Skip to main content

Comisia de Etică din TVR, indignată că un angajat a scris pe Facebook că "Nu mai sunt soluţii pentru putori incompetente"

 
tvr
tvr
Comisia de Etică şi Arbitraj din televiziunea publică s-a autosesizat după ce doi angajaţi ai TVR au avut un schimb de replici pe Facebook. „Hai cu insolvenţa!”, „Să vină Borza, să vină Borza, să vină Borza-n TVR!” sau „Lipitorile care sug dintr-un cadavru merită să moară de foame”, au fost câteva dintre afirmaţiile făcute de un colaborator al TVR la o postare care i-a aparţinut Ramonei Săseanu de la TVR Craiova.
Publicitate
Săseanu a distribuit pe pagina ei de Facebook un interviu acordat de fostul şef al TVR, Stelian Tănase, iar avocatul Cătălin Niţă, colaborator la TVR, a venit cu reacţiile dure, în care pleda pentru intrarea TVR în insolvenţă. „Nu mai sunt soluţii pentru putori incompetente”, a scris printre altele cel identificat pe Facebook drept avocatul Niţă.

După acest schimb de replici purtat la sfârşitul lunii septembrie, unul dintre membrii Comisiei de Arbitraj s-a autosesizat, invocând faptul că respectivele comentarii au un caracter „profund jignitor” la adresa salariaţilor din TVR, fiind de natură să afecteze grav „imaginea TVR”.

Astfel, după analiza serioasă a subiectului, Comisia de Etică a concluzionat în luna decembrie că „atitudinea provocatoare şi plină de dispreţ faţă de partenerii de dialog, enunţurile injurioase la adresa salariaţilor TVR, ca şi limbajul trivial ireproductibil folosit de dl Cătălin Niţă într-un spaţiu asimilat celui public, sunt de natură să afecteze imaginea instituţiei”.

Raportul integral al comisiei de etică, în continuare:

Observaţii şi constatări:

Din analiza documentelor puse la dispoziţie de iniţiatorul autosesizării (cópii după capturi ecran cu dialogul purtat în seara de 30 sept. a.c. în secţiunea publică – „wall” - a paginii de Facebook a jurnalistei Ramona Săseanu - TVR Craiova), membrii comisiei au reţinut următoarele:

Într-o succesiune de comentarii generată de publicarea unui interviu acordat de fostul PDG Stelian Tănase, o persoană care se identifică „Cătălin Niţă” a postat mai multe intervenţii în care, pledând pentru intrarea TVR în insolvenţă, foloseşte exprimări depreciative - unele insultătoare - la adresa salariaţilor televiziunii publice („Hai cu insolvenţa!”, „Să vină Borza, să vină Borza, să vină Borza-n TVR!!!”, „Din păcate veţi rămâne toţi fără muncă”, „Sindicatele, care mulg cu nesimţire o «vacă» siluită, merită asta”, „Nu mai sunt soluţii pentru putori incompetente”, „Lipitorile care sug dintr-un cadavru merită să moară de foame...(...) Toţi, toţi şi indiferent din ce postură/poziţie sug”ş.a.;

Pe parcursul schimbului de replici, în urma observaţiilor şi criticilor online primite din partea unor angajaţi ai TVR, autorul postărilor citate mai sus şi-a schimbat numele de profil în „Cătălin Românul” (fără să modifice fotografia şi celelalte date de profil);

Poziţia de pe care autorul comentariilor citate se raportează la subiectele în discuţie, referirile sale explicite la activitatea de avocat retribuit de către TVR (Exemplu: „RAMONA SĂSEANU: Cătălin, şi tu o să rămâi fără bănuţii pe care-i iei de la TVR...şi cred că o să simţi lipsa lor. CĂTĂLIN NIŢĂ: Lipsa lor, dar şi a muncii câte 15 ore pe zi, deci ne compensăm! Asta e problema ta, că nu muncesc gratis?”), coroborate cu fotografia şi datele personale de profil, constituie elemente care confirmă în mod rezonabil că postările în discuţie îi aparţin dlui Cătălin Niţă.

Concluzii:

În baza constatărilor de mai sus, membrii prezenţi ai Comisiei de etică şi arbitraj (dl Răzvan Butaru nu a participat la vot, având în vedere că s-a implicat în schimbul de replici online menţionat) consideră că atitudinea provocatoare şi plină de dispreţ faţă de partenerii de dialog, enunţurile injurioase la adresa salariaţilor TVR, ca şi limbajul trivial ireproductibil folosit de dl Cătălin Niţă într-un spaţiu asimilat celui public, sunt de natură să afecteze imaginea instituţiei cu care dl avocat a semnat un contract de colaborare, discreditându-l în acelaşi timp pe acesta din punct de vedere profesional.

În opinia membrilor comisiei, statutul de colaborator al dlui Niţă ar fi presupus, dincolo de respectarea subînţeleasă a normelor deontologice ale profesiei de avocat, şi asumarea de către domnia sa, prin contract, a obligaţiei de a proteja imaginea SRTv, după modelul prevederilor Codului de conduită pentru angajaţi şi colaboratori. Pe de altă parte, lipsa unei astfel de clauze contractuale nu poate justifica în niciun fel un comportament pe care Comisia de etică şi arbitraj îl consideră inadmisibil din partea unei persoane remunerate consistent pentru a reprezenta interesele legale ale SRTv.

Pornind de la particularităţile cazului analizat şi având în vedere semnalarea în emisiuni sau în media electronice a unor exprimări ale unor colaboratori externi susceptibile a reprezenta încălcări ale unor prevederi ale Codului de conduităşi/sau ale Statutului ziaristului din SRTv, Comisia de etică şi arbitraj atrage din nou atenţia (cel mai recent a făcut-o într-o adresare către Consiliul de administraţie în 29 mai a.c. – n.n.) asupra distincţiei inexplicabile pe care conducerea TVR o face între jurnaliştii angajaţi şi cei cu statut de colaborator în ceea ce priveşte respectarea exigenţelor etico-profesionale, în condiţiile în care şi unii, şi ceilalţi realizează, prezintă sau moderează emisiuni difuzate sub aceeaşi siglă şi destinate aceluiaşi public.

Este de neînţeles, de pildă, de ce o îndatorire profesională elementară cum este cea de a „nu calomnia, nu injuria şi nu defăima persoane sau instituţii” (art. 11 din Statutul ziaristului) nu se regăseşte, sub forma asumării respectării documentului normativ, între clauzele contractuale ale colaboratorilor. La fel de greu de explicat este şi faptul că obligaţia respectării Codului de conduită pentru angajaţii şi colaboratorii TVR nu se regăseşte în contractele colaboratorilor la capitolul „răspundere”, deşi această exigenţă este precizată la finalul documentului normativ aprobat de conducerea instituţiei în 2007.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Silvia Silvia
    Se plictisesc si francezii, nici la ei n-au audienta dar televiziunea lor are alti bani sa se sustina. Ma distreaza in schimb ideea ca imaginea TVR ar mai putea fi, in vreun fel, atinsa. Si as mai comenta la "Sa vina Borza". Stie cineva vreo reusita de-a lui ? Le-a cam dat de gard, umflandu-si buzunarele. Scoala de ENRON combinat cu PSD plus un munte demitocanie. Cine-l cunoaste, stie bine.
  • catalin catalin
    Domnule Catalin Amariei, va contrazic, dar justificat caci urmaresc posturile TVR,ca emisiunea TELEENCICLOPEDIA inca exista, TELECINEMATECA exista, un meci din LIGA I se difuzeaza, plus ca daca, din pacate a murit Iosif Sava si s-au terminat si seratele sale, va propun sa urmariti NOCTURNE, GARANTAT 100%, MIC DEJUN CU-N CAMPION, COOLTURA, dar si ale emisiuni ca EXCLUSIV IN ROMANIA, GARI DE POVESTE, POVESTE DUPA POVESTE, IERI-AZI-MAINE, DESTINE CA-N FILME CAP COMPAS, MISTERELE ISTORIEI, ISTORIA NECUNOSCUTA(TVR3), IDENTITATE BASARABIA (TVR3), pentru mine interesante, insa pot deveni si pentru altii, numai sa doreasca sa le descopere. Nu aruncati cu noroi in TVR daca nu urmariti emisiunile sale. Merita vazute macar cele mentionate de mine mai sus.Va sugerez sa
    urmariti pe FRANCE 2 emisiunea DES RACINES ET DES AILES si pe FRANCE 3 emisiunea THALASSA, emisiuni de istorie si calatorie de pe posturile nationale franceze, sa vedem daca va plictisiti, cu audienta foarte mari de peste 2 milioane de telespectatori pe emisiune, cel putin la emisiunile indicate de mine mai sus, si posturile nationale tv franceze sunt intre primele posturi tv cele mai urmarite in Franta(si va spun sigur ca am o aplicatie pe telefon cu programe franceze si zilnic dau si audientele emisiunilor de pe posturile tv din Franta).OARE FRANCEZII DE CE NU SE PLICTISESC LA ASEMENEA EMISIUNI DATE DE TELEVIZIUNILE NATIONALE?

Trimite un comentariu

sus