Skip to main content

Tănase, către Parlament: Fără sprijinul instituţiilor statului, TVR nu-şi poate îndeplini misiunea. Despre respingerea raportului postului public: E ca în romanul "Cronica unei morţi anunţate" de Marquez

 
Tănase, către Parlament: Fără sprijinul instituţiilor statului, TVR nu-şi poate îndeplini misiunea. Despre respingerea raportului postului public: E ca în romanul "Cronica unei morţi anunţate" de Marquez

Preşedintele-director general al TVR, Stelian Tănase, a transmis Camerei Deputaţilor o scrisoare în care susţine că situaţia televiziunii nu se poate remedia doar prin diminuarea cheltuielilor, subliniind că, fără sprijinul instituţiilor statului, TVR nu-şi va mai putea îndeplini misiunea publică, scrie Mediafax.

Publicitate

"Situaţia financiară dezastruoasă nu poate fi remediată doar prin eforturile noastre susţinute de diminuare a cheltuielilor şi de eficientizare a activităţii. Fără sprijinul instituţiilor statului - Guvern, Parlament şi Preşedinţie -, Televiziunea Română se va afla, mai devreme sau mai târziu, în imposibilitatea de a-şi mai putea îndeplini misiunea", susţine Stelian Tănase, în scrisoarea adresată Camerei Deputaţilor, înscrisă pe ordinea de zi a Biroului Permanent de miercuri.

Preşedintele-director general al TVR afirmă că una dintre problemele cu care se confruntă instituţia se referă la drepturile salariale prevăzute în Contractul Colectiv (CC) la nivel de Unitate din perioada 2008 - 2012, care au rămas neaplicate, fiind vorba despre indexarea anuală a salariilor de încadrare cu indicii inflaţiei şi de aplicarea sporului de fidelitate prevăzut în CC.

"La data întocmirii acestei situaţii, dintr-un total de circa 1.300 de salariaţi petiţionari, 1.100 au obţinut deja certificate de grefă care obligă SRTv la punerea în aplicare, cu celeritate, a deciziilor de indexare a salariilor începând cu luna aprilie 2012", spune Stelian Tănase în textul scrisorii, adăugând că estimările interne arată că valoarea despăgubirilor pentru perioada 2012 - 2015 este de circa 40 de milioane de lei.

Tănase precizează că sumei de 40 milioane de lei i se adaugă, "în urma recalculării salariilor actuale cu indicii cumulaţi ai inflaţiei aplicaţi asupra valorii salariului lunar pentru perioada 2000 - 2012, costul diferenţei salariale lunare se evidenţiază începând cu luna iunie 2015 şi care va fi de 2,2 milioane de lei lunar, adică 15 milioane de lei".

De asemenea, aproximativ 95 dintre angajaţii petiţionari au obţinut hotărâri pe fond ale instanţei care obligă SRTv să plătească sporul de fidelitate pentru perioada 2010 - 2013, în valoare de circa 4,9 milioane de lei.

Textul scrisorii mai arată că încasările medii lunare ale SRTv, provenite "în principal din taxa TV şi o mică parte din publicitate", sunt de maximum 25 de milioane de lei, din care se asigură funcţionarea curentă a societăţii.

Stelian Tănase propune o serie de măsuri "care ar putea duce la salvarea şi garantarea independenţei economice şi politice a televiziunii publice", între care indexarea taxei TV - cea mai scăzută din Europa, modificarea şi completarea HG nr. 978/2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune în sensul actualizării prevederilor la nivelul schimbărilor tehnologice la zi, precum şi pentru reglementarea procedurii privind controlul în domeniul plăţii taxei TV şi constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor şi penalităţilor.

Totodată, Stelian Tănase cere "reducerea cotei TVA pentru activităţile specifice postului public de televiziune", oferind cu titlu de exemplu cota TVA de 9% în turism şi alimentaţie şi de 5% la cărţi, precum şi reducerea contribuţiei pentru Centrul Naţional al Cinematografiei, de la 15% aplicată la veniturile proprii obţinute din publicitate, la 3%, cât plătesc restul posturilor TV.

CONTEXT. Comisiile de cultură ale Parlamentului au respins, ieri, raportul de activitate al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pe anul 2014, cu 17 voturi "pentru" şi unul "împotrivă", raportul comisiilor urmând să fie supus dezbaterii plenului Parlamentului, un rezultat negativ echivalând cu demiterea Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, inclusiv a preşedintelui-director general, Stelian Tănase.

Contactat de Mediafax, Stelian Tănase - care se află la conducerea SRTv din decembrie 2013 (iniţial ca director general interimar şi, din iunie 2014, ca preşedinte-director general) - a spus că respingerea raportului TVR este un deznodământ aşteptat încă din mai-iunie.

"Cred că, întâi de toate, trebuie să treacă o zi-două ca să se aşeze puţin lucrurile, să vedem. N-am o reacţie nici pozitivă, nici negativă. Sunt un om calm, întotdeauna am fost aşa, aşa că nu... Ca să spun aşa, deznodământul era de aşteptat încă din mai-iunie. Au mai făcut încercări să adune cvorumul, de data asta au reuşit. Era clar că nu va fi o discuţie pe raport, ci va fi respingerea lui. Se ştia dinainte din cauza componenţei (Parlamentului, n.r.) şi cu asta basta. Este un mecanism care funcţionează aritmetic să zic aşa", a declarat Stelian Tănase.

"Este o judecată strict politică, aveau nevoie să aducă sub control televiziunea. Asta au făcut. Şi era de aşteptat, deci n-a fost nicio surpriză pentru nimeni. Nu e o surpriză, ca să ne mirăm, să zicem breaking news. Nu, este un lucru pe care toată lumea îl aştepta. E ca în romanul ăla lu' Marquez, «Cronica unei morţi anunţate». Toată lumea ştia că ăsta va fi deznodământul. De aia, ca să zic aşa, ne-a găsit pe toţi calmi, liniştiţi, ştiam că asta se va întâmpla. Toată lumea şi-a făcut socotelile".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • claudia claudia
    Domnule Stelian Tanase, tot respectful ca om de cultura, dar ca manager sunteti sub orice critica. De ce nu se lanseaza nou griia la TVR1, TVR2, TVR3 pentru noul sezon? Ce faceti atatea milioane de lei din taxe si reclame? Daca nu sunteti competent, lasand l o parte apartenenta politica, cedati locul uniu manager cu experienta. TVR nu seaman nici pe departe cu BBC. De ar semana macar cu FRANCE2, FRANCE43, FRANCE 5 ar fi minuat.
  • doru manciu doru manciu
    Tanase a fost numit interimar la dorinta PNL pe vremea cind exista USL. La ruperea acesteia, Tanase, dornic de functii si de bani (4700 de euro pe luna nu-s de lepadat) a facut sluj la PSD si Ponta. A fost votat de Parlament fara prezenta liberalilor. Pe urma acelasi Tanase a facut pe nebunul, pe disidentul (omul e un simulant cu experienta) si l-a suparat pe Ponta. A redevenit sluga PNL, a PDL (de aici propulsarea in fiunctii de conducere ale unor non-valori precum Raluca Stroe-Brumariu, Titi Dinca, Anca Lazarescu, Vali Iorga) ;si a Alinei Gorghiu. Revelator, nu?, pentru moralitatea precara a acestui batrin profitor.
  • Mm Mm
    PSD isi va pune pe cine vrea acolo,nici nu are legatura cu datoriile si alte cele. Dar sa nu uitam ca Tanase a fost pus de fapt de PNL, deci sa nu plangem dupa un numit politic care e dat jos doar pentru a fi pus altul. Daca facea treaba da, dar asa ... datoriile sunt aceleasi sau chiar mai mari. Nu cred ca va putea un politruc sa scada din datorii si sa restructureze TVR din temelii, din contra. Dar cum vor fi numai politruci numiti acolo pana la urma situatia se va rezolva prin stergerea datoriilor, care apoi in 4-6-10 ani vor apare din nou la aceeasi valoare, ei isi vor numi in continuare diversele pile/neamuri/relatii pe posturi inutile si datoriile le vom plati tot noi.
  • Florea Florea
    Scuze ca postez aici dar ar fi interesant sa vedem ce audiente au cel de la Dolce sport respectis sport.ro in serile de marti si miercuri acum ca a debutat UCL marti si miercuri :) Multi sunt revoltati ca nu mai pot vedea UCL pe Digi sport
  • doru manciu doru manciu
    Adio, Stelian Tanase! Te-am si uitat!

Trimite un comentariu

sus