Skip to main content

Instanţa a anulat o amendă dată Mynele TV pentru că faptele erau prescrise. CNA are sute de reclamaţii vechi pe care nici măcar nu le-a analizat

 
mynele
mynele

O amendă dată de CNA postului Mynele TV a fost anulată de instanţă pentru că faptele pentru care postul a fost sancţionat erau prescrise când forul audiovizual a penalizat televiziunea. Mai exact, trecuseră mai mult de şase luni de la fapta incriminată.

Publicitate

Decizia creează un precedent: în prezent, sute de reclamaţii "zac" la CNA de peste şase luni, iar cazurile pot scăpa de o eventuală sancţionare.

Cazul din instanţă, dar şi alte detalii, în continuare:

Înalta Curte de Casaţie şi justiţie a decis să menţină decizia Curţii de Apel de a anula amenda de 100.000 de lei pe care CNA a dat-o postului Mynele TV (care între timp a rămas fără licenţă), întrucât forul amendase televiziunea pentru fapte care se întâmplaseră cu un an înainte, iar acestea erau prescrise.

Reamintim că Mynele TV (care nu mai emiste în prezent) a fost amendat în februarie 2014 pentru că a difuzat spoturi la telefoane erotice, lucru interzis de legislaţia audiovizuală.

Sancţiunea a fost propusă atunci de Lorand Turos şi votată de nouă membri. Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea au fost „pentru” în timp ce "împotrivă" au votat Viorel Vasile Buda şi Christian Mititelu. De menţionat că Narcisa Iorga, Cristina Trepcea şi Christian Mititelu nu mai sunt în CNA întrucât li s-au încheiat mandatele.

La momentul respectiv, postul a contestat decizia la Curtea de Apel, iar instanţa a decis în mai 2014 să anuleze cu totul amenda întrucât faptele pe care televiziunea a fost sancţionată s-au prescris (decizia a fost confirmată săptămâna trecută şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie).

Mai exact, CNA a amendat Mynele TV în februarie 2014 pentru fapte care au avut loc în februarie 2013.

Instanţa a considerat că, „aspectele nereglementate prin lege specială (legea audiovizualului în acest caz - n.r.) rămân sub incidenţa dreptului comun”. Astfel, potrivit art 13 din OG nr 2/2001 „aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei”.

Decizia Înalte Curţi în privinţa prescrierii faptelor este un precedent pentru forul audiovizual. La CNA sunt sute de reclamaţii primite de la telespectatori mai vechi de şase luni care nici măcar nu au fost analizate. Deja cu mult timp înainte de decizia Înaltei Curţi, din primăvara acestui an, membrii CNA au decis să nu mai analizeze sesizările mai vechi de şase luni venite de la petenţi.

Din motivarea deciziei Curţii de apel: 

„În motivarea acestei decizii s-a reţinut că în perioada 6 – 9 februarie 2013, postul de televiziune Mynele TV deţinut de reclamantă a difuzat spoturi publicitare pentru convorbiritelefonice erotice ce au conţinut comportament indecent şi imoral, spoturi care, potrivit legislaţiei audiovizuale sunt interzise.

Raportat la data săvârşirii faptei, Curtea apreciază că Decizia contestată este nelegală, întrucât la data aplicării sancţiunii – 6 februarie 2014, era împlinit termenul de prescripţie de şase luni, prevăzut de art 13. Din OG nr 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

Postul Mynele TV a rămas fără licenţă în luna martie a acestui an întrucât şi-a întrerupt emisia pentru mai mult de 96 de ore (detalii, AICI).

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus