Skip to main content

B1, două documentare proprii de Crăciun: despre lăutari şi despre părintele Justin Pârvu

 
B1, două documentare proprii de Crăciun: despre lăutari şi despre părintele Justin Pârvu

Postul de ştiri B1 difuzează, în zilele de Crăciun, două documentare, producţii proprii realizate de echipa staţiei de televiziune. Este vorba de documentarele Mărturisind pe Mărturisitorul Justin Pârvu şi Mari lăutari români.

Publicitate

Când vor fi difuzate premierele şi despre ce este vorba în cele două producţii, în continuare:

Mărturisind pe Mărturisitorul Justin Pârvu va fi difuzat în prima zi de Crăciun, pe 25 decembrie, de la ora 19.00.

Oameni care au fost îndrumaţi de Justin Pârvu, unii dintre ei trimişi la studii pe banii părintelui, vorbesc în material: Maica Justina, stareţa mânăstirii Petru Vodă Paltin, Părintele Hariton Negrea, stareţul mânăstirii Petru Vodă, preotul Mihai Andrei Aldea, ultimul dintre ucenicii săi, preotul Justin cel mic, Maica Fotini, redactor şef al revistei lunare Atitudini, scriitorul Danion Vasile, fostul rocker, acum profesor de religie Marian Maricaru şi alţii.

Filmările s-au făcut la mânăstirea de călugări Petru Vodă şi la cea de maici Petru Vodă Paltin în judeţul Neamţ, în munţi.

Mari lăutari români. Viorel Ilişoi, despre Maria Lătăreţu.

Documentarul Mari lăutari români prezentat de B1TV a doua zi de Crăciun la ora 21.00 prezintă câţiva mari lăutari din perioada interbelică şi postbelică. Maria Tănase, Zavaidoc, Crisitan Vasile şi Gică Petrescu sunt evocaţi de Mădălin Voicu, Cornelia Catanga, Aurel Pădureanu şi Gabi Luncă.

Zavaidoc, cel mai faimos lăutar român din perioada interbelică şi-a disputat succesul cu Cristian Vasile, cel care a cântat-o pe frumoasa Zaraza. Legenda spune că Zaraza a fost ucisă de un amant gelos, iar Cristian Vasile a pierit de durere şi a dispărut de pe scenele unde era adulat de cohorte de femei.

Gică Petrescu a traversat un secol şi a imprimat pe toate suporturile posibile, de la discul pentru patefon la cel din vinil, benzi de magnetofon, casete audio şi până la CD.

Ultima mare voce evocată în filmul documentar care cuprinde detalii mai mult sau mai puţin picante din biografiile acestora, precum şi înregistrări din arhivă, este Maria Lătăreţu, evocată de ziaristul Viorel Ilişoi care, fascinat de aceasta încă de când era un copil, a făcut un film documentar care prezintă ultima zi din viaţa Mariei Lătăreţu, cea care a murit pe scenă cântând, la vârsta de 60 de ani.

Programele de Crăciun la B1 Pe lângă cele două documentare, B1 TV va difuza retrospective realizate de redacţia de ştiri ale celor mai importante evenimente ale anului 2015 : schimbările politice interne, marile crize de pe plan internaţional, mărirea şi decăderea principalilor actori de pe scena politică, marile dosare ale DNA dar şi principalele evenimente din lumea mondenă.

În prima seară de Crăciun de la ora 21.00, Silviu Mănăstire realizează o ediţie specială despre semnificaţia sărbătorii Crăciunului, dar şi despre rolul şi imaginea Bisericii în societate, în care îi are invitaţi pe Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei şi pe jurnalistul Florian Bichir.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus