Skip to main content

Un dialog memorabil despre conflictul de interese ziarist/prestator de servicii. Actualul purtător de cuvânt al SRI a negociat un contract cu Elena Udrea când era şi ziarist.

 
Ovidiu Marincea
Ovidiu Marincea

Ovidiu Marincea, actualul purtător de cuvânt al SRI, a negociat un contract de 10.000 de euro cu Elena Udrea, în campania electorală. Se întâmpla în 2014, când Marincea era ziarist.

Publicitate

O anchetă GSP publicată de Cătălin Tolontan arată că “Ovidiu Marincea redactase pe 29 august 2014 un contract prin care firma SC Maristo Smart SRL, avîndu-l ca ”Prestator” pe Ovidiu Marincea, urma să facă ”prestare de servicii de producţie, editare ştiri şi clipuri video, conţinut media online” pentru campania electorală a Elenei Udrea.”

Marincea solicita 10.000 de euro, din care 50% dintre bani în momentul facturării. Se adăugau 560 de euro pentru o deplasare şi 200 de euro pentru un clip video electoral.

Cât de normal este ca un ziarist să presteze şi servicii pentru oamenii politici? Cum văd politicienii situaţia jurnaliştilor/prestatori de servicii?

Răspunsul, într-un dialog memorabil Elena Udrea – Cătălin Tolontan:

Elena Udrea: E o problemă cu asta? Vă întreb pentru că ştiu în România atît de mulţi ziarişti care fac consultanţă politică…

Tolontan: În august 2014 aţi avut o discuţie cu Ovidiu Marincea ca firma dînsului să vă asigure filmările din campania electorală.
Elena Udrea: Staţi puuuţin. Să-mi amintesc. A fost ceva, dar nu pentru filmări.

Tolontan: Pentru ce?
Elena Udrea: M-am întîlnit în vara lui 2014 cu domnul Marincea, au şi apărut nişte poze atunci prin presă de la o cafea între mine şi dînsul. Şi mi-a zis, dacă îmi amintesc bine, că există o reţea de jurnalişti în provincie care îmi pot luat interviuri. Pentru presa locală.

Tolontan: În ce sens?
Elena Udrea: Haideţi că-mi amintesc pe măsură ce vorbim. Da, aşa a fost! Eu doream să-mi prezint punctual în fiecare judeţ realizările ca ministru, realizările aplicabile comunităţilor respective. Doamna Kohalmi se ocupa de asta. Şi, la sfatul dînsei, care avea o relaţie bună cu Ovidiu Marincea, m-am întîlnit. Eu oricum urma să mă văd cu presa în judeţe şi aş fi dat interviuri acestor oameni.

Tolontan: Stabilirea interviurilor ar fi fost un serviciu pe care i l-aţi fi plătit lui Ovidiu Marincea?
Elena Udrea: Da, aşa s-a pus problema. Mi s-a părut normal, nu? Noi nu aveam de unde să ştim care erau aceşti jurnalişti.

Tolontan: Dar nu s-a semnat nimic.
Elena Udrea: Nu, pentru că eu n-am mai avut timp să ajung peste tot în ţară. Haideţi că acum îmi amintesc! A existat, într-adevăr, şi a doua discuţie. Ştiu că s-a negociat pentru nişte spoturi video, nişte oameni care urmau să vină în campania electorală şi să filmeze.

Tolontan: Nici acesta nu s-a perfectat.
Udrea: Aşa e, nu s-a făcut contractul. Dar vi se pare ceva anormal? (…)

Tolontan: Întîi, ni se pare de interes public pentru că Ovidiu Marincea e acum purtător de cuvînt al SRI…
Udrea: … unde a ajuns ca ziarist şi am văzut că toată lumea a fost de acord. Poate că e bine ca un ziarist să fie purtător de cuvînt la SRI, nu-mi dau seama.

Tolontan: Nu e primul care şi-a schimbat meseria. E pe faţă, munceşti altceva, nu ni se pare o problemă. Dar dacă era ziarist şi discuta contracte cu politicienii, asta nu se prea întîmplă nicăieri în lumea democratică.
Udrea: Da? De ce? Acum chiar nu înţeleg. Explicaţi-mi, vă rog dumneavoastră, ca ziarist! E o problemă cu asta? Vă întreb pentru că ştiu în România atît de mulţi ziarişti care fac consultanţă politică…

Tolontan: Şi eu ştiu enorm de mulţi ziarişti care nu fac.
Udrea: Bun, dar care e problema, sincer vă întreb?

Tolontan: Nu vă dau eu lecţii, dar vă enunţ regulile de peste tot din lume. Dacă ai afaceri, nu doar cu politicieni, dar şi cu firme de detergenţi sau cu oricine, cum mai relatezi tu obiectiv ca jurnalist?! Marincea nu v-a lăudat înainte şi nici nu v-a atacat după ce nu a făcut contractul ca să-l bănuiţi că e supărat că nu l-aţi mai semnat. El a avut atitudinea lui, necondiţionată de nimic. Dar asta e o chestie de om, iar regulile se fac independent de oameni.
Udrea: Daţi-mi un exemplu!
Tolo: Dacă v-ar fi atacat, puteaţi suspecta că a făcut că e supărat. Dacă vă atacă un alt jurnalist despre care ştiţi că are un contract cu un rival politic îl mai consideraţi independent?
Udrea: Nu.
Tolontan: Despre asta vorbim.
Udrea: Bine, dacă ascult lucrurile spuse aşa, atunci înţeleg. Dar, repet, eu cunosc mulţi jurnalişti români care au contracte de consiliere cu politicieni.

Materialul integral, pe Tolo.ro

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Marius Marius
    "Contract de consiliere" e un termen pic prea pompos. Spuneti-i tarif cu ora, ca sa fie clar pentru toata lumea despre ce e vorba.
  • Mm Mm
    "Jurnalistii" romani sunt cei mai tari.
  • Iulian Iulian
    Pagina de media n-a invatat ca "â" din a se scrie in cuvant iar "î" din i se scrie doar la inceput si sfarsit?(fara nume de familie/oras/sat)

Trimite un comentariu

sus