Skip to main content

Tolo.ro: Câteva exemple despre cum consilierii Elenei Udrea controlau informaţiile care apăreau în presă. "Existau grade de supunere"

 
elena udrea
elena udrea

„Existau grade de supunere", scrie Cătălin Tolontan, pe tolo.ro, despre relaţia dintre consilierii Elenei Udrea şi instituţiile de presă care primeau indicaţii despre ce materiale despre fostul ministru al turismului trebuiau să apară.

Publicitate

În dosarul Gala Bute, care este acum public la arhiva ICCJ, sînt sute de pagini cu aceste mailuri între Tudor Breazu şi organizaţiile de presă. Sute de acte potenţiale de cenzură confiscate numai de la un om şi numai în 2011-2012, notează Tolontan. Cunoscut drept ”Cici” în cercul intim de putere al Elenei Udrea, Breazu era unul dintre centrele vitale de relaţii cu presa ale fostului ministru. Dar nu singurul.

Şi câteva exemple:

Pe 14 noiembrie 2011, Udrea îi scrie lui Breazu: ”Te rog să diseminezi tu articolul peste tot unde putem”.

Breazu îi răspunde Elenei Udrea: ”Trimis deja către B1, Realitatea, EvZ şi Maria”. Maria este Maria Apostol, PR-ul ProTV, care se ocupa pentru Udrea atît de relaţia cu ProTV şi Acasă, cît şi de cea cu Mediafax şi Ziarul Financiar. După plecarea din Pro TV, a lucrat o scurtă perioadă ca PR la Antena 3.

Ori de cîte ori apărea ceva deranjant legat de Gala Bute, Udrea riposta. Fie printr-un comunicat, fie printr-un articol camuflat.

De pildă, pe 26 aprilie 2012 Udrea transmite ceva pozitiv despre Gala Bute. Breazu retrimite un mail în care scrie: ”Vă rog să folosiţi informaţia din ataşament în orice ştire despre subiect”. Subiectul era Gala Bute.

Mailul este expediat la Realitatea TV (Sorin Enache), la realitatea.net (Sorin Kosz) şi la B1Tv (Aura Ţiţirică).

Către Evenimentul Zilei mesajul este ceva mai apăsat. Lui Vlad Macovei, redactorul şef al EvZ, i se scrie categoric: ”Vlad, avem nevoie de articol pe subiect”.

Uneori, se preiau şi elemente despre investigaţia Gala Bute care nu-i convin ministrului. Se cere ştergerea rapidă. Dar articolele radiate rămîn un timp în memoria netului şi oamenii lui Udrea iau foc. ”Dispare cu totul în cîteva ore!”, îl asigură în 16 mai 2012 Sorin Kosz, şeful siteului realitatea.net, pe Tudor Breazu.

Pe 16 noiembrie 2011, Tudor Breazu şi Maria Apostol planificau apariţia Elenei Udrea la emisiunea ”După 20 de ani” de la ProTV. Prin Luminiţa Kohalmi, o altă consilieră importantă în relaţia cu presa a lui Udrea, ei stabileau întrebările care urmau să-i fie adresate invitatei.

From: Tudor Breazu
To: Maria Apostol

”S-o sune cineva în 5-10 minute cu întrebările din ataşament.

Uneori, trupa ministrului se adresează deferent: ”Dan, astăzi a apărut articolul de mai jos în telegraph. Îl poţi folosi?”. ”OK”. (Breazu către Dan Andronic şi răspunsul).

Alteori, iritaţi, oamenii lui Udrea îi jigneau între ei pe ziariştii ”prieteni”. Ca atunci cînd pe siteul evz.ro apare o fotografie mai sexy cu Elena Udrea. ”Decolteu Udrea în evz! Ce-i cu articolul ăsta?”. ”Nişte imbecili”, răspunde un alt consilier.

Preţul blogerilor:

Tudor Breazu îi propune Elenei Udrea: ”Elena, ai un text mai vag pentru Evenimentul zilei, îl trimit către Dan ca să intre în ziar?”. Dan este Dan Andronic, mailul său apare în unele dintre distribuţiile informaţiilor pro Udrea.

Udrea are însă o idee mai bună şi-i răspunde lui Breazu: ”Pare OK, dar cred că trebuie preluat mai bine după un blog unde să fie mult mai detaliat”.

Dar cît face să pui articolul tău pe un blog? „Doi bloggeri costă 1.200 de euro, TVA inclus. Bloggeri din cei mari”, transmite Alina Ferseta (consilier) către Ana Maria Topoliceanu.

Articolul complet, la Cătălin Tolontan.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cornel Cornel
    Neîndoienic !
    Noi, ăştia mai batrîni, am învăţat să scriem numai cu î exceptînd CUVINTELE din familie cu "România" . Academia română a hotărît mai apoi, ca să accentueze caracterul latin al limbii române, actuala formulă.
    "NICI O" logică NICI măcar O vagă logică in a scrie de ex. CÂRPĂ ( cuvînt de origine slavă ).
    Singurii doi lingvişti membri ai academiei s-au abţinut la vot .
  • zorzon zorzon
    Dar toti astia mentionati aici nu au nimic de comentat? Domnul Sorin Enache, domnul Sorin Kosz? Cum e cu ”Dispare cu totul în cîteva ore!”? Sau acum au ajuns sefi si patroni si nu se mai pune?
  • tbancu tbancu
    OOO... dar vai, deontologii erau defapt pe stat... asa ceva ... asa ceva?!!!...
    Imi aduc aminte de opiniile lui petrisor la b1tv in anumite momente cheie...
    Halatul, cat a fost halatul?
  • Iulian Iulian
    Cica: "sînt, cît, atît"
    Nu mai stiti scrie? NICIODATA "Î" NU SE PUNE LA MIJLOCUL CUVANTULUI(doar la:Nume, prenume, tari, orase, sate etc.). "Î" SE FOLOSESTE LA INCEPUT SAU SFARSIT DE CUVANT.

    "Â" SE FOLOSESTE LA MIJLOCUL CUVANTULUI, NICIODATA LA INCEPUT SAU SFARSIT. Paginademedia, cu cine ati facut limba romana?
  • Mm Mm
    Dupa ziaristi si postaci era evident ca bloggerii nu puteau lipsi.Mare mizerie in tara asta.

Trimite un comentariu

sus