Skip to main content

Curtea Constituţională judecă azi o sesizare privind Legea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a TVR

 
tvr
tvr

Curtea Constituţională judecă astăzi sesizarea înaintată de un fost membru în Consiliul de Administraţie al Radioului Public, privind articolul 1 din Legea 41/1994 vizând organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV, pe motiv că nu există prevederi clare legate de statutul juridic al SRR şi TVR, scrie Mediafax.

Publicitate

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Adrian Valentin Moise, fost membru în Consiliul de Administraţie al Radioului Public într-un proces pe care acesta l-a avut la Curtea de Apel Bucureşti cu Societatea Română de Radiodifuziune.

Astfel, judecătorii Curţii Constituţionale vor analiza, în şedinţa de astăzi, dacă dispoziţiile articolului 1 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune sunt neconstituţionale.

Conform articolului 1 din Legea 41/1994 "se înfiinţează Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune ca servicii publice autonome de interes naţional, independente editorial, prin reorganizarea Radioteleviziunii Române".

"În opinia subsemnatului, textul de înfiinţare a SRR şi TVR este în mod vădit lipsit de claritate şi deci «imprevizibil» întrucât, deşi foloseşte sintagma unică în legislaţie, «servicii publice autonome de interes naţional», nu defineşte această sintagmă, cu consecinţa gravă că norma nu lămureşte asupra uneia din trăsăturile esenţiale ale oricărei persoane juridice, şi anume personalitatea de drept public sau de drept privat, permiţând relativizarea statutului celor două entităţi", se arată în concluziile lui Adrian Valentin Moise, trimise judecătorilor Curţii Constituţionale.

Potrivit fostului membru în Consiliul de Administraţie al Radioului Public, nu este persmis să planeze incertitudine cu privire la personalitatae juridică a SRR şi TVR, două instituţii fundamnetale ale statului.

Demersul este susţinut şi de Centrul pentru Jurnalism Independent, care a trimis o scrisoare Curţii Constituţionale în calitate de ”amicus curiae”.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus