Skip to main content

Enoiu şi Thiess îl aduc la Bucureşti pe procurorul Antonio Di Pietro, omul din spatele operaţiunii anti-mafie Mâini Curate

 
Antonio di Pietro
Antonio di Pietro

Bogdan Enoiu şi Adrian Thiess îl aduc la Bucureşti pe Antonio Di Pietro, simbolul mişcării anticorupţie ce a marcat lumea politică a Italiei anilor 90, procurorul din spatele campaniei anti mafie Mâinile Curate - Mani Pulite.

Publicitate

Evenimentul, care va avea loc pe 23 octombrie, face parte din seria McCann/Thiess Conferences şi este organizat cu sprijinul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.

Adrian Thiess, unul dintre iniţiatorii McCann/Thiess Conferences:

„România traversează în ultima perioadă o revoluţie în ceea ce priveşte mişcarea anticorupţie. Este un moment foarte important din istoria noastră şi este nevoie de oameni vizionari şi pasionaţi pentru a merge mai departe. Pentru ei ne-am dorit să-l aducem la Bucureşti pe omul din spatele faimoasei operaţiuni Mani Pulite.”

Despre Antonio Di Pietro

Spre finalul anilor 1980, Antonio Di Pietro a devenit faimos datorită metodelor de investigare abordate, care presupuneau utilizarea unui computer pentru a compila şi stoca informaţii despre indivizii implicaţi în infracţiuni. Astfel, el a descoperit o schemă sistematică de corupţie, prin care oamenii de afaceri dădeau mită pentru a primi contracte guvernamentale.

Această descoperire a dus la arestarea unui lider al Partidului Socialist din Italia şi, mai apoi, la implicarea tot mai multor oameni politici şi de afaceri. Aceştia căutau întâlniri cu Di Pietro pentru a-i oferi informaţii şi a încerca să evite propria arestare.

Operaţiunea, ulterior numită Mani Pulite (Mâini Curate), i-a atras justiţiarului ameninţări şi atacuri, acesta ajungând să se deplaseze numai escortat de către poliţie, într-un automobil blindat. În anul 1994, Di Pietro s-a retras din cariera juridică şi a început una politică, ocupând de-a lungul anilor poziţii precum Ministru, Senator, membru al Parlamentului European sau lider-fondator al partidului Italia dei Valori (Italia Valorilor).

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus