2002-2004, ştirile erau pline de materiale despre premierul Adrian Năstase.

Valentin Nicolau a demisionat din funcţie la trei ani de la numire şi şi-a motivat decizia prin ingerinţele politice în activitatea TVR şi prin refuzul guvernantilor de a schimba Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societatii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

Demisia lui venea la şase luni după alegerile parlamentare. Înainte de demisie, a avut un conflict deschis cu Adrian Păunescu, pe atunci preşedintele comisiei parlamentare de cultură şi massmedia din Senat. TVR a difuzat, la vremea respectivă, câteva materiale de arhivă deloc prietenoase la adresa lui Adrian Păunescu, chiar în perioada în care parlamentul discuta situaţia televiziunii publice. Valentin Nicolau a încetat din viaţă în acest an, în luna ianuarie.

3. Tudor Giurgiu, cel mai tânăr şef al TVR: "sindicatele fac partizanate politice"

Una dintre cele mai surprinzătoare numiri la şefia TVR a fost Tudor Giurgiu, regizor care avea puţin peste 30 de ani la data preluării funcţiei. A ocupat funcţia de preşedinte al SRTv din data de 27 iunie 2005 până în data de 28 iunie 2007.

În data de 4 mai Tudor Giurgiu a anunţat că demisionează de la conducerea TVR pentru că nu poate garanta independenţa editorială a televiziunii publice şi pentru că, în opinia lui, sindicatele SRTv fac partizanate politice. El invoca faptul că preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, scrisese pe un memoriu trimis de sindicatele din TVR că "a avem in vedere colaborarea cu sindicatele". În perioada lui Tudor Giurgiu, TVR a decis externalizarea mai multor programe ale instituţiei, ceea ce a agitat apele în interiorul televiziunii publice.

În scrisoarea de demisie, Giurgiu vorbea despre faptul că "o anume parte a spectrului politic si-a facut un scop in sine din a incerca sa puna mana pe televiziunea publica".

Demisia lui Giurgiu intra in vigoare în data de 3 iunie 2007, dar el a fost numit preşedinte director general până la numirea de către Parlamentul a unui nou Consiliu de Administratie al SRTv şi, ca urmare, a ocupat această funcţie până în data de 28 iunie 2007.

4. Alexandru Sassu: o prezenţă discretă şi un conflict cu şeful ştirilor, Rodica Culcer

În iunie 2007, Alexandru Sassu a fost validat de camerele reunite ale parlamentului pentru funcţia de Preşedinte - Director General (interimar) al TVR. El a fost numit în această funcţie la propunerea PSD.

Alexandru Sassu şi-a încheiat la finalul lunii martie 2010 mandatul de şef al TVR - care i-ar fi expirat pe 20 iunie 2011 - după votul Parlamentului şi după mai multe conflicte de-a lungul timpului cu angajaţii TVR.

La câteva luni de la numire, a intrat în conflict cu directorul de ştiri Rodica Culcer, după ce Jurnalul TVR a difuzat imagini cu interceptări din dosarul Cataboşul, cu Decebal Traian Remeş (ministru al agriculturii) şi cu Ioan Avram Mureşan (fost ministru al agriculturii). În 2008, Rodicăi Culcer i s-au limitat atribuţiile editoriale.

Alexandru Sassu a acuzat şi el ingerinţe politice din partea lui Emil Boc în politica editorială a postului. El a spus că Televiziunea Publică nu va fi una depolitizată, atât timp cât premierul Emil Boc îi cere o emisiune săptămânală, la TVR.

Preşedintele Traian Băsescu a refuzat, la vremea respectivă, să vină la vină la emisiuni la TVR "cât timp Sassu este preşedinte".

Sassu a fost unul dintre cei mai absenţi preşedinţi ai TVR pe scena publică, cu rare apariţii şi puţine interviuri acordate cât timp a condus instituţia.

5. Alexandru Lăzescu. Emil Boc, nemulţumit: a făcut prea puţin pentru partid

Alexandru Lăzescu a fost preşedinte-director general al TVR în perioada iunie 2010 - 12 iunie 2012, fiind la momentul respectiv numit membru în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române la propunerea preşedintelui României Traian Băsescu. Pe 12 iunie 2012 raportul de activitate pe anul 2011 al Televiziunii Române a fost respins de plenul reunit al Parlamentului, votul negativ al parlamentarilor echivalând cu demiterea lui Alexandru Lăzescu din fruntea TVR.

Cu câteva luni înainte de demiterea lui Lăzescu, Adevărul scria că Emil Boc s-ar fi declarat nemulţumit că Lăzescu a făcut prea puţin pentru partid.

Parlamentarii USL l-au acuzat pe Alexandru Lăzescu de management defectuos, iar cei ai PDL nici nu au fost prezenţi la discutarea raportului.

6. Claudiu Săftoiu. O restructurare şi un mandat de un an

Înainte de Stelian Tănase, director al TVR a fost Claudiu Săftoiu, numit după ce câteva săptămâni interimar a fost Radu Călin Cristea (acum membru CNA). Săftoiu a fost tot propunerea Partidului Naţional Liberal. Claudiu Săftoiu a fost validat pe 3 iulie 2012 de plenul reunit al Parlamentului pentru funcţia de Preşedinte-Director General (PDG) al TVR. După un an şi jumătate, în decembrie 2013, Claudiu Săftoiu şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte-director general al TVR la Birourile permanente ale Parlamentului.

Săftoiu a încercat o restructurare a TVR, cu sute de oameni disponibilizaţi. A obţinut şi un acord din partea Guvernului României, un memorandum prin care datoriile către buget ale televiziunii publice au fost eşalonate pe mai şapte ani.

Demisia lui Claudiu Săftoiu a venit chiar înaintea şedinţei de plen reunit în care urma să fie dezbătut şi votat raportul de activitate al TVR. Crin Antonescu şi Victor Ponta discutaseră deja la Senat pe subiectul schimbării lui Săftoiu. În demisie, Săftoiu vorbea despre imposibilitatea respectării obligaţiilor din Meomorandului Guvernului, dar şi despre neadoptarea, de către factorii de decizie politici, a schimbărilor legislative care să permită redresarea TVR.

7. Stelian Tănase, conflicte politice pe faţă

Stelian Tanase a fost numit de plenul reunit al Parlamentului în funcţia de preşedinte director general interimar al TVR la jumătatea lunii decembrie 2013. Propunerea a venit din partea Partidului Naţional Liberal. Tănase a fost interimar până în 16 iunie 2014 când a fost validat de Parlament în funcţia de preşedinte director general plin al TVR.

Ruptura dintre PNL şi PSD a clătinat şi conducerea TVR. Deşi avea un plan de eşalonare a uriaşelor datorii istorice (făcut în perioada în care Claudiu Săftoiu conducea instituţia), TVR nu a reuşit să se redreseze, iar problemele financiare s-au adâncit.

Conflictele cu substrat politic au fost la ordinea zilei. Anul trecut, în toamnă, Stelian Tănase declara pentru Paginademedia.ro că "se doreşte scoaterea de pe post a emisiunilor prezentate de Sorin Avram (Vorbeşte liber) şi Cornel Nistorescu" şi că "Problema reală este independenţa televiziunii".

În toamna anului trecut, PNL vorbea de faptul că PSD încearcă să ţină sub control TVR, în timp ce premierul Victor Ponta spunea că TVR este "televiziunea opoziţiei." Urmare a tensiunilor din TVR, Corneliu Calotă, purtător de cuvânt al lui Victor Ponta şi totodată membru în consiliul de administraţie al TVR a fost retras din conducerea televiziunii publice, anunţul fiind făcut de premier, cu ironii la adresa lui Stelian Tănase: "este un om atât de vertical şi de puternic încât nu îl poate influenţa nimeni", cu "verticalitatea şi competenţa proverbiale".

În această vară, tensiunile au culminat cu blocarea conturilor TVR pentru neplata tranşei de taxe către ANAF. După cazul telefonului dat de Gabriel Oprea lui Stelian Tănase de pe telefonul lui Rareş Bogdan, PSD, prin Liviu Dragnea, a cerut analizarea raportului de activitate al TVR, având ca rezultat demiterea întregii conduceri a TVR.

 Lista preşedinţilor TVR din 1990 şi până în prezent:
Aurel Dragoş Munteanu. 28 februarie 1989- 9 februarie 1990
Răzvan Theodorescu. 9 februarie 1990-9 iulie 1992. Numit prin decret al lui Ion Iliescu, preşedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN). După demisia lui, a urmat un interimat asigurat de Eugen Preda
Paul Everac. 27 ianuarie 1993-11 ianuarie 1994. Propus de PDSR
Dumitru Titus Popa. 11 ianuarie 1994-19 decembrie 1996. Numit prin decizie a Guvernului
Stere Gulea. 16 decembrie 1996-9 iulie 1998. A urmat un scurt mandat interimar al lui Bogdan Postelnicu, la conducerea primului consiliu de administraţie al TVR votat de Parlament.
Cristian Hadji-Culea. 14 octombrie 1998- 9 iulie 2002. Propus de PNL. A condus primul Consiliu de Administraţie al TVR.
Valentin Nicolau. 9 iulie 2002-27 iunie 2005. Din partea PSD.
Tudor Giurgiu. 27 iunie 2005-28 iunie 2007. Propus de PNL
Alexandru Sassu. 2007-martie 2010
Alexandru Lăzescu. iunie 2010 - 12 iunie 2012
Claudiu Săftoiu. iulie 2012-decembrie 2013
Stelian Tănase. decembrie 2013-septembrie 2015

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Horea Horea
    @gogu

    " Deci, cine sunt adevaratii vinovati pt situatia in care este acum TVR?


    Scurt: clasa politica. Partidele din Romania "democrata".
  • gogu gogu
    Oare de ce niciunul dintre ei nu a fost numit pe competente profesionale clare, pe experiente manageriale in media si avand un contract clar de obiective pe care sa le indeplineasca? De ce niciunul dintre ei nu a avut "o fisa a postului" asa cum are fiecare angajat la stat si nu a avut evaluari periodice pentru a se vedea competentele si a evita dezastrul la care s-a ajuns? Si aici nu ma refer doar la Presedintele televiziunii, ci si la membrii CA. Toti se leaga de evaluarea si angajarea sau disponibilizarea angajatilor TVR (in functie de propriile interese sau exercitii de imagine) dar pe ei cine ii trage la raspundere pentru obligatiile pe care le au fata de TVR si pentru banii (frumosi) pe care ii iau fara sa ii merite? Deci, cine sunt adevaratii vinovati pt situatia in care este acum TVR?

Trimite un comentariu

sus