Skip to main content

Un articol scris de Vlad Petreanu despre secularizarea averilor mânăstireşti, din 1863, peste 4.000 de distribuiri

 
Un articol scris de Vlad Petreanu despre secularizarea averilor mânăstireşti, din 1863, peste 4.000 de distribuiri

Un articol scris de jurnalistul Vlad Petreanu despre secularizarea averilor mânăstireşti, din 1863, a fost cel mai distribuit material de pe un blog, pe ziua de ieri. Textul intitulat "Ce nu spune BOR despre secularizarea din 1863" a adunat peste 4.300 de distribuiri pe Facebook.

Publicitate

Între cele mai distribuite postări de pe bloguri se numără una de pe blogul Oanei Cuzino şi una de pe blogul lui Cătălin Tolontan.

O selecţie de materiale de pe bloguri si platforme colective, distribuite pe Facebook, realizată de Paginademedia.ro şi FacebrandsPRO:

1. petreanu.ro, “Ce nu spune BOR despre secularizarea din 1863”, 4379 share-uri pe Facebook.

Din material:

Faptul că BOR vrea bani de la buget pentru întreţinerea şi repararea lăcaşelor de cult n-ar trebui să provoace automat ostilitate. Nu-i prost cine cere. Dar când PF Daniel solicită plin de ţâfnă statului român “să dea înapoi ceea ce a luat ca fiind donaţii date bisericii în mod liber” în schimbul acceptării impozitării veniturilor bisericii, sunt de spus câteva lucruri:

“Ce a luat statul” se cheamă, de fapt, secularizarea averilor mânăstireşti, la 1863. Secularizarea a fost o reacţie a statului român la evaziunea practicată de bisericile ortodoxe de pe teritoriul Principatelor Unite. Ce nu spune niciodată PF Daniel este că, la vremea respectivă, nici măcar nu exista Biserica Ortodoxă Română (care s-a constituit abia la 1872, dacă nu ştiaţi, iar Patriarhia a apărut hăt, în 1925), ci doar două mitropolii care erau subordonate Patriarhului Constantinopolului. Cu 4 ani înainte, după actul Micii Uniri de la 1859, Înalta Poartă scutise aceste mitropolii din Principate de plata taxelor – taxe care, oricum, ajungeau la Constantinopol şi nu rămâneau în Muntenia sau Moldova. În faţa acestei sfidări, Cuza şi guvernul său (M.Kogălniceanu) au decis atunci trecerea în proprietatea statului a averilor mânăstireşti şi a moşiilor deţinute de biserici, oferind, în schimb, o compensaţie semnificativă, echivalentă cu veniturile mânăstirilor pe 10 ani.

2. oanacuzino.ro, “Cum ardem grasimea in jurul taliei”, 449 share-uri pe Facebook.

Din material:

Azi vom face un antrenament simplu, dar care dă rezultate foarte bune într-un timp relativ scurt. Dacă întâmpini probleme şi nu găseşti timp de a merge la sala, antrenamentul de azi poate fi făcut acasă. Nu ai nevoie decât de un scaun şi de energie. Iată ce trebuie să faci. Timp de 9 minute nu te opreşti şi faci doar 2 exerciţii. Ştiu, pare uşor, dar vă asigur că nu este. Lucrăm exerciţiul cu numărul 1 pentru 20 de secunde şi ne odihnim 10 secunde şi trecem la exerciţiul numărul 2, îl repetăm timp de 20 de secunde şi ne odihnim 10 secunde. Nu te opreşti până nu ajungi la 9 minute. La 9 minute, faci pauză de 3 minute şi reiei circuitul de 3 ori în total. Trebuie să vă încălziţi foarte bine corpul pentru a evita posibile accidentări şi pentru a avea rezultatele dorite.

3. voxpublica.realitatea.net, “Eroarea premierului Dacian Ciolos dupa convorbirea cu Patriarhul Daniel privind finantara cultelor”, 416 share-uri pe facebook.

Din material:

O ţară democratică, prosperă şi civilizată se construieşte cu măsuri bazate pe principii şi valori. Bunul plac, inconsecvenţa, lipsa de predictibilitate, generozitatea din bani publici, adesea interesată electoral, anulează legitimitatea actului de decizie politică şi surpă la temelia oricăror alte demersuri de ridicare a unei societăţi. România nu are o legislaţie justă, coerentă şi la standarde europene pentru finanţarea, fiscalizarea activităţilor lucrative ale cultelor şi impozitarea acestora. De fiecare dată când am deschis discuţia despre acest subiect am atras un val de reacţii agresive şi atacuri la persoană, dar tot mai mulţi cetăţeni îşi doresc o reglementare clară şi corectă a acestei teme.

4. nwradu.ro, "Şi după ce-a înfrânt McDonald’s, Jamie Oliver a câştigat singur şi al doilea război mondial", de Radu Dumitru, 343 share-uri pe facebook.

Din material:

Mi-au arătat astăzi vreo 20 de persoane articolul de pe expunere.ro unde se zice că Jamie Oliver a câştigat “procesul de judecată” împotriva McDonald’s, dovedind astfel că nu-i comestibilă carnea din burgerii lor. Mai exact, bucătarul “a descoperit adevărul teribil” despre cum carnea este făcută din grăsime de vită şi spălată cu hidroxid de amoniu, fără de care “la bucatele respective era imposibil să te uiţi fără lacrimi” şi “pe care nici câinele nu s-ar încumeta sa le manance”. Ca întotdeauna, sunt uimit de câţi oameni iau de bună orice găsesc scris pe Internet. Nu înţeleg cum s-a împământenit această idee, că dacă este pe net este şi adevărat, indiferent de subiect, aşa că hai să dau un share şi să o iau de bună pentru tot restul vieţii. Mă fascinează această putere de convingere pe care o are nu doar un text, ci un text aflat pe un site pe care intri prima oară, despre care nu ştii nimic, nici măcar numele persoanei care l-a scris, dar îl crezi oricum.

5. groparu.ro, “Pe 17 decembrie, filmul Usturoi se lanseaza in cinema sip e Internet (pentru diaspora)”, 193 hare-uri pe Facebook.

Din material:

5 ani de muncă şi nenumărate nopţi nedormite, planuri peste planuri, e-mailuri către potenţiali sponsori şi discuţii infinite cu Lucian Alexandrescu, regizorul, frustrări din cauza castei cinematografice şi a sistemului (pe care, într-un final, l-am înfrânt!), nievastă-mea care a răguşit de câte ori mi-a zis ”plec la mama!”, dar şi amintirea sălilor pline, a nemumăratelor mesaje de încurajare, a entuziasmului spectatorilor din sălile arhipline de la Comedy Cluj, TIFF Cluj şi Sibiu sau Zalău şi a notei nesperat de mari de pe IMDB. Plus energia excepţionalilor care au pus osul la acest proiect.Usturoi va fi primul film românesc care se lansează simultan în cinematograf, în Cluj (pe 17 decembrie) şi Zalău (oraşele în care a început totul) şi pe Internet, pe Vimeo on Demand, pentru diaspora noastră dragă, pentru ca românii de peste hotare să-şi aline dorul de ţară în perioada Crăciunului. Totul se schimbă în chiar ziua în care România s-a schimbat cu totul!

6. tolo.ro, "Cifre oficiale de la ISU: "Din 24 de sponsori, in trei ani, 4 au fost amendati, cu cateva sute de lei". Si e doar un esantion", 62 share-uri pe Facebook.

Din material:

Două noutăţi legate de responsabilitatea pompierilor în circumstanţele tragediei de la Colectiv: I. ”Pentru cei 24 de sponsori menţionaţi în revista Dealu Spirii nr 9, ediţia 3/2014, în perioada 2012-2014 au fost emise un număr de 29 de avize de securitate la incendiu şi 24 de autorizaţii de securitate la incendiu”, ne-a comunicat sîmbătă ISU Bucureşti-Ilfov, sub semnătura noului inspector şef, generalul de brigadă Gheorghe Pop. Practic, din 24 de sponsori, 9 ceruseră autorizaţii şi toţi 9 au obţinut autorizaţii pentru 24 de puncte de lucru. Nu e vorba de toţi sponsorii Asociaţiilor de pompieri şi ai ISU, care sînt de ordinul sutelor în Bucureşti, ci doar de cei care apar într-un singur număr al revistei Asociaţiei pompierilor, numărul din septembrie 2014.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus