Skip to main content

"N-am ştiut ce votăm". Explicaţia senatorilor la legea ce interzice reclamele la medicamente pe TV

 
"N-am ştiut ce votăm". Explicaţia senatorilor la legea ce interzice reclamele la medicamente pe TV

Senatul a votat interzicerea publicităţii TV pentru medicamente pentru că "N-am ştiut ce se votează exact", relatează HotNews.ro, care citează surse parlamentare.

Publicitate

Plenul Senatului a aprobat, ieri, un proiect de modificare a legii publicităţii şi legii audiovizualului prin care se interzic reclamele radio şi TV pentru medicamente.

Cum s-a ajuns la votul de ieri

Votul din Senat-camera decizională-a venit în condiţiile în care toate organismele interesate s-au exprimat împotrivă proiectului, iar de la comisiile de sănătate şi de cultură a venit raport de respingere.

Cum se explică, atunci, votul de luni? "A fost haos la vot", susţin surse parlamentare pentru HotNews.ro, care spun că legea trebuie retrimisa de către preşedinte spre reexaminare.

Dacă va fi promulgată, legea va face să dispară un procent de 15-20% din volumul de publicitate TV, conform unor estimări consultate de HotNews.ro.

Sursele citate au spus că, în şedinţa de vot de ieri după-amiază, s-a produs confuzie din două motive:

  • votul pentru noul preşedinte ANI, înscris iniţial pe ultimul loc pe agendă suplimentară, a fost devansat şi a devenit subiectul celui de-al patrulea vot.
  • apoi, când spre final, când s-a ajuns la votul asupra unui proiect referitor la revenirea oraşului Cazanesti din Ialomiţa la statutul de comună, s-a produs haos: parlamentării s-au certat pe precedentul pe care l-ar produce o asemenea lege, având în vedere că miza era reducerea taxelor şi impozitelor în Cazanesti. Pe lângă cearta din plen, în acest caz au fost două voturi.

Potrivit surselor contactate de HotNews.ro, aşa se face că, în momentul când li s-a cerut să voteze la ultimul punct, cel referitor la modificarea legilor audiovizualului şi publicităţii, senatorii nu ar mai fi ştiut clar ce votează.

"Aşa se explică. Asta, dacă nu cumva a fost vreo conspiraţie de care nu ştiu eu!", după cum a explicat un parlamentar.

Pe de altă parte, trebuie notat faptul că proiectul era ultimul pe ora de zi, iar când a fost prezentat la vot s-a menţionat că este vorba despre cel referitor la modificarea legilor menţionate.

Sursele afirmă că se aşteptau ca proiectul de lege privind medicamentele să fie respins în plen, în condiţiile în care are mari neajunsuri şi subiectul trebuie tratat serios, lucru asupra căruia au insistat în dezbaterile din comisii:

  • actualul proiect nu se referă la suplimentele alimentare,
  • proiectul se referă la medicamente pentru a căror promovare autorităţile de profil îşi dau acordul proiectul nu se atinge de produsele promovate prin teleshopping,
  • iar legea se aplică doar la publicitatea difuzată de posturi din România ("dacă e pe AXN, cu sediul în altă ţară, nu se aplică", potrivit unei surse) şi "taxele precum TVA-ul, pentru publicitatea asta, se mută astfel la extern".

Contactat marţi dimineaţă de HotNews.ro, preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, Georgică Severin, a declarat doar că "susţine trimiterea legii spre reexaminare, de către preşedinte".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus